Γιατί η ΔΕΗ είναι το απόλυτο Top Pick του 2023
Shutterstock
Shutterstock
Μετοχές

Γιατί η ΔΕΗ είναι το απόλυτο Top Pick του 2023

Η ΔΕΗ ήταν η μετοχή με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες το 2022. Αναμενόμενο: η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και η ρυθμιστική παρέμβαση υποχρεωτικών εκπτώσεων στη λιανική δεν άφησαν πολλά περιθώρια για την εμφάνιση κερδών στο σύνολο της χρήσης, βάζοντας τους επενδυτές σε θέση άμυνας και τις προοπτικές της μετοχής σε αναθεώρηση. Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βάρος των υψηλών ενεργειακών τιμών προαγοράζοντας τις αναγκαίες ποσότητες καυσίμων (hedging) εκτοξεύοντας το κεφάλαιο κίνησης σε επίπεδα που έφθασαν ακόμα και το 1,3 δισ. ευρώ μέσα στην περυσινή χρονιά ενώ για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων το κόστος αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 (297 εκατ. ευρώ).

Αν η ΔΕΗ δεν είχε έγκαιρα προχωρήσει στην ΑΜΚ του 2021 (1,35 δισ. ευρώ) και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (2,1 δισ. ευρώ) η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα ήταν οριακή και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε εκποιήσεις παγίων. Ακόμα και εταιρείες κολοσσοί στην Ευρώπη αναγκάστηκαν το 2022 να εκποιήσουν ενεργειακές μονάδες ή να εθνικοποιηθούν αφού η επάρκεια σε χρηματικούς πόρους δεν ήταν ικανή να υποστηρίξει την απρόσκοπτη λειτουργία τους. 

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακόμα σε εξέλιξη η ΔΕΗ έχει πείσει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε ένα δύσκολο ενεργειακό περιβάλλον. Η διαφορά φέτος θα γίνει από την υψηλή τάση και από την προσθήκη νέας δυναμικότητας στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τα μακροχρόνια συμβόλαια τα οποία θα επιδιώξει να κλείσει η ΔΕΗ με σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους θα κινηθούν στην περιοχή των 60 – 65 €/MWh βελτιώνοντας τα περιθώρια κέρδους.

Με την εξασφάλιση μακροχρόνιων συμβολαίων η ΔΕΗ θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα το κόστος παραγωγής αφού η υψηλή τάση αντιστοιχεί στο 17-22% των πωλήσεων ενέργειας ετησίως. Παράλληλα θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε χαμηλό κόστος δανεισμό ενδεχομένως και μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο προγραμματισμός των πράσινων επενδύσεων θέλει την ΔΕΗ να έχει εγκατεστημένο «πράσινο» ενεργειακό δυναμικό 1500MW στις αρχές του 2024 με στόχο το 25% της παραγωγής της να έρχεται από ΑΠΕ. Ήδη τα 550MW είναι υπό κατασκευή ενώ αν η εξαγορά της Enel Ρουμανίας (498 ΜW αιολικά και 36 MW φωτοβολταϊκά) κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα θα επιταχύνει το πρόγραμμα επέκτασης στις ΑΠΕ διαφοροποιώντας γεωγραφικά το πλάνο επέκτασης. Κερασάκι στην τούρτα η υπόσχεση της διοίκησης για μέρισμα στην χρήση του 2023, το οποίο αν μη τι άλλο βάζει την εταιρία σε μια κανονικότητα. 

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ. Ακόμα και με ένα πολλαπλασιαστή 5 φορών που αφορά μόνο συμβατικές μονάδες παραγωγής (λιγνίτης, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 6 δισ. ευρώ όταν η επιχειρηματική αξία της εταιρείας (καθαρά δάνεια συν κεφαλαιοποίηση) είναι περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Αν το δυνητικό περιθώριο των 2 ευρώ ανά μετοχή φαίνεται μικρό οι υπολογισμοί δεν έχουν λάβει υπόψη παράγοντες όπως η λήξη του πολέμου, εξαγορές σε ΑΠΕ ή την αξία των επιμέρους παγίων της επιχείρησης. Βέβαια δεν έχουν λάβει υπόψη και το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου. Το ρίσκο αυτό δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό την έκπτωση της μετοχής. Από την άλλη πλευρά χωρίς ρίσκο δεν υπάρχουν αποδόσεις. Και σε αυτή τη συγκυρία η ΔΕΗ έχει το μεγαλύτερο ρίσκο και τη μεγαλύτερη δυνητική απόδοση από όλες τις μετοχές στο ΧΑ.