Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τις πληρωμές τους μεταβάλλεται ραγδαία και οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ προτιμούν ολοένα και περισσότερο να κάνουν τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά, παρά με μετρητά.
Σήμερα όμως δεν έχουμε πρόσβαση σε ψηφιακό χρήμα εκδιδόμενο από δημόσια αρχή. Έχουμε πρόσβαση μόνο στα κρυπτονομίσματα.
Στην εποχή μας όμως όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά με έντονο ρυθμό, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προόδου για το ενιαίο νόμισμα, καθώς θα συνδυάζει τα οφέλη του χρήματος κεντρικής τράπεζας με την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι κάνουν τις πληρωμές τους στον κόσμο του σήμερα.
Εν ολίγοις το ψηφιακό ευρώ θα μας δώσει πρόσβαση σε δημόσια εκδιδόμενο χρήμα σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν των μετρητών..
Το ψηφιακό ευρώ λοιπόν θα είναι μια ψηφιακή μορφή μετρητών, ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής λιανικής που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως μορφή χρήματος εκδιδόμενου από δημόσια αρχή, θα είναι διαθέσιμο χωρίς χρέωση σε όλους τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, για κάθε ψηφιακή πληρωμή.
Οι εργασίες για την έκδοση του έχουν ξεκινήσει από το 2023 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου 2023 ξεκίνησε η διετής φάση προετοιμασίας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ. Οι κύριοι στόχοι αυτής της φάσης περιλαμβάνουν την παροχή ενός σχεδίου κανονισμών για το ψηφιακό ευρώ, την επιλογή πιθανών παρόχων για την πλατφόρμα και την υποδομή του ψηφιακού ευρώ και τη διεξαγωγή περαιτέρω πειραματισμών και διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να διασφαλιστεί ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας, απορρήτου και χρηστικότητας.
Μέχρι το τέλος του 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση προετοιμασίας.
Βασικά χαρακτηριστικά
Το ψηφιακό ευρώ θα είναι κάτι σαν ψηφιακά μετρητά. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις ψηφιακές πληρωμές μας, όπως ακριβώς τα μετρητά μπορούν να χρησιμοποιούνται για φυσικές πληρωμές. Θα προσφέρει στην ουσία έναν ακόμη τρόπο για να κάνουμε τις πληρωμές μας σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα ή για να στέλνουμε χρήματα σε φίλους και συγγενείς.
Θα είναι αποδεκτό παντού, σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της ζώνης του ευρώ που θα δέχονται ψηφιακές πληρωμές και όπως τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, θα είναι χωρίς χρέωση.
Εν ολίγοις, το ψηφιακό ευρώ θα είναι δημόσιο αγαθό και όλοι στη ζώνη του ευρώ θα μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση.
Επίσης δεν θα είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο και θα μπορούμε να κάνουμε τις πληρωμές μας εκτός σύνδεσης, με προστασία της ιδιωτικής μας ζωής εφάμιλλη με αυτή που προσφέρουν τα μετρητά, καθώς ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε το ψηφιακό ευρώ στο διαδίκτυο, δεν θα είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ταυτότητάς μας με βάση τις πληρωμές που πραγματοποιούμε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αξία του θα είναι εγγυημένη. Ένα ψηφιακό ευρώ θα έχει πάντα την ίδια αξία με το κέρμα του 1 ευρώ. Εν ολίγοις, απέχει αρκετά σαν φιλοσοφία και ασφάλεια από τα σημερινά κρυπτονομίσματα
Βλέπετε, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν την υποστήριξη ούτε τελούν υπό τη διαχείριση κεντρικού οργανισμού, γεγονός που τα καθιστά επισφαλή και ασταθή. Τουτέστιν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορείτε να τα ανταλλάξετε με μετρητά όταν θα χρειαστεί.
Αντιθέτως, το ψηφιακό ευρώ θα υποστηρίζεται από τον ίδιο οργανισμό που υποστηρίζει τα μετρητά μας δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ακριβώς όπως με τα μετρητά, η ονομαστική του αξία θα παραμένει πάντα ίδια.
