Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σ'' ένα πενθήμερο ιδιαίτερων συνθηκών, τόσο από εγχώριους καταλύτες όσο κυρίως διεθνείς, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «έβγαλε» θετικά την εβδομάδα, αν συνυπολογιστούν όλες οι ιδιαιτερότητες, δείχνοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας τελικώς τη ζώνη των 800 μονάδων.
Σε μια εβδομάδα που τρία από τα πέντε κλεισίματα έγιναν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, όπου χάθηκαν μέσα στο 5ήμερο όλα τα κέρδη του 2018 με το Γ.Δ. να επιστρέφει σε χαμηλά δυόμιση περίπου μηνών, η αντίδραση στο φινάλε της Πέμπτης και το περαιτέρω ανοδικό «χτίσιμο» την Παρασκευή, είναι θετική εξέλιξη.
Κλειδί γι'' αυτή την εξέλιξη ήταν η πλήρης απόσυρση των πωλητών, ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, καθώς δείχνει ότι – παρά το αρνητικό κλίμα και το εν γένει διαταραγμένο σκηνικό εσωτερικά αλλά και ευρύτερα – σ'' αυτή τη φάση οι επενδυτές δε θέλουν να «σκοτώσουν» τις μετοχές τους.
Έτσι, στη ζώνη των 800 μονάδων (η εβδομάδα είχε χαμηλό έως τις 794,15 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της Δευτέρας), φάνηκε ότι οι όγκοι και οι τζίροι «στεγνώνουν», στοιχείο που πιστοποίησε τη διάθεση των επενδυτών να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Σ'' αυτό το γεγονός άλλωστε στάθηκε με δηλώσεις του την Πέμπτη στο Liberal και ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής που μεταξύ άλλων επισήμανε πως «σε τόσο κακό κλίμα μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος το τελευταίο διάστημα, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν πωλητές. Οι επενδυτές δεν δίνουν τα χαρτιά τους. Αυτό, με τη σειρά του, δείχνει πολλά», επισήμανε ο κ. Χαρατσής.
Οι καταλύτες που επηρέασαν
Και όλα αυτά, παρ'' ότι το κλίμα εσωτερικά και διεθνώς, παραμένει διαταραγμένο και τουλάχιστον δε θεωρείται... αβανταδόρικο για ισχυρή αύξηση του ρίσκου στο χώρο των επενδύσεων.
Πέρα από τα εγχώρια δημοσιονομικά προβλήματα και την αδυναμία της οικονομίας να βρει ένα momentum ηρεμίας και... κανονικής πορείας, ήρθε η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία να ανάψει και το φιτίλι της γεωστρατηγικής ανησυχίας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό... Πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα που όπως και να ''χει προκαλεί κλυδωνισμούς και ανασφάλεια, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξελιχτεί...
Παράλληλα, τα «παιχνίδια» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τις εξαγγελίες για εμπορικό πόλεμο και δασμούς στα εξ Ευρώπης προϊόντα με προεξάρχουσα τα μέταλλα, έναν κλάδο που επηρεάζει πλείστους παρεμφερείς ομίλους, έφερε τους πρώτους κλυδωνισμούς, αν και ακόμη είναι πρόωρα τα όποια συμπεράσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα οι μετοχές του ομίλου Viohalco (μητρική αλλά και οι Cenergy Holdings και ΕλβαλΧαλκόρ) πιέστηκαν σημαντικά, έστω και αν την Πέμπτη έγινε προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης.
Από εκεί και πέρα βεβαίως, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα, σε διάφορα επίπεδα, που δείχνει ότι είμαστε σε μια συγκυρία σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων. Ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζει την πρώτη έκδοση εντόκου γραμματίου 12μηνης διάρκειας την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια. Αυτό, κρίθηκε θετικά από την αγορά, καθώς αν πετύχει, εξασφαλίζει κάποια καλύτερη σταθερότητα και καλύτερα επιτόκια, συγκριτικά με το «άγχος» των επιτοκίων στον 3μηνο δανεισμό.
Επίσης, υπάρχει κινητικότητα τόσο ζήτημα του χρέους που φαίνεται πως μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup τον προσεχή Απρίλιο, ενώ θετικά επέδρασαν και οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης πως οι διαδικασίες για την 4η αξιολόγηση κινούνται καλά. Με φόντο όλα αυτά, καταγράφηκε και αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα κινητικότητα υπάρχει και στο κομμάτι της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Lakitira στην Κω, αλλά και η πώληση των Νηρέα και Σελόντα (καταλήγουν στο fund Amerra Capital Management).
Εντυπωσιακό ντεμαράζ το τελευταίο διήμερο με άνοδο 2,80%
Εντός αυτών των δεδομένων, μετά το +1,77% της Πέμπτης και το εντυπωσιακό ντεμαράζ των long στο κλείσιμο, εκ νέου θετικό ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821,57 μονάδες με άνοδο 1,11% που ήταν και το υψηλό ημέρας, σε μια συνεδρίαση που χαμηλό ήταν οι 811,79 μονάδες (-0,09) στο άνοιγμα. Που σημαίνει ότι ο Γ.Δ. κερδίζει το διήμερο άνω του 2,80%, αν συνυπολογιστούν και τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Πέμπτης.
Ο τζίρος έφτασε στα 54,52 εκατ. ευρώ με το 10,55% αυτού, ήτοι 5,70 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Eurobank, ΟΤΕ, Τιτάν και Motor Oil. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,2 εκατ. ευρώ. Σ'' ότι αφορά τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,20%, ο Mid Cap κέρδισε 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,92%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,04%, ο FTSE 25 +2,12%, ενώ υστέρησε ο Mid Cap υποχωρώντας κατά 1,70% με τον τραπεζικό κλάδο σε ισορροπία μόλις στο +0,53%.
Στο χώρο του Large Cap πτώση άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Viohalco, Folli Follie, Grivalia Properties και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, καλή εικόνα είχε η Lamda Development που έκλεισε με άνοδο 5,76%. Κέρδη άνω του 2% είχε ο ΟΤΕ καθώς και οι τραπεζικές μετοχές Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν οι Alpha Bank, Jumbo, Aegean Airlines, Motor Oil, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Attica Bank, Ικτίνος και Intracom, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι J&P Άβαξ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ελλάκτωρ και ΚΛΜ. Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Pasal, Forthnet, Κέκροψ, Lavipharm, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile, Κλωστ. Ναυπάκτου και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καλή, με 83 ανοδικές και 33 πτωτικές μετοχές.