Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ανεστραμμένο είδωλο του Γενικού Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ανεστραμμένο είδωλο του Γενικού Δείκτη

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών στα λούνα παρκ, είναι η είσοδος στο δωμάτιο με τα κάτοπτρα. Τα είδωλα, που ξεφυτρώνουν μέσα από τα κυρτά και κοίλα κάτοπτρα, που είναι παρατεταγμένα στους διαδρόμους, μεταβάλλουν τις διαστάσεις και τα σχήματα των αντικειμένων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των προσώπων και των σωμάτων των παιδιών, που κινούνται μέσα στον μαγικό αυτό κόσμο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάτι παρόμοιο βιώνουν τα μέλη της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, στη χρηματιστηριακή τους καθημερινότητα. Οι τιμές των μετοχών, καθώς και η τάση της αγορών, αποκτούν μέσα από παραμορφωτικά κάτοπτρα, διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετική δυναμική. Κι έτσι πολλές φορές, το τελικό είδωλο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτελεί μια ανεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας των αποδόσεων σημαντικών εισηγμένων εταιρειών.

Τα παραδείγματα πολλά.

Η μετοχή της Mytilineos, που σήμερα βρίσκεται στα 15,9 ευρώ, έχει την ίδια περίπου τιμή με το φθινόπωρο του 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στις 5.212 μονάδες. Και μιλάμε σήμερα, για μια εντελώς διαφορετική εταιρεία. Διότι η κίνηση που μετάβαλε δραστικά το status της Mytilineos, συντελέστηκε το 2016, με την συγχώνευση μαμούθ της Mytilineos με την «ΜΕΤΚΑ», την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και την «Protergia». Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εταιρεία.

Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που σήμερα βρίσκεται στα 9,73 ευρώ, έχει την ίδια τιμή με τον Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν στις 5.132 μονάδες. Και μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εταιρεία, σε μέγεθος, σε αντικείμενο  και σε δραστηριότητες.

Η μετοχή του ΟΤΕ, που σήμερα βρίσκεται στα 16 ευρώ, έχει την ίδια περίπου τιμή με τον Ιούνιο του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στις 4.132 μονάδες. Και εδώ έχουμε μπροστά μας, μια εταιρεία με ένα σημαντικό επενδυτικό story, που δεν έχει σχέση με τον ΟΤΕ του 2008. 

Η μετοχή της ΔΕΗ, που σήμερα βρίσκεται στα 10 ευρώ, έχει την ίδια περίπου τιμή με τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν στις 2.364 μονάδες. Και εδώ μιλάμε για μια εταιρεία που αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό turnaround story του Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα έχουμε μια μεγάλη ομάδα μετοχών που είτε έχουν υπερβεί ακόμα και τις τιμές που είχαν καταγράψει το 1999 με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 6.000 μονάδες, ή καταγράφουν νέα υψηλά, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή κατάσταση, όπου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κινείται ταπεινωμένος σε ένα στενό εύρος τιμών γύρω από το 900, με την ελπίδα των επενδυτών να εστιάζεται στην άλωση της ψυχολογικής αντίστασης των 1.000 μονάδων.

Η ερμηνεία του ανεστραμμένου ειδώλου του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν έχει να κάνει τόσο με τις αρχές τη Φυσικής και ειδικότερα της Οπτικής, αλλά με την πορεία των τιμών των τραπεζικών μετοχών, του κλαδικού τους δείκτη και το βάρος από τη συμμετοχή τους στον Γενικό Δείκτη.

Σήμερα ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 567 μονάδες. Το φθινόπωρο του 2007, στο οποίο έχουμε κάνει αναφορές στις τιμές των προαναφερθέντων μετοχών, βρισκόταν στις 1.535.312 μονάδες. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Στις ένα εκατομμύριο πεντακόσιες τριάντα πέντε χιλιάδες και τριακόσιες δώδεκα μονάδες, υψηλότερα ακόμα και από το θρυλικό ’99, που είχε φτάσει στις 1.351.154 μονάδες.

Με δυο λόγια, ίσως θα έπρεπε τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές να απαγκιστρώσουν την σκέψη τους από την πορεία του Γενικού Δείκτη, ως βασικού κριτηρίου για την ανάληψη επενδυτικών θέσεων ή κομβικού σημείου αναφοράς για συγκρίσεις και αποδόσεις χαρτοφυλακίων. Η χρηματιστηριακή πραγματικότητα βρίσκεται έξω από τη αίθουσα των παραμορφωτικών κατόπτρων του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.