Τέλος, όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά σημαντική η δέσμευσή της ΕΕ να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά παντού στη ζώνη του ευρώ.
Χρηματοπιστωτική καινοτομία
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως σήμα υπέρ της καινοτομίας στις πληρωμές, συμβάλλοντας στον ευρύτερο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της ΕΕ.
Μέσα από αυτό το πρίσμα ο κύριος Πιερρακάκης στο ΕCOFIN που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα με κύριο θέμα μεταξύ άλλων την πρόοδο στις εργασίες για το ψηφιακό ευρώ, υποστήριξε ότι πρόκειται όχι για τεχνολογική αλλά για στρατηγική συζήτηση, στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον ρόλο του δημόσια εκδιδόμενου χρήματος και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμά μας.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη σημασία να επιτευχθεί συμφωνία για το ψηφιακό ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, μίλησε για τις πέντε σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται με το ψηφιακό ευρώ και οι οποίες είναι:
-Η ενίσχυση της νομισματικής κυριαρχίας της ΕΕ εν μέσω ενός απαιτητικού γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Δεν γίνεται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς να χρησιμοποιούμε σήμερα μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας εθνικά συστήματα. Το σύστημα ΙRIS στην Ελλάδα αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.
-Η περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ψηφιακές πληρωμές θα αντικαταστήσουν τα μετρητά. Απλά θα τα συμπληρώνουν.
Μάλιστα ο κ.Πιερρακάκης μίλησε για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι ψηφιακές πληρωμές στη χώρα μας στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και τη συμβολή τους στο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και να ανακτήσουμε τα 2/3 του κενού στον ΦΠΑ.
-Η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση που μας προσφέρει μια μηδενικού κόστους εναλλακτική επιλογή στα ξένα συστήματα πληρωμών.
-Η ιδιωτικότητα. Αν και το ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει την πλήρη ανωνυμία των μετρητών, εντούτοις θα προσφέρει καλύτερους όρους από τα υφιστάμενα μη ευρωπαϊκά συστήματα.
Ο κύριος Πιερρακάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του τόνιζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε σύντομα στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ, καθώς η ψηφιοποίηση προχωρά με σύντομους ρυθμούς και η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απ’έξω.
Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα διευκολύνει τη ζωή μας, δίνοντάς μας την επιλογή να κάνουμε πληρωμές με ένα ασφαλές μέσο πληρωμής που θα είναι καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και όπως με τα μετρητά, η πληρωμή με το ψηφιακό ευρώ δεν θα έχει καμία χρέωση.
Μια ισχυρότερη Ευρώπη
Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται, ένα ψηφιακό ευρώ θα φέρει τα πολύτιμα χαρακτηριστικά των τραπεζογραμματίων στην ψηφιακή σφαίρα και θα προσφέρει αξία στους καταναλωτές, τους εμπόρους και τους μεσάζοντες, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση της Ευρώπης από διεθνή συστήματα καρτών και μη ευρωπαϊκούς παρόχους ψηφιακών πορτοφολιών πληρωμών.
Ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά παρέχοντας στους καταναλωτές μια επιλογή ψηφιακής πληρωμής που είναι δωρεάν, ασφαλής και εύχρηστη. Θα διευκολύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές παντού στη ζώνη του ευρώ και θα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά πληρωμών για τους εμπόρους.
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (PSP) θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή υποδομή ευρώ για να δημιουργούν νέες υπηρεσίες πληρωμών, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξάνουν την καινοτομία και τον ανταγωνισμό στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών.
Ένα ψηφιακό ευρώ θα βοηθά επίσης τα περιφερειακά και εγχώρια ευρωπαϊκά συστήματα να αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών πληρωμών τους σε χρήμα εμπορικών τραπεζών σε ευρωπαϊκή κλίμακα, χρησιμοποιώντας το δίκτυο αποδοχής του ψηφιακού ευρώ.
Θα επεκτείνει επίσης την προσφορά ιδιωτικών και δημόσιων μέσων πληρωμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας έτσι τη νομισματική κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθείως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οιπληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότιείναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.