Γιατί οι επενδυτές «ξεφορτώνουν» χρυσό και ασήμι
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί οι επενδυτές «ξεφορτώνουν» χρυσό και ασήμι

Mετά τη διόρθωση των αγορών από τα υψηλά του Ιουλίου και εν μέσω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, θα περίμενε κανείς από τον χρυσό να διατηρήσει αν όχι τα επίπεδα των 2078 δολαρίων/ουγγιά –επίπεδα αρχών Μαΐου- έστω τα επίπεδα πέριξ των 1970-1980 δολαρίων/ουγγιά, ήτοι τα υψηλά του Ιουλίου.

Αντ’αυτού όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, ο χρυσός ακολούθησε την πτώση των χρηματιστηρίων διασπώντας τον μέσο κινητό των 200 ημερών-1928 δολάρια/ουγγιά- και χτυπώντας την Παρασκευή τη στήριξη του 200άρη στο εβδομαδιαίο πλέον διάγραμμα, ήτοι το επίπεδο πέριξ των 1814 δολαρίων /ουγγιά.

Η στήριξη αυτή λειτούργησε χθες σχετικά ικανοποιητικά, οδηγώντας το πολύτιμο μέταλλο σε ανοδική αντίδραση εως τις 1835 μονάδες. 

Αν και απέχει ακόμα από τα 1846-1850 δολάρια/ουγγιά, επίπεδο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις 1876 μονάδες και κατόπιν για το μεγάλο στοίχημα των 1928 μονάδων, εντούτοις η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής συνέπεσε με την ανοδική αντίδραση των αγορών, προβληματίζοντας τους επενδυτές που θεωρούν ότι ο χρυσός λειτουργεί ως καταφύγιο όταν χτυπούν τα τύμπανα των πωλήσεων στις μετοχές και το αντίθετο.

Τι έχει συμβεί λοιπόν και ο χρυσός τους τελευταίους μήνες δεν ευνοείται από το volatility των αγορών και από τις πληθωριστικές πιέσεις;

Οι λόγοι που στέρησαν τη λάμψη από τον χρυσό

-Το ισχυρό δολάριο η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το sell off στην αγορά των ομολόγων που αύξησε κάθετα τις αποδόσεις τους, είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την πτώση στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Μπορεί από τη δεκαετία του 1970 ο χρυσός να κέρδισε τον τίτλο του μέσου προστασίας έναντι του πληθωρισμού, όμως από το 2022 και μετά οι επενδυτές έχουν αρχίσει να «μπερδεύονται» . Ο λόγος; Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους σε αρνητικό έδαφος. 

Αυτή η απογοητευτική απόδοση δεν είναι τίποτε περισσότερο από την υπενθύμιση ότι οι τιμές του χρυσού καθοδηγούνται από μια πληθώρα παραγόντων, συχνά αντικρουόμενων μεταξύ τους. 

Βλέπετε, αυτή τη φορά οι πληθωριστικές πιέσεις συνοδεύτηκαν από τον συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων και την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ, συνισταμένες με τις οποίες ο χρυσός τείνει να συσχετίζεται αρνητικά.

Βάση του ιστορικού παραδείγματος άλλωστε, τα πιο σημαντικά ράλι χρυσού έλαβαν χώρα όταν το δολάριο ήταν σε τροχιά υποτίμησης. 

Το 2022 και το 2023 όμως είναι δύο χρονιές κατά τις οποίες το δολάριο ανατιμήθηκε σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διέγραψαν μια εντυπωσιακή τροχιά που πρόσφατα τις οδήγησε στα υψηλά των τελευταίων 16 ετών, ασκώντας πίεση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου το οποίο έχει μηδενική άμεση απόδοση και επομένως σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων το κόστος ευκαιρίας για τη διατήρηση του αυξάνεται.

Οι πραγματικές αποδόσεις που μετρώνται από τους 10ετείς τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό –TIPS- έχουν στην κυριολεξία εκτιναχθεί. Πολλοί διαχειριστές λοιπόν καταφεύγουν στα ασφαλή ομόλογα και τις καταθέσεις που τους προσφέρουν πλέον ένα ικανοποιητικό επιτόκιο. 

