Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο καναβάτσο ρίχτηκε (και) χθες το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνοντας το μάρμαρο της μεγάλης κρίσης στην Ιταλία που γκρεμίζει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά σύσσωμες τις διεθνείς αγορές.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να είναι εγκλωβισμένες στο σπιράλ της ιταλικής κρίσης, η οποία οδηγεί όλο το επενδυτικό σύστημα σε γενικευμένο περιορισμό ρίσκου και «κλείδωμα» ρευστότητας, το Χ.Α. μοιραία παραδόθηκε στις πιέσεις.
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει ξανα(ανοίξει) τον Ασκό του Αιόλου για την Ευρωζώνη, με ολοένα και περισσότερες φωνές να κάνουν λόγο για σημαντικό κίνδυνο διάσπασης, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την 3η σε εκτόπισμα οικονομία της Ευρώπης!
Και αν η περίπτωση της Ιταλίας φέρνει ανησυχία για την επόμενη ημέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 3η οικονομία της Ευρώπης έχει τεράστια βιομηχανία, εν ενεργεία μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες με φίρμες παγκόσμιου βεληνεκούς και γενικώς πολύ ισχυρή παραγωγική βάση.
Αντιθέτως, το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και παραμένει ότι δεν έχει ισχυρή παραγωγική βάση, το μοντέλο της οικονομίας εδώ και χρόνια έχει προσαρμοστεί στην παροχή υπηρεσιών, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να λειτουργεί στη... γυάλα των μνημονίων και της επιτήρησης. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την επόμενη ημέρα της πιθανής απεξάρτησης από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης οπότε δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς, καθώς – εκτός των άλλων – βιώνει και τις αναταράξεις από την περίπτωση της Folli Follie, την αναδιάταξη των διαχειριστών ενόψει MSCI, αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για το πως (και αν) θα γίνει η απεξάρτηση από τα προγράμματα στήριξης.
Έτσι το Χ.Α. συμπλήρωσε 4ήμερο πτωτικό σερί με απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη περίπου 7,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Μαΐου κλείνει πτωτικά στις δέκα, με απώλειες άνω του 23%!
Ο ρόλος του MSCI στην πτώση του Χ.Α.
Η πτώση ήρθε με πολύ αυξημένο τζίρο που έφτασε στα 88,32 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, πιστοποιώντας ότι υπήρξαν μαζικές πωλήσεις, τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips.
Και αν οι τράπεζες – εύλογα – δέχονται τα «πυρά» των πωλητών σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς αυτές «καθρεφτίζουν» πιο άμεσα την πορεία των ομολόγων και το ρίσκο χώρας, οι μεγάλες πιέσεις σε μη τραπεζικά blue chips, προβληματίζουν περισσότερο.
Την Παρασκευή θα έχουμε τη νέα σύνθεση του MSCI, οπότε πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Καθώς έχουν εγκλωβιστεί στη Folli Follie λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές κάνουν... διασπορά των «ταγμένων» πωλήσεών τους και σε άλλα blue chips. Είτε συμμετέχουν στον MSCI, είτε όχι.
Έτσι είδαμε μετοχές να κατακρημνίζονται μάλλον... αφύσικα. Θυμίζουμε ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece (όπου διαγράφηκε η FF Group) συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Jumbo, Τιτάνα και Πειραιώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες εξ αυτών ήταν χθες στην κορυφή των πιέσεων. Η μετοχή του ΟΤΕ χθες υποχώρησε κατά 5,52%, η Jumbo κατά 5,30% και η Πειραιώς κατά 4,17%. Σημαντικές επίσης οι πιέσεις σε Viohalco -5,75%, Motor Oil -4,78%, Aegean Airlines -3,28% και ΔΕΗ -2,91%.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap όπου η J&P Άβαξ υποχώρησε κατά 6,74%, η Ικτίνος -6,17%, Cenergy Holdings -4,75%, Intracom Κατασκευές -4,33%, MLS -3,38%, Ελλάκτωρ -3,08% κ.λπ.
Σε υπερπουλημένα επίπεδα όλη η αγορά, αλλά...
Φυσικά, μετά από τέτοιο αρνητικό σερί και με πιέσεις εκτός... προγράμματος (βλέπε ιταλική κρίση, MSCI), ασφαλώς σχεδόν σύσσωμο το Χ.Α. είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Τόσο οι κορυφαίοι δείκτες, όσο και οι τράπεζες, τα blue chips αλλά και πολλά χαρτιά του Mid Cap βρίσκονται ξεκάθαρα σε πτωτική υπερβολή.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τη δυνατότητα στους short να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις τους και ειδικά τα χαρτοφυλάκια που είναι αποφασισμένα να μειώσουν κι άλλο τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα χαρτιά. Οπότε, τουλάχιστον έως ότου λήξει η προθεσμία των αναδιαρθρώσεων για τον MSCI, δηλαδή έως την αυριανή συνεδρίαση, η ταλαιπωρία ίσως συνεχιστεί.
Από την άλλη πλευρά, αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία διακυβέρνησης στην Ιταλία ή κάποιου είδους πολιτική «ανακωχή» που θα δώσει χρόνο και θα αποφορτίσει την κατάσταση, τότε, όλο το σύστημα των αγορών – και μαζί και η Ελλάδα – θα κάνει γενικευμένη αντίδραση ανακούφισης και τακτοποίησης των πρότερων ακροτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης πιστεύει πως η επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μάιο του 2017.
Έχει ενδιαφέρον πως χθες ο Γ.Δ. είχε χαμηλό ημέρας στις 735,66 μονάδες αλλά τελικώς έκλεισε στις 738,08 μονάδες. Μένει να δούμε αν αυτά τα επίπεδα θα λειτουργήσουν ως... πάτος σ'' αυτή τη συγκυρία, ή αν το διεθνές κλίμα θα υπερισχύσει, γκρεμίζοντας χαμηλότερα την αγορά.