Η Γαλλία μπαίνει στο στόχαστρο για το 2025 με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,8% του ΑΕΠ (€168,6 δισ.) και δημόσιο χρέος στο 116% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να φτάσει στο 118,4% το 2026. Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με δημόσιο χρέος, ύψους 3,04 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί η Γερμανία με 2,46 τρισεκατομμύρια.
Τα 10ετή γαλλικά ομόλογα αποδίδουν πλέον πολύ περισσότερο (3,395%) από τα αντίστοιχα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Μια κατάσταση ιδιαιτέρως ανησυχητική, δεδομένου ότι η Γαλλία αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτό δεν πρέπει φυσικά να μας χαροποιεί τους νότιους, καθώς εάν «αρρωστήσουν» οι βόρειο και οι ισχυροί της ένωσης, τότε θα «αρρωστήσει» και το μοντέλο της βαριάς βιομηχανίας μας, οπότε μας βλέπω στο Σύνταγμα και πάλι να «σκίζουμε τα καλσόν»!
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% ως το 2029, μέσω παγώματος δαπανών, αύξησης φόρων, κατάργησης αργιών και μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, ύψους 44 δισ. ευρώ. Αυτός που χαίρεται φυσικά είναι η αντιπολίτευση που έχει το μαγικό ραβδί να λύσει το πρόβλημα και διαθέσιμους, κουρασμένους πολίτες που θα πιστέψουν το αφήγημα, όπως το 67% των Ελλήνων που χόρευαν στο Σύνταγμα το 2015, όταν σκίζαμε τα μνημόνια. «Το μεγάλο φιτίλι για το χρέος έχει ήδη ανάψει και τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιούν Γάλλοι οικονομολόγοι.
Όμως ποιο φιτίλι και για ποιους; Για τις αγορές που στο άκουσμα των αρνητικών νέων προεξοφλούν ότι σε 4 χρόνια θα έρθει και πάλι η ισορροπία; Ο δείκτης Cac 40 φαίνεται ανεπηρέαστος στις ειδήσεις και συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς δεν μας απασχολεί η μείωση των κερδών των εισηγμένων που θα προέλθει από την λιτότητα, ή μια πιθανή κατάρρευση τράπεζας από αδυναμία πληρωμής δανείων. Να είναι καλά τα 2 τρισ. των αμυντικών δαπανών που θα εκτοξεύσουν τα κέρδη των εισηγμένων στους δείκτες, ο λαός μπορεί να ζήσει και με «παντεσπάνι»! Μάλλον εδώ κάπου θα χαθεί η μπάλα, μέσω της σιγουριάς για τον ευνουχισμό της μεσαίας τάξης, και οι εκπλήξεις θα είναι ακραίες!
Η ατμομηχανή της Ευρώπης θα πληρώνει κάτι παραπάνω
Η πάλαι ποτέ, «ατμομηχανή» της Ε.Ε. Γερμανία βλέπει τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων να απογειώνονται στο 3,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν η κρίση του ευρώ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Το 2026 είναι μάλιστα η κρίσιμη χρονιά για τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς λήγει μεγάλος αριθμός ομολόγων, που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Αυτό αφορά γερμανικά ομόλογα, αξίας 328 δισεκατομμυρίων ευρώ και Γαλλικά, ύψους 295 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το γερμανικό έλλειμμα πιθανότατα θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από το 4% τα επόμενα χρόνια», προειδοποιεί η Commerzbank. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς έχει ανοίξει η πόρτα για ακόμη υψηλότερα ποσοστά.
Τέλος καλό όλα καλά! Προεξοφλούμε και εδώ τη θετική επίλυση και ακολουθούμε την παγκόσμια κερδοσκοπική τάση των αγορών εστιάζοντας στα «πήγαινέ έλα» του προέδρου Τραμπ! Τρίζουν τα κόκκαλα του Κοστολάνι!
Όσοι επενδυτές έζησαν το «ελληνικό δράμα» απορούν με τον παραλογισμό των αγορών. Όμως εμείς τότε παίξαμε τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», όπως επί λέξει είχαν πει τότε οι αναλυτές της Goldman Sachs, (που σήμερα αναβαθμίζουν τις μετοχές του ΧΑ, ως τις καλύτερες ευκαιρίες),
Με τους Γάλλους να πληρώνουν 2% από τα έσοδα τους σε τόκους χρέους και τους Γερμανούς να υπερβαίνουν το όριο σταθερότητας του 3%, μπορώ να πω ότι όντως είχε δίκιο ΤΟΤΕ η Goldman Sachs! Απλώς ψάχνει σήμερα για τους επόμενους...