Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση στην Όμικρον με εβδομαδιαία κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση στην Όμικρον με εβδομαδιαία κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη 

Το μεγάλο μαύρο κερί της περασμένης Παρασκευής που οδήγησε σε εκτροχιασμό την ανοδική τάση στην αγορά της Αθήνας θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια, κεφάλαια και αισιοδοξία για να υπερκαλυφθεί. Πέντε συνεδριάσεις μετά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε εβδομαδιαία βάση με άνοδο 2,36% στις 879,23 μονάδες, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει παρά μόλις το ένα τρίτο των απωλειών του. Το θετικό είναι πως έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους κάποιοι αγοραστές. Το αρνητικό είναι πως δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μείνουν…

Παρά τη διστακτικότητα που πλανάται στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, εξαιτίας της επέλευσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, το ΧΑ κατάφερε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του +2,36%, υπεραποδίδοντας όλων των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, κάποιοι εξ αυτών να καταγράφουν έως και απώλειες.

Η συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο για τα ίδια τα κέρδη που κατεγράφησαν (σήμερα +0,27% στις 879,23 μονάδες), ή έστω για τις ζημίες που δεν κατεγράφησαν, αλλά κυρίως για το ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανθεκτικότητα που έχει αποκτήσει το χρηματιστήριο, τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα εισηγμένων μετοχών, απόρροια της επενδυτικής προτίμησης και της εμπιστοσύνης που αποπνέει το κλίμα στους μετόχους αυτών.

Έτσι, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, εκείνοι δεν φάνηκε να βιάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ή ακόμα και να βγάλουν υποστηρικτικές αγορές αρκετά σύντομα, προεξοφλώντας μια μέτρια εξέλιξη στο θέμα της Όμικρον.

Και δεδομένου ότι ο κίνδυνος για μια τέτοια απόφαση ήταν μεγάλος, καθώς σε περίπτωση που τα πράγματα στράβωναν, θα επέρχετο εγκλωβισμός, αποδεικνύεται η σημασία της εν λόγω ώριμης συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμα μπροστά μας αρκετό δρόμο ώστε να εξάγουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το ότι η Όμικρον δεν θα επηρεάσει ισχυρά τις αγορές. Το βασικό μας εμπόδιο είναι οι 883-885 μονάδες, ως αντίσταση στο πτωτικό μοτίβο που επήλθε μετά τη βίαιη διάσπαση των 870 μονάδων την προηγούμενη Παρασκευή.

Και προφανώς, μόνο η επαναφορά στην περιοχή των 900 του ΓΔ θα δώσει έναυσμα για μια «λύση» της πολιορκίας από την Όμικρον, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι λύθηκε ταυτόχρονα και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αυτό του υψηλού πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναμένοντας βεβαίως για αυτό την άμεση (;) ενέργεια της Fed.

Στα καθ’ ημάς, η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε πλην άλλων από την ομολογιακή έκδοση της Noval Properties, από όπου αντλήθηκαν κι άλλα 120 «φρέσκα» εκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία, στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Και ο «πράσινος» χαρακτήρας της χρηματοδότησης (κυρίως για κτίρια περιβαλλοντικού αποτυπώματος) αναδεικνύει και τον χαρακτήρα των επενδυτών, που είναι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος.

Επίσης, εξελίσσεται η διαδικασία ΑΜΚ της ταλαιπωρημένης Attica Bank, σε μια πελώρια, για τα δεδομένα της πολύ μικρής τράπεζας, άντληση κεφαλαίων (προσπάθεια, ακόμα) που προσώρας συνεχίζει να παρεκτρέπεται. Το δικαίωμα πλέον έχει μηδενίσει, αν συνυπολογίσουμε ότι αφορά σε σχεδόν 50 νέες μετοχές (0,20 ευρώ), ενώ και η τρέχουσα αποτίμηση των 0,41 της παλιάς μετοχής στο ταμπλό φαντάζει ακραία, γνωρίζοντας με μεγάλες πιθανότητες ότι τις ημέρες που θα αναμένονται τα νέα χαρτιά, θα καταποντιστεί για να συναντήσει τη «δίκαιη» τιμή βάσει και της διάθεσης των νέων, πέριξ του 0,24.

Εντύπωση προκάλεσε η ανοδικότητα των σχημάτων mezz, εν μέσω μάλιστα διστακτικότητας λόγω Όμικρον. Και οι δύο μετοχές (cairomezz και Phoenix Vega mezz) βρίσκονται πλέον άνω της τιμής εισόδου, με την πρώτη να καταγράφει κέρδη εβδομάδας 37,31% και τη δεύτερη 12,85%.

Άλλη μια (όχι και τόσο) έκπληξη ήρθε από τη μετοχή της Epsilon Net που πάτησε τα 300 εκατ. ευρώ κεφ/ση. Μόνο αυτήν την εβδομάδα κέρδισε 8,4%, μετά από ένα έτος που έχει ήδη +490%. Οι λοιπές της πληροφορικής δεν πάνε πίσω, με τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες να παραμένουν άκρως ενδιαφέρουσες.

Είναι προφανές ότι τον ρυθμό τον δίνει η εξέλιξη με την Όμικρον, αρχικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις σαφώς επηρεάζουν, επίσης, καθώς προκαλούνται δυναμικές τόσο στην αγορά συναλλάγματος (το δολάριο συνεχίζει ανοδικά με τον Δείκτη Δολαρίου να προσπερνάει και τις 96 μονάδες) όσο και στα εμπορεύματα, με την κυριαρχία του πετρελαίου λόγω και της στάθμισής του στον ΔΤΚ. Οι ζυμώσεις είναι βαρύνουσας σημασίας, με τον OPEC να ξαφνιάζει επιμένοντας σε υψηλά αποθέματα (400 χιλ. βαρέλια ημερησίως για τον Ιανουάριο) και τον Biden να κάνει λόγο πλέον για αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της -ιστορικής σημασίας- απελευθέρωσης ημεδαπών αποθεμάτων.

Η μεταβλητότητα παραμένει μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με αξιοπρόσεκτο εύρος διακύμανσης σε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες, οι οποίοι είναι υπερευαίσθητοι σε ειδησεογραφία οποιασδήποτε κατεύθυνσης σχετικά με την Όμικρον. Η Wall Street γράφει εβδομαδιαίες απώλειες, και σήμερα μόνο έχει κάνει μια βόλτα από +0,61% έως -0,74%, ενδεικτικό της ανησυχίας που υφίσταται.