Χρηματιστηριακά ρεκόρ και μειώσεις επιτοκίων το 2024
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστηριακά ρεκόρ και μειώσεις επιτοκίων το 2024

Το επιβλητικό ράλι των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών τις τελευταίες περίπου 40 ημέρες, έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 11% από τις 30 Οκτωβρίου και πλέον απέχει μόλις 4,7% από τα ιστορικά του υψηλά. Είναι τόσο δυναμική η αντίδραση που πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί μία σημαντική διόρθωση πριν συνεχιστεί η ανοδική τροχιά.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις θέλουν τις Fed και ΕΚΤ να κλείνουν οριστικά τους κύκλους των επιτοκιακών αυξήσεων και να αρχίζουν να σκέφτονται τις πρώτες μειώσεις ακόμη και την ερχόμενη άνοιξη. Επειδή, ωστόσο, ζούμε στην εποχή που όλα μπορούν να συμβούν, η επιφυλακτικότητα - με φόντο τις εστίες γεωπολιτικών αναταράξεων και τον κίνδυνο ύφεσης - μοιάζει με αρετή. 

Θα φτάσουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά, σε μία εποχή, μάλιστα, που δεν φαίνεται να είναι απόλυτα ευνοϊκές οι συνθήκες για τις αγορές; Θα παραδεχτούν την ερχόμενη εβδομάδα οι Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 2% θα επιτευχθεί τελικά νωρίτερα από το αναμενόμενο, φέρνοντας πιο κοντά τις πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων; Και τέλος, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ύφεσης – που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε – σε ΗΠΑ και Ευρώπη; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα για το 2024. 

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο ερώτημα που αφορά στην πορεία των χρηματιστηρίων. Και μόνο το γεγονός ότι το 2024 θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έτος μείωσης των επιτοκίων, είναι ικανό να δώσει ώθηση στις αγορές. Το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων έχει κάνει ορισμένους αναλυτές να αναμένουν μία φυσιολογική, όπως τη χαρακτηρίζουν, διόρθωση στο πρώτο μισό του 2024, πριν ξεκινήσει μία νέα ανοδική κίνηση.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Τζέισον Χάντερ, επικεφαλής ανάλυσης της JPMorgan. Σύμφωνα με τον Χάντερ ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και τις 3.500 μονάδες έως το καλοκαίρι, μία κίνηση που θα «σπρώξει» το χέρι της Fed να μειώσει τα επιτόκια στο β’ εξάμηνο. Είναι εκπληκτικό ότι ο Χάντερ πιστεύει πως αν η Wall Street καταγράψει απώλειες έως και άνω του 20%, αυτό θα συμβεί υπό τον φόβο της ύφεσης, χωρίς ωστόσο η ύφεση να αποτελεί το βασικό σενάριο. 

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της τάξης του 20% που σημειώνει φέτος ο S&P 500, η Capital Economics εκτιμά ότι οι «Magnificent 7» μετοχές των Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta, Nvidia, Tesla, θα πρωταγωνιστήσουν ξανά το 2024. 

Για την ύφεση, η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι ανησυχίες έχουν περιοριστεί και οι αγορές προεξοφλούν ομαλή προσγείωση κυρίως της αμερικανικής οικονομίας. Η Γερμανία αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται στο σύνολο του 2023, ενώ και το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει υφεσιακά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, αλλά και για τις ΗΠΑ, ο κίνδυνος ύφεσης δείχνει να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς μέχρι στιγμής εμφανίζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στον πληθωρισμό και στα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων δεκαετιών. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως από τη στιγμή που δεν σημειώθηκε κάποια κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο τα επιτόκια αυξάνονταν, τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν και οι κεντρικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τους κύκλους των αυξήσεων, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως αισθητές και γι’ αυτό το λόγο προβλέπεται στις ΗΠΑ ισχνή ανάπτυξη και στην Ευρώπη ήπια ύφεση σε κάποιες χώρες και πολύ αργή ανάπτυξη σε άλλες. Υπάρχει, βέβαια, και μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, δεδομένου ότι ο τρέχον κύκλος είναι ασυνήθιστος τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και προσφοράς εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.