Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Σε μία συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων οι αγοραστές κυριάρχησαν. Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έφτασε το 8,2% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών,  « είναι πλέον σαφές πως οι κεντρικές τράπεζες, τόσο η Fed, όσο και η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. Κάτι που φέρνει την ύφεση πιο κοντά, με τους τραπεζίτες όμως να ρισκάρουν ύφεση για να μειώσουν τον πληθωρισμό» επισημαίνουν χρηματιστές στο CNBC. 

Σε αυτό το κλίμα οι αγορές στην Ευρώπη σημείωσαν κέρδη. Ο Dax ενισχύθηκε 1,51%, ο FTSE 0,35%, ο CAC 1,04%, ο Stoxx 600 0,85% και ο FTSE MIB 1,56%.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές στις ΗΠΑ ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%. Τον Αύγουστο, ο σχετικός δείκτης είχε ανέλθει στο 8,3%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ταυτόχρονα, καθορίστηκε στο 0,4% έναντι των προβλέψεων για 0,2%. Ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, διευρύνθηκε στο 6,6% σε ετήσιο επίπεδο (το υψηλότερο επίπεδο από το 1982) και σε 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο (έναντι εκτιμήσεων για 0,4%).

Αυξημένος πληθωρισμός καταγράφηκε και στη Γερμανία. Ειδικότερα έφτασε το 10% για πρώτη φορά κατά τη μεταπολεμική περίοδο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γκέοργκ Τιλ, επισήμανε ότι η αύξηση, από 7,9% τον Αύγουστο, οφείλεται κυρίως στην εκπνοή της ισχύος του μέτρου για το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ μηνιαίως στα μαζικά μέσα μεταφορά όλης της χώρας και στην ταυτόχρονη κατάργηση της έκπτωσης στα καύσιμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.