Το γύρισμα των τραπεζών «κράτησε» το Χρηματιστήριο

Το γύρισμα των τραπεζών «κράτησε» το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ταλαιπωρίας για όλη την οικονομία, τις τράπεζες και κυρίως την κοινωνία, περιόρισε σημαντικά τις απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να κλείνουν με κέρδη έως 2,19%, παρά τις αρχικές πιέσεις έως 4%. 

Στη μερική βελτίωση του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο συνέδραμε και η σταθεροποίηση που εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και το θετικό άνοιγμα των τριών δεικτών της Wall Street, που προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση ύστερα από το εξαιρετικά μεγάλο «άδειασμα» της Παρασκευής όπου απώλεσαν έως και το 3% της αξίας τους.

Σ'' ό,τι αφορά την άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και μια κίνηση που σηματοδοτεί φυγή προς τα εμπρός και το κλείσιμο μιας «μαύρης» 4ετούς περιόδου.

Μιας ταραχώδους περιόδου για την ελληνική κοινωνία με αποκορύφωμα το διχαστικό δημοψήφισμα, αλλά και μιας μαύρης σελίδας για την ελληνική οικονομία, που οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών για δύο εβδομάδες και του χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης!

Μετά από σχεδόν 50 μήνες λοιπόν, πλέον παύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για την οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και το χρηματιστήριο.

Ασχέτως αν σε επίπεδο χρηματιστηρίου η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν αποτέλεσε ισχυρή έκπληξη, το σίγουρο είναι ότι η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση, χωρίς τη «ρετσινιά» των περιορισμών στην κίνηση ρευστού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη βαθμολόγηση που θα δώσουν προσεχώς στην Ελλάδα – και στις τράπεζες - οι οίκοι αξιολόγησης.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα αλλά και με ενεργά τα «μέτωπα» στο σήριαλ του εμπορικού πολέμου που έχει φέρει ισχυρότατους κλυδωνισμούς στις αγορές αλλά και στην παγκόσμια οικονομία όπου ήδη υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης, το Χ.Α. πασχίζει να βρει τις νέες ισορροπίες πλησίον της ζώνης 820 – 850 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 828,95 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,33% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 830,79 μονάδες λίγο πριν το φινάλε, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 814,30 μονάδες (-2,09%) στις 11:10 π.μ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,37 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 18,5 εκατ. ευρώ και τις Alpha Bank και Εθνική να διακινούν το 1/4 του τζίρου.

Ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 700 μονάδες κλείνοντας στις 701,61 μονάδες με άνοδο 1,56%, παρ'' ότι στο ξεκίνημα κατήλθε έως τις 653,41 μονάδες με πτώση περί το 4%! Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.030,73 μονάδες με οριακή πτώση 0,19%, ενώ ο Mid Cap στις 1.338,37 μονάδες σταθεροποιητικά (-0,06%).

Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 2,19%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,56%, η Εθνική +1,58% και η Eurobank +1,29%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips θετικά έκλεισαν και οι Motor Oil και Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 2% είχαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Titan, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Aegean Airlines, ΟΛΠ, Cenergy και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα στο φινάλε ήταν αλλαγμένη συγκριτικά με τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Κέρδη άνω του 6% είχε η Έλτον, η Intrakat έκλεισε με άνοδο 4,42%, άνω του 3$% ενισχύθηκαν οι Νηρέας και Κέκροπας και άνω του 2% οι Profile, ΙΑΣΩ και Πλαστικά Θράκης.

Στον αντίποδα, πτώση είχαν μετοχές όπως Ικτίνος, Quest Συμμετοχών, Intralot, Κρι Κρι, MIG, MLS, AVAX και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Ελγέκα, Yalco, Quality & Reliability, Κτήμα Λαζαρίδη, Unibios, Centric και Μύλοι Λούλοι. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 67 που υποχώρησαν χαμηλότερα.