Έπιασε πάτο το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Shutterstock
Shutterstock

Έπιασε πάτο το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Μια πτώση της τάξης του 13,5% από τα υψηλά της αγοράς αν μη τι άλλο αποτελεί απογοήτευση για μια αγορά που μετά από πολλά χρόνια, πήρε το εισιτήριο εισόδου για τα σαλόνια της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, υπήρχε η προσδοκία ότι τα funds που επενδύουν σε αγορές investment grade θα υπερκάλυπταν τις θέσεις των μικρότερων funds που θα αποχωρούσαν αποκομίζοντας τα κέρδη τους από την ελληνική αγορά, οδηγώντας την αγορά σε νέα υψηλά και τους τζίρους του ελληνικού χρηματιστηρίου σε τελείως διαφορετικά επίπεδα.

Η εξέλιξη ήταν διαφορετική και δεν ευθύνεται γι’αυτό μόνο η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η Ελλάδα πέραν από μια από τις πρωταγωνίστριες της ανόδου σε διεθνές επίπεδο, είναι και πρωταγωνίστρια της πτώσης με διψήφιο νούμερο υποχώρησης. Εντούτοις, αν συγκρίνουμε το διάγραμμα του ελληνικού χρηματιστηρίου με τα διαγράμματα των διεθνών αγορών, θα δούμε ότι η αγορά μας κινείται ανάλογα με τις ξένες αγορές. 

Όπως ακριβώς οι βασικοί διεθνείς δείκτες έγραψαν τα υψηλά τους το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου και έκτοτε προσεγγίζουν πλαγιοκαθοδικά τις κρίσιμες ζώνες τιμών μεταξύ του κινητού μέσου των 200 ημερών –exponential και απλού– με κάποιους δείκτες όπως ο βιομηχανικός δείκτης Dax να τις έχουν μάλιστα σπάσει καθοδικά, έτσι ακριβώς προσεγγίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο την κρίσιμη ζώνη των 1152-1162 μονάδων.

Τα διαγράμματα της μητέρας των αγορών, S&P500, του βιομηχανικού δείκτη Dax και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποκαλύπτουν την παρεμφερή «τεχνική συμπόρευση» της ελληνικής αγοράς με τις διεθνείς αγορές. Παρά τις μικρές αποκλίσεις, οι αντιστοιχίες είναι εμφανείς.

Αιχμάλωτες των «γερακιών» οι αγορές

Η κλίση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού που έχει ξεκινήσει σχεδόν για όλους τους βασικούς δείκτες από τα τέλη του φετινού Ιουλίου, έχει αρχίσει να μεγαλώνει κάτω από το βάρος της κάθετης αύξησης των αποδόσεων στην αγορά των ομολόγων, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν πρόκειται να βιαστούν να επιστρέψουν στις μειώσεις των επιτοκίων τους, μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται και πάλι υπό έλεγχο.  

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε εχθές σε νέο υψηλό 16 ετών πάνω από το 4,70%, στο 30ετές σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο από το 2007, ξεπερνώντας και το 4,85% ενώ η διετία επιμένει σε τιμές πάνω από το 5,10%.

Οι αποδόσεις αυτές απελευθέρωσαν εκ νέου πωλήσεις στη Wall, με τη μητέρα των αγορών να προσεγγίζει τον μέσο κινητό των 200 ημερών -4206 μονάδες- με συνοπτικές διαδικασίες, τεχνικό επίπεδο που η γερμανική και η γαλλική αγορά έχουν «αποχαιρετήσει» ήδη από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τουτέστιν, οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι τα υψηλά επιτόκια θα μας συνοδεύουν για αρκετούς μήνες ακόμα και ως εκ τούτου, προχώρησαν σε επιθετική ανατιμολόγηση των στοιχείων ενεργητικού. 

Άλλωστε ούτε οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στις τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, ούτε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Fed και της ΕΚΤ με τις μετέπειτα δηλώσεις τους, άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για μια μείωση των επιτοκίων. 

Για παράδειγμα, η Michelle Bowman και ο Michael Barr σε ξεχωριστές τους ομιλίες τη Δευτέρα μίλησαν για μακροχρόνια μάχη με τον πληθωρισμό, κάτι που μεταφράζεται στην παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η Loretta Mester επίσης, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους.  

