Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται! Οι 30.000 μονάδες τoυ Dow Jones, τα υψηλά 29ετίας του NIKKEI, και τα μηδενικά επιτόκια στην Ελλάδα

Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται! Οι 30.000 μονάδες τoυ Dow Jones, τα υψηλά 29ετίας του NIKKEI, και τα μηδενικά επιτόκια στην Ελλάδα

Στις  18.24 ώρα Ελλάδος  χθές, χτύπησε το alert: Ο Dow Jones πέρασε πάνω από τις 30.000 μονάδες  για πρώτη φορά στην ιστορία του: 30.000,024 ! Ήρθε στο μυαλό το βιβλίο των James K. Glassman και Kevin A. Hassett του 1999 με τίτλο» Dow 36.000: Η νέα στρατηγική για κέρδος από την άνοδο στην χρηματιστηριακή αγορά», που «έβλεπε» το 2004 περίπου, ένα νούμερο που τότε (με τον δείκτη στις 11.750 μονάδες) προκαλούσε μάλλον θυμηδία. Αλλά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο Dow Jones έπεσε κάτω από τις 8.000 και μόλις χθες υπερέβη τις 30.000! Σχεδόν τέσσερις φορές επάνω...Μια μακροχρόνια άνοδος ωθούμενη από την νομισματική πολιτική της FED που ξεπέρασε τα σοβαρά εμπόδια τόσο της κρίσης του 2008 όσο και της ακόμα επίκαιρης δυστυχώς, πανδημικής κρίσης του Covid 19.

Χρήμα από το μηδέν

Ήταν σχεδόν σίγουρο πως με την έλευση της επιδημιολογικής κρίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξοδέψει μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα δημιουργήσει εκ του μηδενός μερικά ακόμη τρισεκατομμύρια προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα όρια στις δαπάνες έπαψαν να υπάρχουν καθόσον η Fed μετατρέπει σε νέο χρήμα τον κρατικό δανεισμό, αγοράζοντας αμερικανικό κρατικό χρέος που εκδίδεται για τη χρηματοδότηση δαπανών.

Το καλοκαίρι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σειρά αλλαγών στην πολιτική της, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές. Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές σαν προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα που επέφερε η κρίση του COVID -19 με αποτέλεσμα το ράλι ανακούφισης ( relief rally) που υπήρχε μέχρι τότε από τα χαμηλά του Μαρτίου να μετατραπεί σε ωστικό ανοδικό κύμα που δημιούργησε και το χθεσινό ρεκόρ στον Dow Jones. 

Στήριξη «χωρίς όριο» από την ΕΚΤ

Στην Ευρώπη, μετά από σκληρά παζάρια μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης η Κομισιόν οδηγήθηκε στο «Next Generation EU», συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ και σε έναν ισχυρότερο κατά 11,5 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 που θα διαμορφωθεί στα 1,85 τρισ. ευρώ, για να θεμελιωθούν οι 3 πυλώνες «Νέας Γενιάς».  Ακολούθησε η αναπόφευκτη “without limits” στήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ με την επέκταση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ, από 750 δισ. ευρώ  και στην παράταση της ισχύος του προγράμματος μέχρι  τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021.

Κερδισμένη η Ελλάδα

Η Ελλάδα χωρίς να διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα θεωρήθηκε από τις πιο κερδισμένες χώρες  με την έννοια ότι συνολικές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να φτάσουν  και τα 19 δισ. ευρώ. Ήδη εκμεταλλευόμενη το επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η ΕΚΤ, η χώρα βγαίνει στις αγορές όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δημοσιονομικές της ανάγκες.

H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το 2,59% του Απριλίου καταγράφει συνεχώς ιστορικά χαμηλά με αποτέλεσμα το χθεσινό 0,667% σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Ρεκόρ 29 ετών για τον NIKKEI

Στην Ιαπωνία,  η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας  διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι πιθανό να παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετό καιρό λόγω της επίδρασης της πανδημίας  και δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης εάν κριθούν αναγκαία. Πως ο δείκτης  Nikkei να μην καταγράψει ρεκόρ 29 ετών; Απέχει μόνο 1000 μονάδες από τα ψηλά του Μαρτίου το 1991 στις 27100 μονάδες.

Στην πραγματικότητα οι Κεντρικές Τράπεζες έχοντας και την εμπειρία της χρηματοοιοκονομικής κρίσης δεν αφήνουν οι άσχημες εξελίξεις να έρθουν αλλά δρουν προληπτικά. Αυτή η δράση ωθεί τους επενδυτές στο να αποφεύγουν τα ασφαλή καταφύγια που βασιλεύουν στις περιόδους κρίσης και το χρήμα που αποθηκεύεται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων  αναζητεί διέξοδο.

Ράλι στο Bitcoin

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος  του bitcoin, έχει εκτοξευτεί πλησιάζοντας τα υψηλά του 2017. Η αμφισβήτηση για την αξιοπιστία του έχει υποχωρήσει και από την αρχή της χρονιάς καταγράφει κέρδη άνω του 160%.

Μoney never sleeps. Όσο διαρκεί αυτή η πολιτική για να απαλύνει τις συνέπειες της κρίσης, οι κυβερνήσεις θα εκπονούν σχέδια για την ανάταξη των οικονομιών τους.

 Η Ελλάδα  που τον Φεβρουάριο θα αποστείλει το τελικό σχέδιο στην Κομισιόν κινούμενη και αυτή πλέον στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αναμένει  ένα τεράστιο πακέτο τα επόμενα χρόνια στο 25% του ΑΕΠ της. Μπορεί σίγουρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον  ευρωπαϊκό πακτωλό  και να επωφεληθεί και η χρηματαγορά με την εξυγίανση και επέκταση των θεσμών της, αλλά και την διάθεση νέων προϊόντων για να «σηκώσει» το χρήμα που έρχεται.  Που ποτέ δεν κοιμάται.