Δύο στους τρεις διαχειριστές συναλλαγματικών ισοτιμιών εκφράζουν φόβους ότι η ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) απειλείται, ενώ σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως το κράτος δικαίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσει σε βαθμό που να επηρεάσει σημαντικά τις επενδυτικές τους αποφάσεις, σύμφωνα με έρευνα της UBS Asset Management που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Επιπλέον, το 35% περίπου των σχεδόν 40 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους συμμάχους τους να αναδιαρθρώσουν το μακροπρόθεσμο χρέος, μετατρέποντάς το σε εναλλακτικά εργαλεία, όπως ομόλογα μακράς διάρκειας χωρίς κουπόνι.
Τα ευρήματα της UBS καταδεικνύουν την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με τον ρόλο του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου και με τη σταθερότητα της μεγαλύτερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο, υπό το φως της αντιπαράθεσης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με παραδοσιακούς συμμάχους για ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας, καθώς και των επιθέσεών του κατά της Fed.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, ανήμερα της Ημέρας της Απελευθέρωσης, επηρέασαν αρνητικά τόσο το δολάριο όσο και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει ασκήσει πιέσεις στην Fed για μείωση των επιτοκίων, ενώ σύμβουλοί του έχουν εισηγηθεί ανορθόδοξα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους.
Ο Μαξ Καστέλι, επικεφαλής στρατηγικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις παγκόσμιες αγορές κρατικών ομολόγων στην UBS Asset Management, δήλωσε ότι οι ανησυχίες που καταγράφηκαν στην έρευνα αποδεικνύουν πόσο «ξεκάθαρα» άλλαξε η αντίληψη των διαχειριστών για το δολάριο μετά την Ημέρα της Απελευθέρωσης.
Σε απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις, το 29% των συμμετεχόντων σκοπεύει να μειώσει την έκθεσή του σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, μόλις το 25% των κεντρικών τραπεζών δήλωσε ότι αναμένει καθαρή μείωση της έκθεσης στο δολάριο - ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά.
«Όταν ρωτάτε: βλέπετε μια δραστική αλλαγή στην κυριαρχία του δολαρίου; Η απάντηση είναι όχι», σχολίασε ο Καστέλι, προσθέτοντας ότι οι διαχειριστές συναλλαγματικών ισοτιμιών χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν.
Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να αναμένει ότι το δολάριο - το οποίο σήμερα αντιστοιχεί στο 58% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων - θα διατηρήσει τον ρόλο του ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.
Για το επόμενο έτος, ο χρυσός αναδεικνύεται σε κορυφαία επιλογή: το 52% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματά του σε σύγκριση με άλλα μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, το 39% των συμμετεχόντων σκοπεύει να αυξήσει την ποσότητα χρυσού που διακρατά εντός της εθνικής επικράτειας, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Καστέλι σημείωσε ότι αυτό αντανακλά κυρίως τις ανησυχίες των αναδυόμενων οικονομιών για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων και για το γεγονός ότι σημαντικά αποθέματα χρυσού παραμένουν αποθηκευμένα στις ΗΠΑ.
Οι πολιτικές του Τραμπ έχουν επίσης επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση της Γερμανίας το ζήτημα της φύλαξης μέρους των αποθεμάτων χρυσού της Bundesbank στη Fed της Νέας Υόρκης.
Σε ορίζοντα πενταετίας, οι διαχειριστές συναλλαγματικών ισοτιμιών προβλέπουν ότι το ευρώ θα ωφεληθεί περισσότερο από τις παγκόσμιες μετατοπίσεις, ακολουθούμενο από το κινεζικό γουάν και τα κρυπτονομίσματα.
Το δολάριο υποχώρησε από την πρώτη στην ένατη θέση στην κατάταξη των προτιμώμενων νομισμάτων.
Ωστόσο, για το επόμενο έτος, μόνο το καθαρό 6% των συμμετεχόντων σχεδιάζει να ενισχύσει την έκθεση στο ευρώ, ενώ το γουάν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με καθαρό ποσοστό 25%. Άλλα νομίσματα που συγκεντρώνουν θετικές καθαρές προθέσεις προσθήκης είναι το καναδικό δολάριο, η βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γιεν.
«Υπάρχει έντονη αισιοδοξία για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και, αν η ήπειρος δεν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αυτή η ευρωπαϊκή αναγέννηση ίσως αποδειχθεί βραχύβια», προειδοποίησε ο Καστέλι.