Γιατί το Χρηματιστήριο είναι ευάλωτο στις πολιτικές εξελίξεις

Γιατί το Χρηματιστήριο είναι ευάλωτο στις πολιτικές εξελίξεις

Μπορεί το bear market rally του S&P500 και των λοιπών χρηματιστηριακών δεικτών να έχει τερματιστεί και να δοκιμάζονται τα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων, ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών εντελώς αθόρυβα φλερτάρει εκ νέου με τις 900 μονάδες. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δείχνει για πολλοστή φορά τάσεις αυτονόμησης και αποστασιοποίησης από το διεθνές κλίμα. Πρωταγωνίστριες σε αυτήν τη σειρά των ανοδικών κυμάτων, είναι οι μετοχές των τραπεζών, που είδαν όλα τα θετικά σενάρια να υλοποιούνται και τα αρνητικά σενάρια που αφορούσαν κυρίως την επανεμφάνιση κόκκινων δανείων, να παραμένουν απενεργοποιημένα.

Ποια είναι τα θετικά σενάρια που επαληθεύτηκαν;

Η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο είχε περάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσοστό κερδών από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες να μην ήταν υψηλό, ωστόσο η προσπάθεια των τραπεζών να κτίσουν δυνατότερους ισολογισμούς, κρίνεται επιτυχής.

Η υποχώρηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10%, που αποτελούσε ένα διακαή πόθο των συστημικών τραπεζών επιτεύχθηκε κι αυτός.

Τέλος η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα επιτρέψει στις τράπεζες να παρουσιάσουν αύξηση των εσόδων τους από τα επιτόκια δανεισμού.

Μένουν δυο ερωτηματικά: Το πρώτο είναι, το αν η έκρηξη των ενεργειακών τιμών και η αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει τις εξυπηρετήσεις των δανείων από τους ιδιώτες δανειολήπτες και από τους επιχειρηματικούς πελάτες των τραπεζών. Και το δεύτερο είναι, το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η διανομή μερισμάτων από την πλευρά των τραπεζών, για την οικονομική χρήση του 2023.

Κατά τα λοιπά, οι τράπεζες αναμένουν τη συνέχιση της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, την αύξηση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις και deals, καθώς και τη συνέχιση των εκροών από το Ταμείο Ανασυγκρότησης που ενεργοποιεί τόσο ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών, όσο και τραπεζικά δάνεια.

Έτσι δεν θα ήταν επισφαλές να πούμε, ότι στην εικόνα των τραπεζών αντικατοπτρίζεται η εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Και από την εικόνα των τραπεζών και την πορεία των τραπεζικών μετοχών, εξαρτάται εν πολλοίς και η πορεία του χρηματιστηρίου. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι «τραπεζοβαρής».

Το ενδεχόμενο ανατροπής της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται στη χώρα μας, προβληματίζει τόσο τους τραπεζίτες, όσο και τους επενδυτές. Είναι νωπές οι μνήμες από τα capital controls και από τις καταστροφικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015. Είναι νωπά τα σημάδια από τις ονειρώξεις του κρατικού ελέγχου των τραπεζών και του σχεδιασμού του παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Δεν έχει λησμονηθεί η τετραετής επενδυτική ανομβρία. Δεν έχει ξεχαστεί η χρηματιστηριακή έρημος.

Ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας, της παρατεταμένης και τοξικής προεκλογικής περιόδου, μαζί με το κλίμα σεναριολογίας που βαίνει κλιμακούμενο, δεν υπόσχονται κάτι το θετικό για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ειδικά όταν το ενδεχόμενο να βυθιστεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση, αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στις εκθέσεις των διεθνών οίκων, όπως της Goldman Sachs και της JPMorgan.

Διότι τότε το success story της Ελληνικής Οικονομίας, που στηρίζει σήμερα την αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα έχει θολώσει εν όψει των εκλογών και πιθανότατα θα έχει εξαφανιστεί μπροστά στο ενδεχόμενο ανάδυσης μιας κυβέρνησης οικονομικών και επενδυτικών πειραματισμών.