Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το γενικευμένο σήμα διόρθωσης που από χθες δόθηκε μέσω του παγκοσμίου... δικτύου αναλυτών και «προφητών» των αγορών, έφερε συγχορδία ρευστοποιήσεων σ'' όλη την Ευρώπη, επηρεάζοντας εύλογα και το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο που οδηγήθηκε στην πρώτη – εδώ και καιρό – καθολικά διορθωτική συνεδρίαση.
Πάντως, η διόρθωση στο Χ.Α. δεν έγινε με αύξηση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε εκτός ορίων γενικευμένο ξεπούλημα, ούτε ότι ενισχύεται το πτωτικό σενάριο. Η πτώση – διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και αν αιφνιδίασε την αγορά που είχε συνηθίσει στο ακάθεκτο ανοδικό momentum, είναι απολύτως συμβατή με το πρότερο ράλι που είχε προηγηθεί...
Θυμίζουμε ότι τελευταία πληθαίνουν οι «φωνές» και οι… γνώμες ότι θα πρέπει να διορθώσουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, χαρακτηρίζοντας το σύστημα ιδιαιτέρως... υπερφορτωμένο. Βεβαίως, αναλυτές και οίκοι δεν μιλούσαν για άμεσο timing διόρθωσης, όμως φαίνεται πως το γεγονός ότι συνέπεσαν κάποιες αναλύσεις – απόψεις περί ανάγκης αποφόρτισης, έπαιξε το ρόλο του.
Η Citigroup λοιπόν διέβλεψε ως το 2019 διόρθωση μέχρι και 50% στις μετοχές, η Bank of America/Merrill Lynch κνείται περίπου στο ίδιο μοτίβο περί ανάγκης αποφόρτισης, ενώ η Goldman Sachs χθες προέβλεψε επίσης διόρθωση. «Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, το ενδεχόμενο διόρθωσης συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες τους επόμενους μήνες», εκτίμησε χθες ο Peter Opperheimer, παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης μετοχών της Goldman Sachs, σε χθεσινό του σημείωμα.
Όπως και να 'χει, θυμίζουμε ότι η διόρθωση ή η γενικευμένη αναστροφή του κλίματος στις αγορές, δεν προειδοποιεί. Λαμβάνει χώρα μάλιστα σε εντελώς ανυποψίαστο (για τους πολλούς) timing. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η διόρθωση θα επεκταθεί σε περισσότερες συνεδριάσεις διεθνώς, ή αν ολοκληρώθηκε. Πάντως, ο Dow Jones έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κατέγραφε απώλειες περίπου 300 μονάδων!
Ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα το Χ.Α.
Σ'' ό,τι αφορά το Χ.Α., όπως προαναφέρθηκε είναι θετικό πως δεν υπήρξε αύξηση της αξίας συναλλαγών (έως τις δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 72 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με τις προηγούμενες, ανοδικές συνεδριάσεις, στοιχείο που δείχνει ότι δεν... έφυγε το χρήμα από την αγορά. Απλώς δεν υπήρξαν αγοραστικές απαντήσεις στις (απολύτως εύλογες) κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Η αγορά ήταν εντελώς αδιόρθωτη και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς ο Γενικός Δείκτης προέρχονταν από ράλι 10% τον Ιανουάριο, ο Mid Cap ενισχύονταν έως και 18%, ενώ κορυφαία blue chips είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει με ράλι άνω του 55%!
Πλην του διεθνούς σήματος, ρόλο στην επίσπευση του «κλειδώματος» των κερδών στο Χ.Α. έπαιξε το γεγονός ότι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τα ευρήματα των σεναρίων των stress test. Έτσι θα δοθεί πιο ευκρινής εικόνα για τον κλάδο, οπότε αρκετοί επενδυτές θέλησαν να καλύψουν τα... νώτα τους, δια παν ενδεχόμενο.
Εύλογη λοιπόν η διόρθωση στο Χ.Α. ενώ παρατηρήθηκε στο φινάλε και προσπάθεια εξωραϊσμού της πτώσης, καθώς στις δημοπρασίες περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες του Γ.Δ. Παράλληλα, επιστρατεύτηκαν για... στήριξη οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ που έκλεισαν με άνοδο 1,79%, 1,17% και 0,18% αντίστοιχα, συμβάλλοντας στη διάσωση της ζώνης των 860 μονάδων, που είναι καθοριστική.
Θυμίζουμε ότι χθες, όπου ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέα υψηλά τριετίας οι Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ, δηλαδή οι κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές του Χ.Α. είχαν κλείσει πτωτικά...
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868,08 μονάδες με απώλειες 2,08%, σε μια συνεδρίαση αρκετά μεγάλης διακύμανσης, έχοντας υψηλό ημέρας στις 886,02 μονάδες και χαμηλό στις 859,72 μονάδες (-3,06%). Το χαμηλό ημέρας δηλαδή ήταν λίγο πάνω από το... όριο που ξεκλείδωσε τα υψηλά τριετίας της αγοράς και τις 858,08 μονάδες!
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,77 εκατ. ευρώ με τα 72,3 εκατ. στον FTSE 25 και 28,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφτασε στα 60,3 εκατ. τεμάχια, με τα 41 εκατ. στις τράπεζες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.215,83 μονάδες με απώλειες 1,57%, ο Mid Cap στις 1.364,24 μονάδες με διόρθωση 3,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 917,71 μονάδες με πτώση 5,30%.
Στο χώρο του FTSE 25 αμετάβλητος έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Πειραιώς -7,54%, ΔΕΗ -7,27%, Eurobank -6,04%, Εθνική -4,58%, Alpha Bank -4,52%, ΑΔΜΗΕ -4,09%, Viohalco -3,42%, Jumbo -2,45%, EXAE -2,43%, ΓΕΚ Τέρνα -2,37%, Lamda Development -2,31% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Νηρέας, Intralot και MLS, ενώ στην κορυφή της διόρθωσης βρέθηκαν τίτλοι όπως MIG -7,80%, J&P Άβαξ -6,91%, Ελλάκτωρ -6,16%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -6,01%, Intracom -5,41%, Cenergy Holdings -4,80%, Attica Bank -4,23%, ΚΜΛ -3,80%, Fourlis -3,06%, Πλαίσιο -2,61% και ΕΥΑΘ -2,55%.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέστηκαν τίτλοι όπως Dionic -19,83%, ΝΕΛ -12,11%, Τεχνική Ολυμπιακή -9,24%, ΕΚΤΕΡ -6,36%, Κρέτα Φαρμ -5,96%, Κλ. Ναυπάκτου -5,46%, Κυριακούλης -4,86% κ.α. Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν τίτλοι όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Centric, Καράτζης, Newsphone, ΣΙΔΜΑ, Εβροφάρμα, Κέκροψ, Δομική Κρήτης, Trastor, Lavihparm, Παπουτσάνης, Pasal, ΑΕΓΕΚ, Μπουτάρης, Ίντεργουντ και Μύλοι Κεπενού. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 85 που κατέγραψαν απώλειες.