Εναλλακτικές επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Εναλλακτικές επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα

Παρ' όλο που το Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρει εξαιρετικά δελεαστικές αποδόσεις, υπάρχουν και συντηρητικοί επενδυτές οι οποίοι ακόμα και κάτω από τις πιο ευμενείς συνθήκες, αποφεύγουν το ρίσκο που συνοδεύει την ενασχόληση τους με τις μετοχές.

Οι ίδιοι επενδυτές βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με χαμηλές αποδόσεις ακόμα και στις προθεσμιακές τους καταθέσεις. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προσφέρει επιτόκια που στην καλύτερη περίπτωση και για μεγάλα ποσά φτάνουν από 1,7% έως 2,3%. Έτσι όμως βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να υφίστανται τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. 

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή που δεν είναι ούτε προσφιλής, ούτε διαδεδομένη, αποτελεί η αγορά των εταιρικών ομολόγων. Μια αγορά που συνήθως προσεγγίζουν οι επενδυτές μέσω των γνωστών μας Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. 

Τα εταιρικά ομόλογα τα εκδίδουν εταιρείες που τα χρησιμοποιούν σαν έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης με επιτόκια χαμηλότερα του αντίστοιχου τραπεζικού δανεισμού για τρία έως πέντε έτη, ενώ οι επενδυτές τα χρησιμοποιούν σαν επενδυτικά προϊόντα με κλειδωμένες, εξασφαλισμένες - και γνωστές εκ των προτέρων - αποδόσεις, με σχετικά χαμηλό ρίσκο.

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι γνωστές και «κλειδωμένες» κατά τη στιγμή της αγοράς τους. Είτε στην πρωτογενή αγορά από τον εκδότη, είτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων όπου διαπραγματεύονται τα ομόλογα από την πρώτη ημέρα της έκδοσής τους. Εκτός από τις αποδόσεις, σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους παίζουν και οι ημερομηνίες λήξης. 

Έτσι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να κλειδώσουν καλές αποδόσεις μέχρι τη λήξη των ομολογιακών εκδόσεων, δοκιμάζουν τις πιο μακρινές εκδόσεις. Οι μακρινές εκδόσεις όμως εμπεριέχουν σημαντική μεταβλητότητα των αποδόσεων, όσο τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών κινούνται ανοδικά. Οπότε αν δεν διακρατήσουν τα εταιρικά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, πιθανότατα θα δουν τις τιμές τους να υποχωρούν, αν επιχειρήσουν να τα ρευστοποιήσουν στο ενδιάμεσο. 

Στον ακόλουθο πίνακα της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που περιλαμβάνει μια ενδεικτική λίστα ομολόγων, βλέπουμε τις τρέχουσες αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, σε σύγκριση με τις αποδόσεις αντίστοιχων ομολόγων το Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως παρατηρούμε οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι υψηλότερες των κρατικών αν εξαιρέσουμε το ομόλογο του ΟΠΑΠ το οποίο ήδη από την έκδοση τους είχε επιτόκιο της τάξης του 2,1%.

Ποιος συντηρητικός επενδυτής θα έλεγε όχι, σε αποδόσεις από 4% έως και 5% σε ετήσια βάση με λήξεις από 2 έως και 6 έτη. Και μάλιστα αποδόσεις πάνω σε ομόλογα εταιρειών πρώτης γραμμής όπως είναι η ElvalHalcor, η Motor Oil, η Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Aegean, η Lamda, η Prodea και άλλες.

Ειδικά στην OTC (over the counter) αγορά των εταιρικών ομολόγων οι αποδόσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, με τη ΔΕΗ στο 5,83%, την Τράπεζα Πειραιώς με 9,75% και την Εθνική Τράπεζα με 10,29%. Ωστόσο στην OTC αφορά υπάρχει πρόβλημα λόγω των χαμηλών ως ανύπαρκτων συναλλαγών.

Τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών έχουν μια μεγάλη γκάμα από κατηγορίες εταιρικών ομολόγων, που μέσω της δευτερογενούς αγοράς είναι προσβάσιμες στο ευρύ επενδυτικό κοινό, ακόμα και για μικρά ποσά. Αποτελώντας με αυτόν το τρόπο μια σημαντική εναλλακτική, για όσους δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να επιτύχουν υψηλά επιτόκιο σε προθεσμιακές καταθέσεων.