Η παγίδα με τις τιμές του φυσικού αερίου

Η παγίδα με τις τιμές του φυσικού αερίου

Οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2023, κυρίως λόγω  των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που αντικατοπτρίστηκαν στη μείωση της ζήτησης.

 Ο ήπιος χειμώνας σε συνδυασμό με την έγκαιρη κινητοποίηση της ΕΕ για την αντικατάσταση των προμηθειών από τη Ρωσία με υψηλά ποσοστά αγοράς LNG, μας οδήγησαν να βγούμε από τον χειμώνα με τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου γεμάτες κατά το ήμισυ - ήτοι κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας πέριξ του 33% - και τις τιμές της αγοράς δέκα φορές περίπου κάτω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. 

Μπαίνοντας λοιπόν στην περίοδο των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα με τις αποθήκες κατά 50% με 55% γεμάτες - υπενθυμίζουμε ότι οι προμήθειες αυτές θα γίνουν και μέσω της πλατφόρμας της κοινής αγοράς φυσικού αερίου - η  ΕΕ εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί πολύ μικρότερη ποσότητα προμηθειών  φυσικού αερίου.

Η «άνεση» αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το  φυσικό αέριο την Παρασκευή στον κόμβο του TTF έκλεισε στα 32,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δίνουν έναν άλλον «αέρα» στην Ευρώπη σε σχέση με το σοκ που υπέστη το 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο κατά 80% περίπου. 

Ο «αέρας» αυτός σε συνδυασμό με τις προσδοκίες της αγοράς  για περαιτέρω πτώση των τιμών ενδεχομένως να οδηγήσει πολλές χώρες, αλλά και την ίδια την ΕΕ σε μειωμένη αναπλήρωση  των αποθηκών φυσικού αερίου επί του παρόντος.

Η αλήθεια είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου παρότι απέχει ικανοποιητικά από το ρεκόρ των 330 ευρώ/MWh, δεν παύει να είναι διπλάσια από τα ιστορικά της μέσα επίπεδα.

Το σενάριο λοιπόν σύμφωνα με το οποίο οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και το επίπεδο των 10 ευρώ/ΜWh –η εκτίμηση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του  Bloomberg – οδηγεί τόσο την Ευρώπη όσο και άλλους καταναλωτές να καθυστερούν την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου,  ποντάροντας σε καλύτερες τιμές στο άμεσο μέλλον.

Μια ματιά όμως στο πώς διαμορφώνονται οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στον  κόμβο του ΤTF μας δείχνει ότι αυτή η τακτική θα μπορούσε να αποδειχθεί σε μεγάλη παγίδα. Στον παρακάτω πίνακα μπορεί εύκολα να δει κανείς ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου για άμεση παράδοση διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα συμβόλαια για τον χειμώνα 2023-2024.

Η απάντηση της ΙΕΑ

Η πρόσφατη έκθεση της η ΙΕΑ δικαιολογεί ως έναν βαθμό τις παραπάνω αποκλίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνθήκες αναπλήρωσης των αποθηκών το φετινό καλοκαίρι  ενδεχομένως να διευκολύνουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Προειδοποιεί όμως πως οι βελτιωμένες προοπτικές επουδενί λόγο δεν αποτελούν εγγύηση για την αποφυγή μιας μελλοντικής αστάθειας. Τουτέστιν, καλό είναι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θα πρέπει και να φυλάμε τα «νώτα» μας, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, προκειμένου να μετριάσουμε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι κίνδυνοι; 

Καταρχήν η αναίρεση των φετινών ευνοϊκών συνθηκών.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου τον χειμώνα 2022-2023 στις προηγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης υποχώρησε κατά περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από έτος σε έτος, στην πιο απότομη πτώση σε απόλυτες τιμές όλων των χειμερινών περιόδων που έχουν καταγραφεί. 

Ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας και τα υψηλά ποσοστά αγοράς LNG που «επέτρεψε» το κενό της Κίνας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης εξαιτίας της πολιτικής Zero Covid, ήταν οι κύριοι υπαίτιοι.

