Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές αντίβαρο σε πόλεμο και πληθωρισμό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές αντίβαρο σε πόλεμο και πληθωρισμό

H  καθαρά πτωτική διαδρομή των διεθνών αγορών συνεχίζεται με σαφή διαγραμματικά χαρακτηριστικά καθοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης. Το υψηλό ενεργειακό κόστος παραμένει στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, ο επακόλουθος πληθωρισμός καταγράφει   υψηλά πολλών ετών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού γεγονός, που εντείνει τις ανησυχίες αν όχι για ύφεση πάντως για δεδομένη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  

Οι αποδόσεις των Κρατικών Ομολόγων αυξάνονται ( στο  +1,09% απόδοση του Γερμανικού 10ετούς από το αρνητικό έδαφος του 2021), δε απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 3,61%.  Ταυτόχρονα η πτώση των εμπορευμάτων, των μετάλλων των κρυπτονομισμάτων  αποτυπώνει το παγκόσμιο κλίμα ανησυχίας στα επενδυτικά assets. 

DAX 30 EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ

Χτες το συμβόλαιο Ιουνίου ΤΤF του φυσικού αερίου, κατέγραψε απώλειες -7,79% στα 93,78 ευρώ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο και  κατά τη χτεσινή συνεδρίαση είχε καλύτερη συμπεριφορά από αυτή των διεθνών αγορών, χωρίς αυτό να προϋποθέτει  παρόμοια κίνηση τις επόμενες ημέρες ( -0,87%  στον Γενικό Δείκτη). Είναι πιθανό το deal  MOTOR OIL – Ελλάκτωρα να διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι παρά την προαιρετική δημόσια πρόταση της Reggeborgh , τα εμπλεκόμενα μέρη δεν προτίθενται να βγάλουν την εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

Η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την δημοσίευση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI , αλλά και από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από πλήθος blue chips ( ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola HBC, TITANA).

Ματιά στα θεμελιώδη  

Σε ένα τέτοιο δυστοπικό κλίμα με αυξημένη μεταβλητότητα, οι επιλογές προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες κινήσεις είτε με διάθεση short όσον αφορά τίτλους που έχουν καταγράψει μεγάλη απόδοση το προηγούμενο διάστημα,  είτε διατηρώντας  υψηλή ρευστότητα σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιο, είτε με stock picking, επιλεκτικές  δηλαδή τοποθετήσεις σε τίτλους που παρά το γεγονός ότι διακρίνονται από καλά θεμελιώδη και υγιείς αριθμοδείκτες, λόγω του γενικότερου κλίματος , έχουν προσεγγίσει ελκυστικές αποτιμήσεις λόγω της πτώσης των τιμών.

Θέτουμε στο μικροσκόπιο, επομένως τέσσερις τίτλους ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης που διακρίνουμε ότι  μπορούν να λειτουργήσουν είτε τώρα, είτε στο εγγύς μέλλον ως αντίβαρο στις εκτεταμένες πιέσεις των πωλητών και που πάντως οδηγούμενες από καλά θεμελιώδη θα μπορέσουν να ανακτήσουν με μεγαλύτερη ευκολία το χαμένο έδαφος.

ΟΠΑΠ 

Με ιστορικές επιδόσεις δ΄ τριμήνου για το 2021 έκλεισε η εταιρεία τη χρήση, με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) για τη χρήση του 2021 να διαμορφώνονται σε  1,539 δισ. ευρώ (+36,2% ετησίως). Τα καθαρά κέρδη του 2021 διαμορφώθηκαν στα 259,4 εκατ. ευρώ (+26,4% ετησίως).  Η ψηφιακή αναβάθμιση συνεχίζεται , ενώ πολύ δελεαστική για τους μετόχους η μερισματική απόδοση , καθώς μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου για το 2021 θα φτάσει το 1,5 ευρώ ανά μετοχή. To καθαρό χρέος προς ebitda είναι χαμηλότερο της μονάδας. 

