Το Χρηματιστήριο Αθηνών σκαρφαλώνει στον τοίχο του φόβου

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σκαρφαλώνει στον τοίχο του φόβου

Με θετικό βηματισμό ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπεραποδίδει έναντι αυτών με κέρδη +1,21%, αλλά με όγκο συναλλαγών πολύ χαμηλό, τον δεύτερο χαμηλότερο από την αρχή του έτους (29,2 εκατ. ευρώ).

Η εβδομάδα, παρόλα αυτά, κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική γεμάτη με γεγονότα και ειδήσεις που σίγουρα θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε τρεις ημέρες την Πέμπτη 21 του μήνα, λήγει η περίοδος συντήρησης του αγωγού Νord Stream 1 που έχει πανικοβάλλει τους Ευρωπαίους, καθώς το σενάριο διακοπής της ροής από τη Ρωσία θα επέφερε οδυνηρές συνέπειες  κυρίως στις κεντρικές και βόρειες  βιομηχανικές χώρες.

 Φυσικά, το σενάριο αυτό είναι το λιγότερο πιθανό, όχι μόνο γιατί τεχνικά μια διακοπή της ροής δεν επιτρέπει τυχόν άμεση επαναφορά της, αλλά και γιατί ο μηδενισμός σχεδόν των ρωσικών εσόδων από το αέριο προς την Ευρώπη θα ήταν καταστροφικός και για την ίδια τη Ρωσία.

Εννοείται ότι υπό τον φόβο του σεναρίου αυτού, οι τιμές στα συμβόλαια παράδοσης του Αυγούστου του Φυσικού Αερίου προσέγγισαν τα 187 ευρώ ανά Μwh την προηγούμενη εβδομάδα, με τη χθεσινή συνεδρίαση να κλείνει στα 157, 25 ευρώ.

Την υποχώρηση αυτή, ενδεχομένως δικαιολογεί και η συμφωνία που υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Αζερμπαϊτζάν για τον υπερδιπλασιασμό της παροχής φυσικού αερίου από το Μπακού προς την ΕΕ μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.

Στη συμφωνία προβλέπεται η αύξηση της διοχέτευσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν από τα 8,1 δισ. m³ το 2021, σε 12 δις m³ το 2022, και εν τέλει σε 20 δις m³ ετησίως έως το 2027, καλύπτοντας πλήρως τις δυνατότητες του αγωγού TAP. 

Την ίδια ημέρα Πέμπτη, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική με τις αγορές να αναμένουν αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Την αμέσως προηγούμενη, την Τετάρτη, ο Μάριο Ντράγκι θα εκδηλώσει τις προθέσεις του σε Βουλή και Γερουσία σχετικά με τη συνέχιση της θητείας του βασισμένη σε μικρότερη πλειοψηφία, πολιτικό γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και για την πολιτική της ΕΚΤ  σχετικά με τα Ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου.

Σε αυτό το πλαίσιο και όσο μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού με μειωμένη τη συναλλακτική δραστηριότητα και με το Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από τα τοπικά χαμηλά του, ανακύπτει το ερώτημα της ποιότητας και της υφής της ανοδικής κίνησης. Πρόκειται για ένα bear market rally ή η αγορά μας, σκαρφαλώνει στον τοίχο των ανησυχιών (wall of worrie);

H απάντηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς προϋποθέτει την ανάλυση ενός συμπλέγματος παραγόντων, όπως είναι ο κύκλος των επιτοκίων, το ενεργειακό κόστος που έχει εκτοξευτεί, η χρονική διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά από την άλλη κατά πόσον και για ποιο χρονικό διάστημα το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας θα μπορεί να κρατά ψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, πρέπει να γίνει αναφορά και στις σημερινές αποτιμήσεις, δεδομένου ότι οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας εξακολουθούν να εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές, όσο και με τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Citi.

Tο ίδιο συμβαίνει και με όρους λογιστικής αξίας, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει discount και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (0,8 έναντι 1,6 φορές).

Στο αντίθετο σενάριο, που προϋποθέτει αδυναμία της αγοράς να υπερβεί επίπεδα αλλαγής τάσης και πιθανόν να δει χαμηλότερα επίπεδα, συνηγορούν οι παράγοντες μιας ενδεχόμενης ευρωπαϊκής ύφεσης που θα προέλθει κυρίως από την ενέργεια, της χρονικής επιμήκυνσης των πληθωριστικών πιέσεων και συνακόλουθα τις εκτιμήσεις για μείωση κερδοφορίας πολλών εταιρειών στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Επομένως, πέρα από τη στενή παρακολούθηση της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και τις επιτοκιακές διαθέσεις τους,  απαιτείται και συνεχής διαγραμματική ανάλυση της πορείας των μεγάλων δεικτών που αποτυπώνουν και ενσωματώνουν σημερινές αλλά και μελλοντικές εξελίξεις.

ΓΔ – Ημερήσιο γράφημα

Το «zoom» στο ημερήσιο γράφημα στον δείκτη, επιβεβαιώνει τις 813 μονάδες ως σημείο κλειδί για την τεχνική αντίδραση που συντελείται από τα χαμηλά των 778 μονάδων.

Ενδεχόμενη υπέρβασή τους, θα δώσει εύκολα τις 830 μονάδες, που θα σηματοδοτήσουν με τη διάσπασή τους τη μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε θετική, με αυξημένες πιθανότητες συνέχισης της κίνησης. Αντίθετα, άρνηση υπέρβασης των 813 μονάδων θα «πιέσει» τον δείκτη εκ νέου προς τα χαμηλά των 778 μονάδων.