FED: Πώς η τραπεζική κρίση άλλαξε τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

FED: Πώς η τραπεζική κρίση άλλαξε τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν γιατί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη μάχη ακόμη. Αν η Fed επιλέξει να μην αυξήσει τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα, η κίνηση της μπορεί να ερμηνευτεί ως σημάδι πανικού.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών φέρνοντας τη Fed προ διλήμματος καθώς ζυγίζει την επόμενή της κίνηση στις 21-22 Μαρτίου. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% από τον Ιανουάριο και σε ετήσια βάση έτρεχε με 5,5%. Ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι το 2%.

Το πιθανότερο είναι οτι η Fed θα ανεβάσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο. Πριν ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, οι αγορές τιμολογούσαν μεγαλύτερη αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας

Οι προσδοκίες άλλαξαν ξαφνικά όμως μετά το bank run που οδήγησε στην κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και τα δραματικά μέτρα της Fed και των εποπτικών αρχών την περασμένη εβδομάδα για να διασφαλίσουν τις καταθέσεις και να τονώσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Με τον φόβο να προκαλεί αναταράξεις στις αγορές, τα futures στην αγορά παραγώγων κάποια στιγμή έφτασαν να τιμολογούν καμία αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο και μείωση 75 μονάδων βάσης στο κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Την Τρίτη υπήρξε σχετική ανακούφιση καθώς οι μετοχές των τραπεζών έσβησαν μέρος των απωλειών της Δευτέρας. Τα μακροοικονομικά στοιχεία όμως έδειξαν οτι ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 6% το Φεβρουάριο, ακόμη πολύ υψηλός για να κατεβάσει τα όπλα η Fed.

«O πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αλλά παραμένει επίμονα υψηλός και δεν υποχωρεί γρήγορα όπως θα επιθυμούσε η Fed. H αναστάτωση με τις καταρρεύσεις των τραπεζών έκλεισε την πόρτα για αύξηση 50 μονάδων βάσης,» σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό οίκο Jefferies. «Η Fed πιθανότατα θα ανεβάσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου» αναφέρει ο οίκος.

Στη Deutsche Bank η εκτίμηση είναι οτι τα φρέσκα στοιχεία του πληθωρισμού αυξάνουν τις πιθανότητες για μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.

Οι σεισμικές δονήσεις στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων ήταν εντυπωσιακές. Η απόδοση στα διετή ομόλογα έφτασε το 5,08% την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed οτι ήταν ανοικτός σε μία επιτάχυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων. 

Την Δευτέρσα όμως η απόδοση στα διετή έπεσε κάτω από το 4% με τις τραπεζικές μετοχές σε sell off παρά το σχέδιο διάσωσης που ανακοινώθηκε από τις εποτικές αρχές. Η απόδοση έπεσε μέχρι το 3,82% για πρώτη φορά από το 2021.

Η Fed που μόλις πριν μία εβδομάδα εστίαζε στον στόχο της σταθερότητας των τιμών βρίσκεται τώρα προ διλήμματος στην προσπάθεια να ισορροπήσει τους κινδύνους ανάμεσα στον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Παρά την ευρεία συζήτηση στις αγορές, μία αύξηση 25 μονάδων βάσης παραμένει στο τραπέζι.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε ταχεία αναθεώρηση με τις ομολογιακές αποδόσεις να κάνουν βουτιά 109 μονάδων βάσης όταν μόλις μία εβδομάδα πριν η επόμενη αύξηση της Fed θεωρείτο δεδομένη. 

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Barclays άλλαξαν τις προβλέψεις τους και δεν αναμένουν αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι της Nomura πήγαν πιο μακριά, εκτιμώντας οτι η Fed μπορεί να διακόψει την ποσοτική σύσφιξη.

Τέτοια μεταστροφή από πλευράς Fed θα ήταν δραστική αναθεώρηση για μία νομισματική αρχή που πολύ πρόσφατα προϊδέαζε για αύξηση επιτοκίων μισής ποσοστιαίας μονάδας στο 5,0%-5,25%. 

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν οτι παραμένει διαδεδομένος στην αμερικανική οικονομία. Μία διακοπή της μάχης τώρα θα ρίσκαρε πλήγμα στην αξιοπιστία της Fed. Θα διακινδύνευε να στείλει μήνυμα παγκοσμίως οτι τα βήματα για να διασφαλίσουν το τραπεζικό σύστημα δεν είναι επαρκή και οτι σημαντικές ζημιές στην οικονομία είναι ήδη αναπόφευκτες;