(σ.σ:Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε όσον αφορά τη μακροχρόνια ματιά στην αξία του χρυσού, ότι την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό, ο χρυσός ήταν περίπου στην μισή τιμή. Το γεγονός ότι παρά τα υψηλά επιτόκια ο χρυσός βρίσκεται πέριξ των 1800-1850 δολαρίων/ουγγιά σημαίνει ότι οι διαχειριστές ναι μεν ακολουθούν την πεπατημένη, αλλά όχι στην αναμενόμενη έκταση). 

-Το ύψος των αγορών των Κεντρικών Τραπεζών και οι πωλήσεις από την Τουρκία

Στις αρχές του 2022, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα αποθέματά τους σε χρυσό. 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι Κεντρικές Τράπεζες πρόσθεσαν 228,4 τόνους χρυσού, ήτοι αύξηση 176% από το προηγούμενο έτος.

Οι τότε προσδοκίες για πιθανή παύση των αυξήσεων στα επιτόκια από την Fed και οι αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έστρεψαν τους επενδυτές εκ νέου στο πολύτιμο μέταλλο. Όμως στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού -WGC- οι αγορές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διολίσθησαν κατά 64% στους 103 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του έτους, φέρνοντας τη ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Επίσης, από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκαν από το μεγαλύτερο αμοιβαίο

Κεφάλαιο χρυσού, το SPDR Gold Shares, πάνω από 912 εκατ. δολάρια.

Βασική αιτία της πτώσης; O υψηλότατος όγκος πωλήσεων από την Κεντρική

Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία διοχέτευσε 132 τόνους χρυσού για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να διοχευτεύσει ρευστότητα στις εμπορικές της τράπεζες.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν εκτιμούν μια επανάληψη πωλήσεων χρυσού τέτοιου μεγέθους από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και παρά το γεγονός ότι παραμένει μεγάλος ο αριθμός των αγορών από τις Κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Πολωνίας, εντούτοις σύμφωνα με το WGC η ζήτηση από τις Κεντρικές Τράπεζες φέτος θα διαμορφωθεί σχεδόν στο 50% του ρεκόρ του 2022. 

Σύμφωνα δε με την ίδια έκθεση, καταγράφεται μείωση 31% στις αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων από την Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, οι αγορές κοσμημάτων χρυσού κυμάνθηκαν σχετικά σταθερές στους 476 τόνους. Σταθερή αποδείχθηκε και η αγορά χρυσού από τον κλάδο της τεχνολογίας στους 70 τόνους, ενώ τα ETFs προχώρησαν σε πώληση 21 τόνων χρυσού. 

Το επιπλέον βαρίδι για το  ασήμι

Όσον αφορά το ασήμι και ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζεται από τον χρυσό , θα πρέπει στην όλη εικόνα να προσθέσουμε το γεγονός ότι ο κύριος καταλύτης για την αύξηση της τιμής του είναι η ισχυρή βιομηχανική ζήτηση. 

Για την ακρίβεια, σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας. (σ.σ: Mόνο η ζήτηση από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων θα ανέλθει φέτος στο 14% της συνολικής ζήτησης).

Βλέποντας λοιπόν κανείς τους δείκτες της μεταποίησης καταλαβαίνει κανείς γιατί η τιμή του έχει σαφή αδυναμία να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 23,40 δολάρια/ουγγιά.

Οι επενδυτές λοιπόν στο ασήμι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πότε οι δείκτες μεταποίησης θα σηματοδοτήσουν ότι η βιομηχανία αρχίζει να παίρνει και πάλι μπρος. Στην Κίνα ήδη τον προηγούμενο μήνα είχαμε μια πρώτη καλή ένδειξη, αρκεί να έχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες. 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι δεδομένου ότι το 70% της προσφοράς αργύρου είναι υποπροϊόν της παραγωγής χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, η παγκόσμια παραγωγή επηρεάζει την τιμή του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Silver Institute, η προσφορά ασημιού δεν είναι εύκολο να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η χρήση ανακυκλωμένου ασημιού δεν είναι τόσο εύκολη, ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η αύξηση της προσφοράς μέσω λειτουργίας νέων ορυχείων που να εξορύσσουν αποκλειστικά ασήμι.

Κατά συνέπεια, η παραγωγή ασημιού δεν μπορεί να αυξηθεί πολύ εύκολα αν οι τιμές των άλλων μετάλλων δεν ανεβούν και αυτές σημαντικά. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις στην τιμή λόγω χαμηλής προσφοράς θα είναι πεπερασμένες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.