Ο Raphael Bostic, πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, από την άλλη, αν και ανέφερε χθες ότι με την οικονομία να επιβραδύνει και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη εκ νέου αύξησης των επιτοκίων, εντούτοις η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό πίσω στο στόχο του 2%. 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των «γερακίσιων» σχολίων των αξιωματούχων της Fed ήταν η απότομη αύξηση της κλίσης του πλαγιοκαθοδικού καναλιού των αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Βλέπετε, τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα εκ των πραγμάτων ξυπνούν ανησυχίες όσον αφορά την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης. 

Οι ανησυχίες αυτές με τη σειρά τους σπέρνουν τον φόβο για αδυναμία διατήρησης της εταιρικής κερδοφορίας στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και για πιθανές δυσκολίες αναχρηματοδότησης των εταιρικών χρεών και όχι μόνο. 

Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, οι επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από υψηλό volatility και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και από τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Οι «άσσοι» της Ελλάδας

Αν και η επενδυτική ψυχολογία στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει απώλειες άνω του 20%, οδηγώντας την πτώση του τραπεζοβαρούς Γενικού Δείκτη και δίνοντας στους πωλητές τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, εντούτοις η Ελλάδα προς το παρόν φαίνεται να βαδίζει με αρκετή ασφάλεια εν μέσω του δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.

Βλέπετε, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και σε αντίθεση με αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν, μας επιτρέπουν μια τηρουμένη των αναλογιών αισιοδοξία καθώς: 

-Η ανάπτυξη της χώρας «τρέχει» πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

-Η ελληνική μεταποίηση είναι η μόνη που διατηρείται πάνω από τις 50 μονάδες.

- Το ελληνικό χρέος μια περίοδο κάθετης αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται κυρίως στα χέρια του επίσημου τομέα και εξυπηρετείται με μεσοσταθμικά επιτόκια πέριξ του 1,5%. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).  

Αυτός είναι ίσως και ο μεγαλύτερος άσσος της ελληνικής οικονομίας καθώς περιορίζει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης και μειώνει την ευαισθησία της χώρας μας στα αυξημένα επιτόκια. 

Υπενθυμίζουμε ότι το 2024 η Ελλάδα θα χρειασθεί να αντλήσει από την αγορά ομολόγων μόλις 7 - 9 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αντληθεί ακόμη και με υψηλό κόστος χωρίς να επηρεάζεται δραματικά ο προϋπολογισμός ή η βιωσιμότητα του χρέους.

-Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει τους οίκους FTSE Russel και MSCI να επανεντάξουν το χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, καθιστώντας το ορατό από ένα πλήθος διεθνών επενδυτών.

- Ο επανασχεδιασμός των ενεργειακών εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προσδίδει στην χώρα μας σε βάθος χρόνου νέα βαρύτητα στον ενεργειακό χάρτη.

Το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι σχεδόν κατά 0,50% χαμηλότερη από την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, παρότι μέχρι πολύ πρόσφατα οι ελληνικοί τίτλοι δεν είχαν καν επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαιώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα μας ναι μεν μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά απέχει πολύ από το να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης.

Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σημειώνει πλέον τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Γι’αυτό δεν ευθύνεται μόνο η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και η έλλειψη βάθους της αγοράς που την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη ακόμα και σε λελογισμένο όγκο πωλήσεων. 

Η προοπτική όμως οι ελληνικές μετοχές να εισέλθουν ξανά μεσοπρόθεσμα στον δείκτη MSCI των αναπτυγμένων αγορών είναι μπροστά μας. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα εξακολουθεί να υφίσταται, απλά είναι λογικό οι διαχειριστές των funds να τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να τοποθετηθούν σε δελεαστικότερα σημεία εισόδου εκμεταλλευόμενοι το ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Αυτή η στάση αναμονής δεν άρει το γεγονός ότι η χώρα ανακάμπτει από την κρίση με εντυπωσιακό τρόπο, είναι από τους κύριους παραλήπτες νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων και σύντομα αναμένεται να επανέλθει στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αρκεί να μην σκοντάψει σε «στραβοπατήματα» δημοσιονομικής πολιτικής. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα, είτε η πτώση ολοκληρωθεί στη ζώνη των 1150-1160 μονάδων είτε το εβδομαδιαίο πια διάγραμμα «ανοίξει» για τα επίπεδα των 1100 μονάδων, οι ελληνικές εταιρείες με δυνατή τελική γραμμή ισολογισμού, λογική μόχλευση και υψηλό μέρισμα, αξίζουν την προσοχή ενός μακροπρόθεσμου επενδυτή που δράττεται της ευκαιρίας και κυνηγάει αξίες με σημαντική έκπτωση.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.