Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια από τις πιο... αδιάφορες και flat συνεδριάσεων των τελευταίων ετών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης με χαμηλούς όγκους και τζίρους, περιορισμένες διακυμάνσεις, απουσία momentum αλλά και αδυναμία απορρόφησης ακόμη και της μικρής προσφοράς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος κατήλθε στα 32 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε επίπεδα... Αυγούστου, χαμηλότερος ακόμη και από τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του περασμένου Οκτώβρη!
Παράλληλα, τρία blue chips (Coca Cola HBC, Σαράντης και ΟΛΠ) διακίνησαν λιγότερα από 10 χιλ. τεμάχια, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί εσχάτως στην αγορά.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε momentum οπότε άγεται και φέρεται με εξαιρετικά ρηχό προφίλ, κλείνοντας τη Δευτέρα για 4η φορά αρνητικά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.
Εν μέσω πολιτικής και κυβερνητικής κρίσης, εν μέσω εγχώριας σκανδαλολογίας που δεσπόζει και μεταγγίζει αρνητισμό και εσωστρέφεια σ'' όλη την επενδυτική κοινότητα, αλλά και με τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια να παραμένουν θολά, οι ισχυροί επενδυτές δείχνουν να έχουν περιορίσει καταλυτικά τις κινήσεις τους στο Χ.Α.
Άλλη αυτή η αβεβαιότητα δεν είναι τυχαίο ότι επηρεάζει και το ρίσκο χώρας, όπως αυτό καθρεφτίζεται στην πορεία των ομολόγων και στα ελληνικά assets, τα οποία επίσης καθόλου δεν άλλαξαν προφίλ μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις.
Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε εκ νέου ανοδικά φτάνοντας στο 4,430%, αρκετά μακριά από το δίμηνο ράλι Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Το καλό momentum που υπήρχε έως τα τέλη Ιανουαρίου έχει αλλάξει εντελώς, καθώς η υπόθεση της Novartis από την αρχή του Φεβρουαρίου έχει αλλάξει εντελώς την ατζέντα αλλά και τις προτεραιότητες σ' όλο το δημόσιο βίο.
Η αίσθηση των επενδυτών είναι ότι δεν προχωρά τίποτα μέσα σ' ένα τόσο τοξικό κλίμα, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την εξαιρετικά εκκωφαντική… ακύρωση όλων των τελευταίων αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα.
Ειδικά η απρόσμενη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από έναν διεθνή οίκο όπως o Moody''s, «κάηκε» πάραυτα, δίνοντας μικρή ώθηση μόνο για μια συνεδρίαση, ενώ σχεδόν καμιά θετική επίδραση δεν υπήρξε ούτε στην αγορά ομολόγων!
Η αγορά «έκαψε» εξαιρετικά γρήγορα την αναβάθμιση, δείχνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις την κρατούν δέσμια στην εσωστρέφεια, ενώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο πολιτικός παράγοντας είναι ο ισχυρότερος καταλύτης στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς από αυτόν ξεκινούν και σ'' αυτόν καταλήγουν όλα.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 837,04 μονάδες με πτώση 0,84% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 836,82 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 846,52 μονάδες (+0,28%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.146,77 μονάδες με απώλειες 0,63%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.330,73 μονάδες με απώλειες 1,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 909,84 μονάδες με πτώση 1,29%.
Μόνο έξι blue chips του Large Cap έκλεισαν ανοδικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, αλλά και της αδυναμίας απορρόφησης ακόμη και της σχετικά μικρής προσφοράς σε αρκετούς τίτλους. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Motor Oil +1,97%, ΓΕΚ Τέρνα +1,33%, αλλά και οι Coca Cola HBC, Folli Follie, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.
Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ -4,76%, Lamda Development -3,11%, EXAE -2,49%, ΕΛΠΕ -2,41%, Εθνική -2,22%, Jumbo -2,05%, Viohalo -1,80%, Πειραιώς -1,84%, Τιτάν -1,72%, Τέρνα Ενεργειακή -1,55%, ΔΕΗ -1,13%, Alpha Bank -1,05% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά έκλεισαν οι Πλαίσιο +1,51%, Ικτίνος +1,20% και Fourlis +0,17%, ενώ πιέστηκαν οι MIG -4,08%, ΕΥΑΘ -3,40%, ΟΛΘ -3,33%, Νηρέας -2,12%, Υγεία -2,02%, Intracom -1,63%, Cenergy Holdings -1,62%, Attica Bank -1,59%, Πλαστικά Θράκης -1,19% και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -1,11%.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Εβροφάρμα, Βιοκαρπέτ, A.S. Company, Forthnet, Γ.Ε. Δημητρίου, Nexans, F.G. Europe, Ιντερτέκ, Γενική Εμπορίου και Mevaco. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 68 που υποχώρησαν.