Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που αντέχουν στη μεταβλητότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που αντέχουν στη μεταβλητότητα

Κατά πάσα πιθανότητα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα καταφέρει να ανεβεί για 12η στη σειρά εβδομάδα, εκτός αν καταφέρει σήμερα να σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη από 2,904%. Το τέλος του εντυπωσιακού ανοδικού σερί ήταν λίγο απότομο, όπως γίνεται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διόρθωση που ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σε πολλές περιπτώσεις αρκετά έντονη και συνοδεύτηκε από μεγάλες διακυμάνσεις οι οποίες συνεχίζονται ακόμα.

Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις μετοχών που ξεπέρασαν γρήγορα την αρχική πτωτική κίνηση, ανέκτησαν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών ή σημείωσαν άνοδο και γενικά επέστρεψαν σε μία κατάσταση σχετικής ηρεμίας, καθησυχάζοντας στην πράξη τους μετόχους τους. Με ορισμένες από αυτές θα ασχοληθούμε σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες. 

Αναμφίβολα, την παράσταση έκλεψε η μετοχή της JUMBO (χρηματιστηριακό σύμβολο ΜΠΕΛΑ). Από την προηγούμενη Τετάρτη που ο γενικός δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή και το υψηλότερο κλείσιμό του μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση (επτά συνολικά χρηματιστηριακές συνεδριάσεις), η JUMBO όχι μόνο δεν έπεσε αλλά σημείωσε άνοδο 14,35% καταγράφοντας μάλιστα και νέες ιστορικά υψηλές τιμές.

Σημαντικό ρόλο στην καλή πορεία της μετοχής έπαιξε η ανακοίνωση των εκτιμήσεων της διοίκησης για τις οικονομικές επιδόσεις του 2023, αιφνιδιάζοντας θετικά τους αναλυτές και την αγορά. Στην περίπτωση της JUMBO κάτι τέτοιο αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού παραδοσιακά ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται αρκετά πιο συντηρητικός στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του απ’ ότι η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αναλυτών. 

Η μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) δεν είχε τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις αλλά έδειξε πολύ ανθεκτική συμπεριφορά μόλις πέρασε το πρώτο κύμα επιθετικών πωλήσεων στην χρηματιστηριακή αγορά και σήμερα συμπλήρωσε τρεις ανοδικές ημέρες.

Η πτώση της από το κλείσιμο της προηγούμενης Τετάρτης μέχρι και τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης είναι τελικά πολύ μικρή, μόλις 1,5%. Η επίδοση αυτή είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο ακούγεται, καθώς η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 50% από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα, κάτι που σε άλλη περίπτωση μπορεί να έκανε τους επενδυτές να σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Στην περίπτωση της Mytilineos, η απροθυμία των μετόχων να αποχωριστούν τις μετοχές τους πιθανότατα οφείλεται στις εξαιρετικές προοπτικές όλων των τομέων της επιχείρησης εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίες κάνουν όλο και περισσότερους χρηματιστηριακούς αναλυτές να ανεβάζουν τις τιμές στόχου για τη μετοχή της. 

Στην περίπτωση της ΔΕΗ (ΔΕΗ) τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ρουμανία, που κυκλοφόρησαν στην αρχή της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκαν χθες το πρωί, άλλαξαν εντελώς το κλίμα για τη μετοχή που είχε σημειώσει σημαντική πτώση από την Πέμπτη μέχρι την Δευτέρα. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς πολλοί επενδυτές είχαν υποθέσει πως θα καθυστερούσε η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και της ιταλικής Enel για την πώληση των ρουμανικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στη ΔΕΗ.

Η συμφωνία αυτή, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών γίνεται με συμφέροντες όρους για την ελληνική επιχείρηση, αλλάζει πολλά πράγματα για τη ΔΕΗ. Ένα από αυτά είναι η σημαντική μεγέθυνση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτέλεσμα της επιστροφής των αγοραστών στη μετοχή ήταν οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο περιορισμός της πτώσης της μετοχής, από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και χθες, στο 2,8%.

Η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) ξεπέρασε τη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς με χαρακτηριστική άνεση, καθώς από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και χθες σημείωσε άνοδο κατά 5,75%. Στην πολύ καλή της πορεία συνέβαλε και η ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2022.

Οι επιδόσεις της επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του λογισμικού για επιχειρήσεις ικανοποίησαν τους επενδυτές και έφεραν και νέους αγοραστές στη μετοχή, η οποία μπορεί να ανήκει αυτή τη στιγμή στον δείκτη των μεσαίων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (FTSE Athex Mid Cap) αλλά φαίνεται πως φιλοδοξεί κάποια στιγμή να πάρει προαγωγή για τη μεγάλη κατηγορία και τον δείκτη FTSE Athex Large Cap. 

Η μετοχή της Motor Oil (ΜΟΗ) έδειξε ανθεκτική συμπεριφορά, παρά το γεγονός πως η άνοδός της από το φθινόπωρο υπερβαίνει το 50%. Οι επενδυτές αντιστάθηκαν στον πειρασμό των ρευστοποιήσεων και μετά τις πρώτες πωλήσεις που έφερε η γενική διόρθωση της αγοράς επέστρεψαν οι αγοραστές. Η μετοχή έκλεισε ανοδικά τη χθεσινή και την προχθεσινή συνεδρίαση και η πτώση της από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και χθες περιορίστηκε στο 4,52%.

Στην περίπτωση της Motor Oil η αρκετά καλή συμπεριφορά της μετοχής μπορούμε να πούμε πως οφείλεται στο γεγονός πως η χρηματιστηριακή αγορά και οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα και στη σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτές οι πέντε μετοχές δεν είναι οι μόνες που ικανοποίησαν με την πορεία τους την χρηματιστηριακή αγορά και τους μετόχους τους. Είναι όμως ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα. Δεν ξέρουμε βέβαια πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που οι πωλητές επανέλθουν δριμύτεροι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αν οι μέτοχοί τους θα συνεχίσουν να είναι ψύχραιμοι. Προς το παρόν πάντως παίρνουν πολύ καλό βαθμό.