Το Χρηματιστήριο γυρίζει σελίδα – Είμαστε έτοιμοι για το bull market που έρχεται;

Το Χρηματιστήριο γυρίζει σελίδα – Είμαστε έτοιμοι για το bull market που έρχεται;

Ήταν άραγε ικανή η απότομη διόρθωση που εκδηλώθηκε με αφορμή τη μετάλλαξη Όμικρον για να μπορέσει η αγορά να αλλάξει επίπεδο;  Συνήθως οι γρήγορες πτώσεις με μικρή διάρκεια είναι χαρακτηριστικό μιας bull market. Σε μια εβδομάδα πτώσης η αγορά έχασε 8 εβδομάδες ανόδου ενώ πλέον κοντεύουμε να κλείσουμε 9 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κίνηση. Είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ ισχυρής ανοδικής κίνησης. Το αν θα εκκινήσει από εδώ ή από χαμηλότερα επίπεδα, ελάχιστη σημασία έχει. Ζητούμενο είναι που θα είμαστε σε ενα - δύο χρόνια. 

Η διόρθωση ήταν απότομη, αλλά η αγορά πολύ σύντομα επανήλθε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών που αποτελούν ισχυρή ένδειξη συντήρησης της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Λείπει ωστόσο μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση σε των 930 μονάδων σε εβδομαδιαίο κλείσιμο που θα απελευθέρωνε την κρυμμένη ανοδική δυναμική στην αγορά της Αθήνας. Ένα ερώτημα είναι αν μπορούμε να ποντάρουμε στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει πλέον εμφανώς αλλάξει συμπεριφορά, κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών και ανακτά εν μέρει τη χαμένη του αίγλη.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο (χθες μόλις ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ) βρίσκεται σε χαμηλές πτήσεις. Δεν μας ξενίζει καθώς είναι χαρακτηριστικό του τελευταίου μήνα του χρόνου. Οι ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παίρνουν τα bonus και ξεκινούν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους πριν επιστρέψουν πίσω από τα μόνιτορ στις αρχές της νέας χρονιάς.

   Από την άλλη οι Έλληνες θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου με τις «μάχες» στο ταμπλό να έχουν ήδη ξεκινήσει κρατώντας στον βαθμό που αναλογεί στην κεφαλαιακή ισχύ τους, το ενδιαφέρον σε κάποια «ανεκτά» επίπεδα.

Ας έχουν οι επενδυτές κατά νου πως την επόμενη Παρασκευή έχουμε λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, οπότε την εβδομάδα που μας έρχεται περιμένουμε να δούμε αύξηση της συναλλακτική δραστηριότητας και λόγω των roll overs.

Μέχρι σήμερα η αγορά δεν έχει καταφέρει να δώσει το νέο εκείνο που μπορεί να κάνει την διαφορά και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως βατήρας για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, προς τις 930-960 ή και λίγο πάνω από τις 1000 μονάδες.

   Από την άλλη, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτών που παρακολουθούν από απόσταση το ΧΑ εστιάζοντας στη στασιμότητα του Γενικού Δείκτη χωρίς να διεισδύουν στο εσωτερικό της αγοράς ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μετοχών μικρής, μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, βασικός «υπαίτιος» για την μαγική εικόνα του ΓΔ σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, είναι αποκλειστικά ο τραπεζικός λόγω της υψηλής στάθμισης που έχει στη διαμόρφωση των δεικτών. Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι με την πρόοδο του κλάδου, η ουσιαστική ανάκαμψη των μετοχών του θα συμβάλει στη διάσπαση του πολύ σημαντικού ψυχολογικού -και όχι μόνο- επιπέδου των 1000 μονάδων και θα δώσει το «σήμα» σε νέα κεφάλαια να προσεγγίσουν με γρηγορότερους ρυθμούς νέα κεφάλαια το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στα πιο θεσμικά θέλουμε να πιστεύουμε πως η μελλοντική νέα διοίκηση του χρηματιστηρίου θα κάνει τέτοιες κινήσεις marketing που θα μπορέσουν να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή στάσιμη εικόνα της αγοράς. Είναι ζήτημα επιβίωσης της αγοράς μας να πειστούν σύγχρονες και ποιοτικές εταιρείες οι οποίες δεν σπανίζουν στη χώρα μας, ότι μία εισαγωγή στο χρηματιστήριο μπορεί να τους βοηθήσει σε πολλά επίπεδα.

   Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την αγορά λείπουν νέες εταιρίες που μπορούν να προσεγγίσουν νέους επενδυτές αλλά και να προσδώσουν μεγαλύτερο βάθος στο μικρό μας χρηματιστήριο. Το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές νέων ομολόγων είναι πολλαπλάσιες από τις εισαγωγές νέων εταιριών γεγονός που μας διαφοροποιεί αισθητά από όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα χρηματιστήρια τα οποία προσελκύουν νέες εισαγωγές και SPACs.  

Αν  κάποιος σκεφτεί το μέγεθος της ανάπτυξης που έρχεται τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία και τους κλάδους οι οποίοι θα σηκώσουν το ευχάριστο βάρος επένδυσης τεράστιων κεφαλαίων, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την πραγματική οικονομία που φαίνεται σήμερα να προηγείται της χρηματιστηριακής αγοράς.

Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία μετά από πίεση μεγαλύτερη των 10 ετών, βρίσκεται στην αφετηρία ενός πολύ μεγάλου ανοδικού κύκλου που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Τα λάθη του παρελθόντος είναι καταγεγραμμένα και μπορούμε να τα ανασύρουμε και να τα μελετούμε για να τα αποφύγουμε, για τα επόμενα -πολλά- χρόνια...

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ 

ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.