Η ΕΚΤ θα τυπώνει χρήμα για χρόνια

Η ΕΚΤ θα τυπώνει χρήμα για χρόνια

Στο δρόμο που χάραξε ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γαλλίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες πολιτικής διαχείρισης και… κόβει το βήχα του Βερολίνου ως προς τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του tapering ενώ ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιστρατευθεί για να ξορκίσει τη συνέχιση της χαλαρής πολιτικής.

Το γερμανικό λόμπι δεν απαιτεί την άμεση λήξη του QE Πανδημίας (PEPP), αλλά ζητά από την Λαγκάρντ να ενισχύσει το «guidance» και να δηλώσει ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την απόσυρση των πρωτοφανών μέτρων στήριξης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, είδαν τη Λαγκάρντ να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Χαρακτήρισε – και μάλιστα αρκετές φορές – πρόωρη την όποια συζήτηση για το PEPP, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα τρέξει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και όχι το πολύ μέχρι τότε.

Άφησε δε, ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για συνέχιση των αγορών ομολόγων και μετά την άνοιξη του 2022 καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον τοποθετούν στο 1,4% το 2023 που σημαίνει ότι η φετινή άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή.

Γιατί μπορεί η πανδημία να υποχωρήσει, όμως όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, η απίστευτη σε έκταση ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα δεν επαρκεί για να στείλει μόνιμα τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Τελικά, όμως, το Βερολίνο θέλει να παίξει το ρόλο του κακού; Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, η ΕΚΤ συνεχίζει στον ίδιο – αυξημένο σε σύγκριση με α’ τρίμηνο - ρυθμό το QE για τέσσερις λόγους:

α) Η όποια αλλαγή θα απαιτούσε και μία εξήγηση και δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι,

β) Οι χρηματοδοτικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά,

γ) Οι προβλέψεις των αναλυτών της ΕΚΤ για άλλαξαν αισθητά και

δ) Πιθανή μείωση των αγορών ομολόγων θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι στην ΕΚΤ κυριαρχούν τα «γεράκια» και αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο το ευρώ.


Μήπως, λοιπόν, το Βερολίνο… βολεύεται με το ευρώ αδύναμο για να στηρίξει τις εξαγωγές του και να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη;

Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών - μελών της Ευρωζώνης ύψους περίπου 900 δισ. ευρώ (έχει «ξοδέψει» σχεδόν το μισό PEPP) για να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα παραμείνουν εξαιρετικά ευνοϊκές.

Η Citi εκτιμά ότι δύσκολα θα εξαντληθεί το διαθέσιμο ποσό. Ο υφιστάμενος ρυθμός των 80 δισ./μήνα θα συνεχιστεί έως το φθινόπωρο, το tapering θα ξεκινήσει στο δ’ τρίμηνο του 2021 και θα ενημερωθούμε για το τέλος του PEPP τρεις μήνες πριν τη λήξη του.

Πιο σημαντικό για τη Citi είναι τι θα αποφασίσει να κάνει η ΕΚΤ μετά το PEPP. Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2022 και την αύξηση των αγορών ομολόγων μέσω του κλασικού QE (APP) στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, από 20 δισ. ευρώ σήμερα.

Θεωρούν επίσης πιθανή την εφαρμογή ενός νέου «υβριδικού» προγράμματος που επισήμως δεν θα αποτελεί συνέχεια του QE αλλά θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας.

Όπως σημειώνει η Citi, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα τρέχει παράλληλα με το APP. Θα έχει σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα έως τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό και θα δίνει ευελιξία την ΕΚΤ να προχωρά σε αγορές ομολόγων όταν χρειάζεται ή να επιτρέπει ξανά τη συμμετοχή της Ελλάδας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει την επανεπένδυση των εσόδων από τα κρατικά ομόλογα που λήγουν για όσο χρειαστεί. Όλα αυτά συνεπάγονται πως η ΕΚΤ θα τυπώνει, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, χρήμα για πολλά χρόνια ακόμη.

Όσο για τη μάχη των μαχών που αναμένεται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στο συμβούλιο της ΕΚΤ και αφορά το νέο στόχο για τον πληθωρισμό, όλα τα στρατόπεδα συγκεντρώνουν δυνάμεις και προετοιμάζονται…