Εικόνα διάλυσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Εικόνα διάλυσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλυδωνίζεται από τις αντιδράσεις της αγοράς για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Folli Follie και την «διαβολική σύμπτωση» κατάρρευσης της επίσημης ιστοσελίδας της επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες (σ.σ. επανήλθε χθες) ήρθε και η προκήρυξη 48ωρης απεργίας των εργαζομένων της σήμερα και αύριο, επιτείνοντας τον προβληματισμό για την ευρύτερη λειτουργία της εποπτικής αρχής.

Πρόκειται για μια απεργία που πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την αγορά, όπου μαίνεται - στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες του QCM για τη Folli Follie – ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών!

Ακριβώς σε αυτή την περίοδο όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οδό Κολοκοτρώνη αποφάσισαν ότι μπορούν να κατεβάσουν για δύο ημέρες τα ρολά και να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους.

Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, είτε η κατάσταση στην εποπτική Αρχή είναι τόσο σοβαρή που δεν πάει άλλο και η Ε.Κ βρίσκεται υπό διάλυση.

Τα ερωτήματα εύλογα: Στην πιο δύσκολη υπόθεση των τελευταίων πολλών ετών, που συνταράσσει όλη την αγορά και όλο το επιχειρείν, αλλά και πληγώνει το γενικότερο αίσθημα για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ασφαλώς το timing της απεργίας κάθε άλλο παρά υπευθυνότητα και αίσθηση καθήκοντος μαρτυρά...

Η απεργία έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2017 και αποκαλύπτει ότι μέσα στην Επιτροπή εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, θεσμικά, εργασιακά, νομικά, διάρθρωσης και μισθολογικά.

Από το ρεπορτάζ του Liberal προκύπτει ότι γύρω από την υπόθεση Folli Follie και τους χειρισμούς που έγιναν, υπάρχει ισχυρό παρασκήνιο. Ένα παρασκήνιο που συνδέεται με κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως είναι η θεσμική θωράκιση της Επιτροπής και η νομική της αυτοτέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα στελέχη, θέλοντας να αποφύγουν την... καυτή πατάτα της εξαιρετικά δύσκολης υπόθεσης της Folli Follie και να μην εμπλακούν στην ιστορία της έγκλησης στην Εισαγγελία Εφετών, κατέφυγαν στη λύση της... άδειας για διάφορους, άσχετους λόγους.

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη απεργία το Νοέμβριο του 2017, ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων ήταν να μην στέλνουν οι ίδιοι στον εισαγγελέα τις υποθέσεις που χειρίζονται - εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης - αλλά το δ.σ. της Επιτροπής.

Στα διοικητικά πρόστιμα, υπάρχει το απλό δ.σ. που αποφαίνεται. Όμως, στα θέματα που άπτονται του ποινικού, η κατάσταση (και η ευθύνη) είναι εύλογα πολύ πιο σοβαρή.

Οι υπάλληλοι θεωρούν πως ο κίνδυνος να εμπλακούν σε νομικές διαδικασίες τους αποτρέπει από το να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θεωρούν πως το ΔΣ θα πρέπει να προχωρεί σε μηνυτήρια αναφορά. Μάλιστα, τότε οι εργαζόμενοι είχαν κατηγορήσει τη διοίκηση της Ε.Κ. (φωτογραφίζοντας τον κ. X. Γκότση) πως αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού στους εργαζόμενους.

Τα πολλά... βουβά προβλήματα και η αυτοτέλεια

Πολλά «βουβά» προβλήματα που συσσωρεύονταν όλα τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να παίρνουν δημοσιότητα φαίνεται πως ωθούν στα όριά τους τους εργαζόμενους στην Ε.Κ.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τα καθημερινά καθήκοντα και τις διαρκώς αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των απαιτήσεων της MiFid (Markets in Financial Instruments Directive), όσο και με τη διάρθρωση και κατανομή του προσωπικού συνδυαστικά με τις μεγάλες μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει δυσαρέσκεια στους εργαζομένους.

