Η ώρα της αλήθειας για τις αγορές

Η ώρα της αλήθειας για τις αγορές

Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Fed μετά την αλλαγή πολιτικής που «κήρυξε» ο Τζερόμ Πάουελ τον περασμένο μήνα και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα, όταν η άπλετη ρευστότητα θα είναι παρελθόν. Το πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα του tapering και από το αν θα γίνουν, μία, δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η Fed θα προχωρήσει στο tapering, ήτοι τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι αγορές είναι η ταχύτητα με την οποία θα τρέξει το tapering και κατ’ επέκταση η ταχύτητα με την οποία θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Από αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, η Fed έχει ήδη πατήσει φρένο μειώνοντας τις αγορές κατά 15 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Τώρα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι για μείωση των αγορών κατά 30 δισ. δολάρια το μήνα. Ένα πιο μετριοπαθές σενάριο είναι η μείωση να περιοριστεί στα 25 δισ. δολάρια.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P προβλέπει ότι το tapering θα επιταχυνθεί έτσι ώστε να «μηδενιστεί» έως τον Μάρτιο του 2022, ανοίγοντας το δρόμο για τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος, ενδεχομένως νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Μία πιο επιθετική προσέγγιση θέλει την πρώτη αύξηση τον Ιούνιο και μία δεύτερη το φθινόπωρο.

Οι διαφορές είναι μικρές αλλά λένε πολλά για τα χρηματιστήρια. Ο πληθωρισμός τρέχει πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις και στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, στο 6,8% τον Νοέμβριο, αναγκάζοντας τη Fed να εξετάσει μία αρκετά πιο επιθετική αντίδραση. Η λέξη-κλειδί είναι το «μεταβατικός» που μέχρι σήμερα συνόδευε τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την Barclays, θα αντικατασταθεί από ένα άλλο επίθετο, το «επίμονος» γιατί εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει προς το τέλος του 2022.

Ο Τζερόμ Πάουελ εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στον πληθωρισμό ως ένα φαινόμενο που δεν θα συνεχιστεί για χρόνια αλλά θα διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στις προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2022. Η υφιστάμενη εκτίμηση κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ 3,8% ωστόσο αναμένεται να υποβαθμιστεί. Αντιθέτως, ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, η οποία σήμερα είναι στο 2,2% για το 2022.

Το πως θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις θα δώσει τα ανάλογα σινιάλα στις αγορές για το νέο έτος.

Οι 11 «σωματοφύλακες» των επιτοκίων θα αποφασίσουν για τη νομισματική πολιτική του νέου έτους, όμως το πως ακριβώς θα αλλάξει η ρητορική της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου είναι αβέβαιο. Διότι οι αξιωματούχοι που αποτελούν το βασικό κορμό της, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του 2022 αν και από υψηλότερη βάση.

Γιατί έχουν μεγάλη σημασία όλα τα παραπάνω; Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι αγορές έμαθαν να λειτουργούν με μία συνεχή διοχέτευση ρευστότητας, γεγονός που έστειλε τις αποτιμήσεις σε ιστορικά υψηλά και σε επίπεδα που για πολλούς είναι μη βιώσιμα. Γι’ αυτό το 2022 θεωρείται «έτος μεγάλης επιφυλακτικότητας» και γι’ αυτό οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι δίνουν τιμές-στόχους για τον S&P 500 που υποδεικνύουν περιθώρια ανόδου της τάξης του 8%.

Το μοναδικό σενάριο που αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές είναι ο Πάουελ να αφήσει να εννοηθεί ότι πάμε σε μία πολύ πιο ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα και ίσως τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.