Στο διαγραμματικό πεδίο, μετά τα υψηλά των 14,69 ευρώ, η μετοχή υποχωρεί προς τη σημαντική στήριξη των 12,96 ευρώ, σημείο απ όπου διέρχεται και ο κινητός των 50 εβδομάδων , με επόμενες στηρίξεις τα 12,66 ευρώ και κυρίως η  ανοδική γραμμή τάσης Κ10.

ΕΧΑΕ 

Η  εταιρεία διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο βελτιωμένο σε σχέση με το 2020 στα 71,86 εκατ. ευρώ , πολύ περισσότερα από όσα πρέπει να διατηρεί για εποπτικούς λόγους η εισηγμένη. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι αυξημένος κατά 15% γεγονός που προδιαθέτει για συνέχιση των υψηλών χρηματικών διανομών της στους μετόχους.  Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8,2 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι των 2,87 εκατ. ευρώ του 2020.

Διαγραμματικά ο τίτλος έχει υστερήσει στην κίνησή του, καθώς βρίσκεται μακριά από τα επίπεδα προ-πανδημίας, δύο χρόνια πριν ( gap 4.50-4.57 ευρώ). Η αδυναμία υπέρβασης του κινητού μέσου 50 εβδομάδων, ωθεί χαμηλότερα τον τίτλο, προς την στήριξη της ζώνης 3,30-3,35. Η περιοχή των 4,12 -4,20 ευρώ είναι πολύ σημαντική, ενώ η υπέρβαση της περιοριστικής καθοδικής γραμμής D1, θα  της δώσει μεγάλη ανοδική δυναμική.

INTRAKOM HOLDINGS 

Το 2021 με το deal INTRASOFT - NETCOMPANY GROUP σηματοδότησε το μετασχηματισμό της εταιρείας, εκκινώντας από βάση εξαιρετικών αριθμοδεικτών. Το θετικό καθαρό ταμείο είναι στα 27,2 εκατ. ευρώ , τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 333,3 εκατ. ευρώ με σημερινή αποτίμηση του τίτλου στα 123 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2021 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 275,2 εκατ. ευρώ, έναντι  244,9 εκατ. ευρώ,(αναμορφωμένων για λόγους συγκρισιμότητας πωλήσεων) το 2020, αύξηση 12,4%. 

 Διαγραμματικά ο τίτλος από τα υψηλά του Αυγούστου του 2021 στα 2,56 ευρώ, κινείται πτωτικά επί σειρά μηνών, συσσωρεύοντας σε χαμηλές πτήσεις. Επισημαίνουμε τα 0,28 ευρώ του Μαρτίου του 2020. Η ζώνη 1,38-1,52 παραμένει ισχυρή ζώνη στήριξης. Ενδεχόμενη υπέρβαση του κινητού μέσου των 50 εβδομάδων (1,87 ευρώ), θα προσδώσει σημαντική δυναμική στον τίτλο, με πρώτη αντίσταση τα 2,20 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 

H εταιρεία συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του 2021 και στο α΄ τρίμηνο του 2022 και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η διοίκηση αναμένει αύξηση πωλήσεων συνυπολογίζοντας και την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του χάλυβα. Η αβεβαιότητα λόγω του αυξημένου κόστους στα κατασκευαστικά έργα υπάρχει, αλλά τα αποθέματα βρίσκονται σε επάρκεια. Θυμίζουμε ότι στα αποτελέσματα του 2021, ο κύκλος εργασιών ανέβηκε από τα 30,7 στα 41,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους υπετριπλασιάστηκαν στα 2,932 εκατ. ευρώ έναντι 905 χιλ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στο 1,95 εκατ. (από 3,58 εκατ.) λόγω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που δημιουργήθηκαν.

Από τα υψηλά του περσινού Αυγούστου, η μετοχή κινείται σε οριζόντια κίνηση μεταξύ των 1,14 με 1,40 ευρώ (υψηλά 14 ετών). Τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020 ήταν στα 0,54 ευρώ, η ανοδική γραμμή τάσης G10 παρέχει ισχυρή στήριξη, ενώ η υπέρβαση των 1,40 ευρώ, θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική στη μετοχή.