Παρά τη μεγάλη όμως πτώση των τιμών φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ το παγκόσμιο ισοζύγιο προμηθειών υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα «ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων»:

  • Την πιθανότητα ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι με ασθενή ανεμολογικά δεδομένα ή έναν εκ διαμέτρου διαφορετικό χειμώνα,
  • Τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα σε LNG λόγω πιθανής αύξησης ζήτησης από την Κίνα μιας και  εγκαταλείπει την πολιτική Ζero Covid και επανέρχεται- αν και αργά  προς το παρόν- σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα,
  • Την  πιθανή περαιτέρω μείωση στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αυτό που θέλει να πει η ΙΕΑ είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. 

Δεδομένης αυτής της παραδοχής, είναι αν μη τι άλλο παρακινδυνευμένο οι προμήθειες της πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθηκών να προχωρήσουν με εξαιρετικά αργό ρυθμό, μέσα από τη σιγουριά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την έντονη διολίσθηση. 

Όλα αυτά θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης  στις 25 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ομάδας Κινδύνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να παρουσιαστούν τα σενάρια που έχει προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς -ENTSO-E - που εκπροσωπεί 39 διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από 35 χώρες σε όλη την Ευρώπη για την εξέλιξη της ζήτησης ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου τους προσεχείς μήνες.

Οι μειωμένες τιμές «στρώνουν το χαλί» για μείωση της προσφοράς

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών προμηθειών σε LNG προέρχεται από τις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Baker Hughes την Παρασκευή  προσθέτουν επιπλέον προβληματισμούς όσον αφορά την μελλοντική πορεία των τιμών. 

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, καθώς οι πλατφόρμες φυσικού αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

Η αγορά μεταφράζει πάντα τη μείωση του αριθμού των εξέδρων ως μειωμένη παραγωγή αργότερα.Γι’αυτό άλλωστε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν πάνω από 5% αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Baker Hughes. 

Πράγματι ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής. Βλέπετε, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έχει ήδη οδηγήσει ορισμένες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα και το Τέξας, να ανακοινώσουν σχέδια για περικοπές εξέδρων αερίου και  μείωση της παραγωγής.  

Για παράδειγμα, ο αριθμός των εξέδρων που δραστηριοποιούνται στο Haynesville, το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου της χώρας, μειώθηκε κατά πέντε εξέδρες την εβδομάδα που μας πέρασε. Έτσι αυτή τη στιγμή το  Haynesville λειτουργεί  57 εξέδρες, ήτοι τον  χαμηλότερο αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Baker Hughes.

Ο αριθμός των γεωτρήσεων στο Eagle Ford στο Νότιο Τέξα μειώθηκε επίσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Αν συνεχίσει ο παροπλισμός των γεωτρυπάνων, δύσκολα η  παραγωγή αργού και φυσικού αερίου  στις ΗΠΑ να κρατήσει τους πρόσφατους δυνατούς ρυθμούς της, αλλά και τους μέχρι τώρα προβλεπόμενους ρυθμούς για το 2023 και το 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου  από τα  11,9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2022 εκτοξεύτηκε  στο νέο υψηλό ρεκόρ των 12,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα  το 2023 και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΙΑ θα έφτανε τα 12,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα  το 2024.

Η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, βρισκόταν σε καλό δρόμο να αυξηθεί από το ρεκόρ των 98,13 δις  κυβικών ποδιών την ημέρα-εφεξής bcfd-  το 2022 σε 101,09 bcfd το 2023 και 101,24 σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΙΑ το 2024 .

Γίνεται κατανοητό, ότι οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου μπορεί να πυροδοτήσουν μια σημαντική περαιτέρω μείωση στα γεωτρύπανα των ΗΠΑ και ως εκ τούτου μια σημαντική μείωση στα παραπάνω νούμερα. 

Τι συμβαίνει όμως όταν μειώνεται σε ένα αγαθό σημαντικά η προσφορά; 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.