Στελέχη της Ε.Κ. επισημαίνουν πως προσλήψεις έχουν να γίνουν έντεκα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το προσωπικό είναι ηλικιακά γερασμένο κατά έντεκα χρόνια, ενώ δεν υπάρχει διοικητική, ούτε μισθολογική αυτοτέλεια.

Σήμερα στην εποπτική αρχή εργάζονται περίπου 125 άτομα, όμως, στη... μάχιμη δουλειά, στην εποπτεία της αγοράς, στο ψάξιμο των χρηματιστηριακών – επενδυτικών παρανομιών, δηλαδή στην πρώτη γραμμή, είναι περίπου 50.

Οι υπόλοιποι είναι σε άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νομικό τμήμα, υπηρεσίες πληροφορικής, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η εποπτική αρχή δεν έχει διοικητική αυτοτέλεια, δηλαδή δεν μπορεί να ασκεί το δικό της... managementστις προσλήψεις και στην κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της. Μάλιστα, η ελληνική Ε.Κ. είναι η μόνη από τις αντίστοιχες των 28 μελών της Ε.Ε. χωρίς διοικητική αυτοτέλεια.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε η Αρχή να μπορεί να κάνει προσλήψεις κατευθείαν από την αγορά, εστιασμένες 100% στις ανάγκες της και όχι μέσω του ΑΣΕΠ που δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα στελέχη που θα έρθουν θα είναι κατάλληλα για την ιδιαιτέρως εξειδικευμένη και σύνθετη δουλειά.

Αυτό που ζητά με λίγα λόγια η διοίκηση της Αρχής είναι ιδιωτικοοικονομικό management, σε έναν φορέα όμως που λειτουργεί υπό την αιγίδα του δημοσίου και του υπουργείου οικονομικών, όμως δεν επιβαρύνει οικονομικά τον κρατικό κορβανά, καθώς αμείβεται από την αγορά.

Στην Ε.Κ. έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια σημαντικές μισθολογικές περικοπές, όπως και στο ευρύτερο δημόσιο. Η. ένσταση των εργαζομένων είναι ότι εφόσον έχει οικονομική αυτοτέλεια η ΤτΕ που χειρίζεται παρόμοια θέματα θα έπρεπε να έχει και η Ε.Κ., πολλώ δε μάλλον που η εποπτική αρχή δεν επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά, καθώς αμείβεται από την αγορά.

Η Ε.Κ. έχει δικά της αποθεματικά, τα οποία προέρχονται απ'' όλη τη χρηματιστηριακή δραστηριότητα όπως τη λειτουργία των ΑΧΕ, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις νέες εισαγωγές, τις εκδόσεις ομολόγων κ.ο.κ.
Έως το 2009-2010 η Ε.Κ. είχε διοικητική αυτοτέλεια, όμως με κάποιες νέες διατάξεις, οι ελευθερίες της στο (εσωτερικό)management περιορίστηκαν.

Η ανακοίνωση για την απεργία με αιχμές για τον κ. Τσακαλώτο

Στη χθεσινή ανακοίνωση για την απεργία οι εργαζόμενοι στην Ε.Κ. τονίζουν πως η εποπτική αρχή είναι η μόνη που έχει υποστεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων, μέτρα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη υποβάθμισή της, υπονομεύοντας την προαπαιτούμενη οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, καθώς και τη διοικητική της αυτοτέλεια.

Τονίζουν πως η Ε.Κ. έχει αποκτήσει μια ιδιαιτερότητα, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση και κατ' επέκταση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, υπόκειται στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο Τομέα και η εξαίρεσή της έχει αναγνωριστεί μόνο αναφορικά με το σύστημα κινητικότητας των στελεχών.

Επίσης σημειώνουν πως ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντέλει αποτελούν προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης. Τέλος, σημειώνουν πως η διοίκηση της Αρχής έχει καταθέσει σχέδιο νόμου που εκπονήθηκε από κοινού με στόχο τη θωράκισή της, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών αδιαφορεί αφού δεν έχει καν προχωρήσει σε πρώτη επεξεργασία του σχεδίου που του έχει κατατεθεί.

Διαβάστε Περισσότερα