Γιατί κοκκίνισαν τα ευρωπαϊκά ταμπλό
Χρηματιστήρια

Γιατί κοκκίνισαν τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή ροκανίζοντας σημαντικά τα κέρδη της εβδομάδας. 

Η αιτία από πολλούς αποδόθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του  κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ σε ομιλία του την Πέμπτη σε εκδήλωση του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες οι επενδυτές μάλλον  βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Fed  δεν είναι ακόμα σίγουρη ότι έχει κάνει αρκετά για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. 

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος της Fed, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν είναι επαρκώς περιοριστική η νομισματική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στον στόχο του 2%. Τουτέστιν, άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. 

Για την στήλη όμως, η πιο σημαντική λεπτομέρεια στις δηλώσεις του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. 

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Fed δεν θα μεταβάλλει σημαντικά τη νομισματική πολιτική βασιζόμενη σε στοιχεία λίγων μηνών, αλλά θα βασισθεί περισσότερο στη γενικότερη μεσοπρόθεσμη τάση των οικονομικών.

Η παραπάνω λεπτομέρεια είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για όσους εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων,  καθότι υποδεικνύει ότι το κόστος χρήματος θα παραμείνει ακριβό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι απαιτείται μια συνεχιζόμενη και σταθερή σε βάθος χρόνου επιβεβαίωση ότι επιτυγχάνεται ο έλεγχος των τιμών.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή, σε εκδήλωση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», δηλώνοντας ότι: «Εάν κρατήσουμε το τρέχον επίπεδο επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα, θα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι θα χρειαστούν πολύ πάνω από δύο τρίμηνα προτού η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Όπως γίνεται κατανοητό, η τελευταία δήλωση «τίναξε» στον αέρα την αισιοδοξία των επενδυτών ότι από τον Απρίλιο ίσως να βλέπαμε τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη.

Είναι γεγονός ότι η ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν γεμάτη προβληματισμούς, παρά τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι ο κύριος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Προφανώς η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανάφλεξη στις ενεργειακές τιμές.

Οι προβληματισμοί όμως που αιωρούνται πάνω από τις αγορές δεν αρχίζουν και τελειώνουν γύρω από τη νομισματική πολιτική.

Για παράδειγμα, οι δηλώσεις του Πάουελ συνδυάστηκαν την Πέμπτη με την αδύναμη ζήτηση για την έκδοση νέου αμερικανικού κρατικού ομολόγου 30ετίας.

Η εξέλιξη αυτή απεικονίστηκε και στην αύξηση της απόδοσης του ομολόγου αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του, κάτι που οδήγησε την Πέμπτη  τη Wall σε απώλειες και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα επίσης, με την απόδοση τους να ενισχύεται σημαντικά ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας. 

Η ανησυχία επίσης της Λαγκάρντ για τις ενεργειακές τιμές την Παρασκευή πιθανότατα να πυροδοτήθηκε και από τις δηλώσεις του  υπουργού Εξωτερικών του Ιράν,  Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι: «Εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης του πολέμου πάνω στους άμαχους κατοίκους της Γάζας, η επέκταση του πεδίου του πολέμου έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη».

Όμως οι αιτίες για τους προβληματισμούς της επενδυτικής κοινότητας δεν σταματούν εδώ.

Οι προειδοποιήσεις από τον επικεφαλή τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ

Αν και δεν δόθηκε η βαρύτητα που θα έπρεπε, μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις  της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλή τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 

Ο Αντρέα Ενρία υπερθεμάτισε όσον αφορά το γεγονός ότι  η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων βρίσκεται υπό πίεση λόγω των μεγάλων και απότομων αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων λοιπόν είναι πολύ πιθανό να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές γραφείων και κατοικιών, κάνοντας πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους των νοικοκυριών και των ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των τιμών των ακινήτων κατά τον σχηματισμό προβλέψεων και τον σχεδιασμό για τα κεφάλαιά τους. 

Με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ήδη σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, οι προειδοποιήσεις του  Ενρία ενέχουν την βαρύτητα ενός «παραθύρου» στο μέλλον και μιας έκκλησης στις ευρωπαϊκές τράπεζες να προετοιμαστούν για μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών οι τράπεζες έδωσαν αφειδώς δάνεια για αγορές ακινήτων, ιδιαίτερα στις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, στην ουσία «τερμάτισε» την άνοδο των τιμών ακινήτων, ωθώντας πολλές εταιρείες real estate ήδη εκτός αγοράς, κάτι που είναι λογικό να προβληματίζει όχι μόνο τους αξιωματούχους αλλά και τους πιο παρατηρητικούς επενδυτές. 

13ος μήνας αποπληθωρισμού τιμών παραγωγού στην Κίνα

Άλλη μια είδηση που προς το παρόν πέρασε στα «ψιλά» γράμματα της αγοράς, ήταν ο αρνητικός πληθωρισμός στην Κίνα και για τον μήνα του Οκτωβρίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί 0,2% σε ετήσια βάση και τους δείκτες για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα να δείχνουν τη μεγαλύτερη εξασθένιση από την πανδημία.

Το γεγονός ότι οι  εργοστασιακές τιμές μειώθηκαν περισσότερο, αυξάνουν τους φόβους ότι η ευρύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας προς το παρόν μοιάζει με ένα πολύ δύσκολο στοίχημα.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή συμπιέστηκε από τη βουτιά στις τιμές του χοιρινού κατά 30,1%. 

Ωστόσο, ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 0,6% από 0,8% τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας και αυτός τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για πληθωρισμό περίπου 3% το 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι οι  τιμές καταναλωτή είχαν μειωθεί τον Ιούλιο και επανήλθαν σε θετικό έδαφος τον Αύγουστο, ενώ έμειναν σταθερές τον Σεπτέμβριο. Ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού στη μεταποίηση συνεχίστηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Ως συνήθως οι κινεζικές αρχές υποβάθμισαν τη μείωση των τιμών, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση παραμένει πολύ αδύναμη, κάτι που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την κινεζική ανάπτυξη, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι απαρραίτητη για τον υπόλοιπο κόσμο με ειδικό βάρος για την Ευρώπη.

Τέλος η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο τριμηνιαίο έλλειμμα στις ροές ξένων άμεσων επενδύσεων, το οποίο ως έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πρωτοβουλίες  των δυτικών οικονομιών προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση τους από αυτήν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.