Το Χρηματιστήριο που άλλαξε τον κόσμο μέσα σε μισό αιώνα - Χρόνια Πολλά, Nasdaq! 1971-2021

Το Χρηματιστήριο που άλλαξε τον κόσμο μέσα σε μισό αιώνα - Χρόνια Πολλά, Nasdaq! 1971-2021

Πενήντα χρόνια ζωής, συμπλήρωσε στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η πιο φαντασμαγορική αγορά του πλανήτη, με πάνω από 3.300 μετοχές και δεκάδες τεχνολογικούς κολοσσούς. Μέσα σε 50 χρόνια, o Nasdaq κατάφερε από ένα απλό σύστημα αποτύπωσης των χρηματιστηριακών τιμών, να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη ηλεκτρονική αγορά χρηματιστηριακών συναλλαγών. Και ουδείς ξεχνά ότι ο Nasdaq μείωσε τα υψηλά spreads των χρηματιστηρίων, προκαλώντας την οργή των χρηματιστών τη δεκαετία του 80.

Ήταν ο Φεβρουάριος του 1971, όταν η National Association of Securities Dealers Automated Quotation system (NASDAQ), δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μισό αιώνα μετά, ο Nasdaq όχι μόνο παραμένει το κορυφαίο χρηματιστήριο που φιλοξενεί τις μετοχές όλων των τεχνολογικών και ψηφιακών κολοσσών, αλλά λειτουργεί και ως πάροχος υπηρεσιών δεδομένων και αναλύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το χρηματιστήριο του Nasdaq, ήταν για το 1971 ένας «disruptor», που ανέτρεπε τις κλασσικές διαδικασίες συναλλαγής των μετοχών. Η φυσική παρουσία των χρηματιστών και οι δια βοής αγοραπωλησίες ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους, έδωσαν τη θέση τους στην τεχνολογία. To χρηματιστήριο «βγήκε» μέσα από την κλειστή αίθουσα συναλλαγών και δικτυώθηκε σε όλη γεωγραφική επικράτεια των ΗΠΑ. Η διάχυση του χρηματιστηρίου, οδήγησε αναγκαστικά στη συρρίκνωση των spreads ανάμεσα στους αγοραστές καις τους πωλητές, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλες τριβές με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές δυνάμεις

Κορυφαίες στιγμές για το Nasdaq, ήταν οι εισαγωγές των μετοχών της Applied Materials, της Comcast και της Intel το 1971 και των μετοχών της Microsoft και της Apple τη δεκαετία του 1980. Η είσοδος των λεγόμενων «online retail brokers», δηλαδή των διαδικτυακών χρηματιστηριακών που απευθύνονταν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έδωσε την τελική ώθηση για την κυριαρχία του Nasdaq. Σήμερα, καθημερινά κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων χρηματιστηριακών λογαριασμών από όλο τον κόσμο, συναντώνται στην αγορά του Nasdaq, πραγματοποιώντας συναλλαγές 15 δισεκατομμυρίων μετοχών.

Ο Nasdaq, παρέχει τις εφαρμογές της πλατφόρμας του, σε πάνω από 130 χρηματιστήρια, οργανισμούς και κέντρα συναλλαγών. Και αναζητά «growth», δηλαδή ανάπτυξη, και εκτός των στενών ορίων των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Για παράδειγμα σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία start-up Skytra που είναι θυγατρική της Airbus, δημιουργεί μια νέα αγορά παραγώγων, για την κράτηση θέσεων των αεροπορικών εταιριών, σε όλον τον κόσμο.

Ο Nasdaq εκτιμά ότι έφτασε η στιγμή να πέσουν τα τείχη των εθνικών χρηματιστηρίων. Η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα της ενοποίησης όλων των αγορών, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συναντώνται σε μια διαφανή και αποτελεσματική πλατφόρμα, οι θεσμικοί επενδυτές, τα hedge funds, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και το ευρύ επενδυτικό κοινό. Ένα τέτοια σύστημα συναλλαγών, που θα παρέχει πληροφόρηση, αναλύσεις και διαφανή εκτέλεση συναλλαγών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα και βάθος αγοράς, μικρότερα spreads ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές και θα οδηγήσει στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης όλων των περιφερειακών αγορών.

Η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία φροντίζει για τη διατήρηση των βασικών πτυχών της ελεύθερης οικονομίας και του καπιταλισμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη του «εκδημοκρατισμού» των αγορών, που θα κάνει καλό στη ευρύτερα κοινότητα των ανθρώπων. Και ως εκδημοκρατισμό, εννοεί τη δυνατότητα ακόμα και του πιο μικρού και απομακρυσμένου επενδυτή από την άκρη της γης, να έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Nasdaq.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.