Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ακολουθώντας την γνωστή τακτική της εξάρτησης από τα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Bank of America υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αναστείλει την έκδοση νέων σημάτων μέχρι το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στα τέλη του επόμενου μήνα, όπου ενδέχεται να αποσαφηνιστεί η πολιτική της Fed.
«Αναμένουμε ότι η Fed θα διατηρήσει τη μέγιστη ευελιξία στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Ο Πάουελ θα προτιμούσε να δει τα στοιχεία του Ιουλίου πριν ενδεχομένως καθοδηγήσει τις αγορές για τον Σεπτέμβριο στο Τζάκσον Χολ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Bank of America σε πρόσφατη ανακοίνωση.
Ενώ οι αγορές δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην πολιτική την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα αναλύουν προσεκτικά τη γλώσσα της Fed για να βρουν ενδείξεις σχετικά με την ανοχή της στους κινδύνους του πληθωρισμού, ειδικά εν μέσω ενδείξεων ότι η μετακύλιση των δασμών ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε επιθετική έμφαση στις παρατεταμένες πιέσεις του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές, ενώ οι μετριοπαθείς τόνοι θα υποστήριζαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων.
Οι προοπτικές της αγοράς εργασίας θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη συζήτηση για την πολιτική
Τα μηνύματα σχετικά με την αγορά εργασίας θα συνεχίσουν πιθανώς να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου αναμένεται να δείξει βραδύτερη αλλά θετική αύξηση των μισθών και ελαφρά άνοδο του ποσοστού ανεργίας, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το αν αυξάνεται η υποαπασχόληση.
Η Bank of America αναμένει ότι η έκθεση για τις μη γεωργικές θέσεις εργασίας του Ιουλίου θα δείξει μέτρια αύξηση 60.000 θέσεων εργασίας και ελαφρά άνοδο του ποσοστού ανεργίας στο 4,2%.
Η Bank of America αναμένει πλέον περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας, προβλέποντας ότι οι διαταραχές στην προσφορά, που θα προκληθούν από τα αυστηρά μέτρα του Τραμπ στον τομέα της μετανάστευσης, θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από την εξασθένιση της ζήτησης.
«Έχουμε μειώσει τις προβλέψεις μας για τις μισθοδοσίες σε μέσο όρο περίπου 50.000 το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και 70.000 το 2026, από 70.000 και 75.000 αντίστοιχα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης θα οφείλεται στην προσφορά και όχι στη ζήτηση».
Επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό στο επίκεντρο
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα αναμένεται επίσης να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. Ενώ ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί νωρίτερα από ό,τι φοβόταν, οι πρόσφατες αυξήσεις στον πληθωρισμό των αγαθών —που οφείλονται εν μέρει στις πιέσεις των τιμών που σχετίζονται με τους δασμούς— απειλούν με ένα πιο παρατεταμένο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Αυτή η δυναμική περιπλέκει την πρόκληση της Fed να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση χωρίς να αναζωπυρώσει τις πιέσεις στις τιμές.
«Όσον αφορά τους δασμούς, ο Πάουελ πιθανότατα θα ερωτηθεί για την αύξηση του πληθωρισμού των αγαθών (εκτός αυτοκινήτων) τον Ιούνιο. Μια σκληρή στάση θα υπογράμμιζε τους κινδύνους περαιτέρω μετακύλισης τους επόμενους μήνες, ενώ μια πιο ήπια στάση θα εστίαζε στα σημάδια σταθερότητας του πληθωρισμού στον τομέα της στέγασης και στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
«Στην συνέντευξη τύπου, οι αγορές θα επικεντρωθούν στο αν ο Πάουελ θα υπογραμμίσει την επιθυμία της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος ή αν θα παραμείνει ασαφής. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα ήταν σκληρή στάση αν ο Πάουελ υπογραμμίσει τους κινδύνους περαιτέρω μετακύλισης των δασμών, και ήπια αν επικεντρωθεί στη σταθερότητα του πληθωρισμού των υπηρεσιών και στις προσδοκίες».
Οι διαφωνίες εντός της Fed εντείνονται εν όψει της συνάντησης στο Τζάκσον Χολ
Η Fed αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ των μελών της. Ο κυβερνήτης Christopher Waller αναμένεται να διαφωνήσει στη συνεδρίαση του Ιουλίου, τάσσοντας υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η κυβερνήτης Michelle Bowman ενδέχεται επίσης να διαφωνήσει.
Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, υποστηρίζει εν τω μεταξύ τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποστηρίζοντας την ανάληψη δράσης πριν η οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Tom Barkin και ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic έχουν πρόσφατα υιοθετήσει μια σκληρή στάση, τονίζοντας τους κινδύνους πληθωρισμού που ενέχει η μετακύλιση των δασμών και υποστηρίζοντας ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια «για κάποιο χρονικό διάστημα». Ακόμη και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου Austan Goolsbee έχει υιοθετήσει πρόσφατα μια λιγότερο επιεική στάση.
Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, διατηρεί τον έλεγχο του μηνύματος και αναμένεται να τονίσει μια προσεκτική, βασισμένη σε δεδομένα προσέγγιση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Προοπτικές: Το Τζάκσον Χολ ως κομβικό σημείο για την πολιτική
Προβλέποντας το μέλλον, το Τζάκσον Χολ διαμορφώνεται ως κομβικό σημείο για την Fed, προκειμένου να παρέχει πιο σαφείς οδηγίες μετά τη ροή δεδομένων αυτό το καλοκαίρι.
«Το Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ τον Αύγουστο μειώνει περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να καθοδηγηθούν οι αγορές την επόμενη εβδομάδα. Η Fed θα έχει στη διάθεσή της τα δεδομένα ενός επιπλέον μήνα μέχρι τότε... Ο Πάουελ... πιθανότατα θα δώσει ένα σήμα για την πορεία της πολιτικής στο εγγύς μέλλον».
Προς το παρόν, οι επενδυτές παραμένουν διχασμένοι μεταξύ των προσδοκιών για σταθερή πολιτική αυτή την εβδομάδα και της αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της Fed, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανή μεταβλητότητα στο μέλλον.