Χ.Α.: Αντίδραση με αιχμή τον FTSE 25, έντονο trading στις τράπεζες

Χ.Α.: Αντίδραση με αιχμή τον FTSE 25, έντονο trading στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που – παρ'' ότι τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τη Βουλή – αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα όπως μαρτυρά και η κατακόρυφη μείωση των ελληνικών ομολόγων ωθεί σήμερα σε αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά προέρχεται από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες, ενώ η πρότερη υπερπίεση έχει φέρει σε υπερπουλημένα επίπεδα δείκτες και μετοχές, οπότε μια αντίδραση μερικής αποκατάστασης είναι λογική.

Το κυριότερο είναι ότι καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν κατέλθει σε χαμηλό 12 μηνών, ήτοι στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014! Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που «σφραγίζει» τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι από την επίσπευση της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και ότι άλλο ακολούθησε.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 658 μονάδες με άνοδο 2,34%, έχοντας υψηλό έως τώρα στις 668,36 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 322 εκατ. τεμάχια με σχεδόν το 50% να έχει διακινηθεί από τη Eurobank!

Μοχλός αντίδρασης σήμερα είναι τα μη τραπεζικά blue chips ακριβώς λόγω της μείωσης του συστημικού ρίσκου για τη χώρα αλλά και λόγω της πρότεσης πίεσης που είχαν δεχτεί. Ξεχωρίζουν μετοχές όπως ΔΕΗ +7,93%, ΕΧΑΕ +8,06%, Grivalia Properties +6,38%, Viohalco +5%, ΕΛΠΕ +4,50%, Ελλάκτωρ +4,35%, Motor Oil +4,03%, ΟΤΕ +3,91%, ΕΥΔΑΠ +3,73%, Τιτάνας +3,52%, Coca Cola HBC +3,25% κ.λπ.

Πάντως, ούτε οι όγκοι, ούτε το αγοραστικό ενδιαφέρον ενθουσιάζει στο χώρο του FTSE 25, απλώς υπάρχει μια αντανακλαστική πρωτίστως αντίδραση μετά την πρόσφατη πτώση

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζει τις αλλοπρόσαλλες και ακραίες συμπεριφορές, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για εξαιρετικά μεγάλη προσοχή από την πλευρά των επενδυτών.

Οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να κερδίζουν έως και 15%, όμως όχι μόνο έχαναν όλα τα αρχικά τους κέρδη, αλλά γύρισαν και σε απώλειες έως και 19,51%, μέσα από... τυχοδιωκτικού μεταβολές και «αδειάσματα». 

Η Πειραιώς από άνοδο κοντά στο 9,70% υποχωρεί πλέον σε ποσοστό 19,51%, η Eurobank από το +15% αρχικά υποχωρεί κατά 7,41%, ενώ πτωτικά έως 5,37% κινούνται παρά τα αρχικά τους κέρδη και οι Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank.

Ρόλο σ'' αυτή την «τρελή» συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου φαίνεται πως είναι οι εξαιρετικά απαξιωμένες τιμές των ΑΜΚ στα βιβλία προσφορών και τα τεράστια discount. Σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για την οικονομία και τον κλάδο που υποχρεώθηκε να κάνει τέσσερις ΑΜΚ συγχρόνως, εν μέσω εκκρεμοτήτων και μη (έως χθες) συμφωνίας, οι διοικήσεις των τραπεζών τα έδωσαν... όλα στους ξένους μετόχους.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην καλυφθούν οι ΑΜΚ οι διοικήσεις προτίμησαν αφενός να μη ρισκάρουν με μεγάλο άνοιγμα σε εγχώριους μικρομετόχους, αφετέρου να «σκοτώσουν» τις τιμές της προσφοράς. Αυτό, προξενεί όπως και να ''χει μεγάλες παλινδρομήσεις και ακραία φαινόμενα, σε μια αρκετά ιδιάζουσα και μη φυσιολογική συγκυρία.

Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς – ειδικά στις τράπεζες – έχει συγκεντρωθεί το πλέον ταχύρρυθμης λογικής επενδυτικό χρήμα, οδηγώντας σε πρωτοφανείς διακυμάνσεις που μόνο στην ακραία περιφέρεια του Χ.Α. βλέπαμε και πάντως σε παλαιότερες εποχές!

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του, σε μια απαξίωση άνευ προηγουμένου, ενώ το «ξεκλείδωμα» των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ασφαλώς και δίνει σημαντική ανάσα, που αναμένεται να καθρεφτιστεί στο ταμπλό, έστω και προσεχώς.

Κατά τα λοιπά, σήμερα το Euro Working Group θα αξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, την προσεχή Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο νέο Euro Working Group θα «σφραγίσει» η οριστική συμφωνία, ενώ η έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 23/11.

Η χθεσινή συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς μετά από πολλές εβδομάδες ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας, μπαίνει σε μια σειρά η κατάσταση. Η συμφωνία για όλα τα ανοικτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και ΦΠΑ) δίνει«αέρα» επιτυχούς κλεισίματος των βιβλίων και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Αυτές οι εξελίξεις είναι λίαν θετικές καθώς μπαίνει σε μια τροχιά το πρόγραμμα μετά από ένα διάστημα καθυστερήσεων, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.