Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα; 
Shuterstock
Shuterstock
Αγορές

Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα; 

Παρ’ όλο που ο S&P500 έχει απομακρυνθεί αισθητά από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων που βρίσκεται στις 3.491,6 μονάδων και θέλει αρκετό χρόνο για να επιστρέψει στο αντίστοιχο υψηλό των 4.818,6 μονάδων, η μάχη πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 4.000, δεν μας εγγυάται πως οι αγορές έχουν αφήσει πίσω τους, τον χειρότερο τους εαυτό.

O Δείκτης Fear & Greed Index του CNN Business που καταγράφει την διάθεση της επενδυτικής κοινότητας έχει απομακρυνθεί δυναμικά από το επίπεδο του φόβου (fear) στις 34 μονάδες που βρισκόταν προ μηνός και σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο της απληστίας (greed) στις 62 μονάδες, όπως βλέπουμε και στο γράφημα που ακολουθεί.

H αλλαγή της συναισθηματικής διάθεσης των επενδυτών οδήγησε στην άνοδο του S&P500 κατά 300 περίπου μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα, παρά τις αντιφατικές εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και την πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης και παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed για τα επιτόκια. Και με όρους τεχνικής ανάλυσης ο S&P500 παραμένει σε θέση “strong buy”, σύμφωνα με τους ημερήσιους αλλά και ωριαίους κινητούς μέσους όρους. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί κι ένα επίπεδο στήριξης ανάμεσα στις 3.870 και 3.920 μονάδες.

Ας δούμε όμως και άλλα ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία, που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα για το αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή όχι. 

Ένας δείκτης που βοηθάει στην καταγραφή της τάσης είναι ο δείκτης που συγκρίνει τις τοποθετήσεις επιθετικών κεφαλαίων με τις τοποθετήσεις συντηρητικών κεφαλαίων στις αγορές. Είναι ο γνωστός δείκτης ΑΟΑ / ΑΟΚ, δηλαδή Αggressive Αsset Αllocation / Conservative Αsset Αllocation. Οι κινητοί μέσοι όροι των 50 και 200 ημερών, δείχνουν πως η τάση για επιλογή συντηρητικών τοποθετήσεων παραμένει ισχυρή, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως το bear market δεν έχει εκτονωθεί. Κάτι που φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα του Capital Spectator, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα η πτωτική πορεία που παρουσιάζεται στις αγορές των ομολόγων, ανάμεσα στα μεσοχρόνια (IEF) και βραχυχρόνια ομόλογα (SHY), αποδεικνύει ότι η επενδυτική τάση προς την ασφάλεια παραμένει σθεναρή.

Ενδεικτικός αυτής της τάσης είναι και ο δείκτης που συγκρίνει τις γενικές τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές (SPY), με τις τοποθετήσεις σε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας. Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, η προτίμηση για χαμηλό ρίσκο και χαμηλή μεταβλητότητα παραμένει ισχυρή.

Τέλος, ένας σημαντικός δείκτης που δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την επενδυτική τάση και το επενδυτικό κλίμα, είναι αυτός που δείχνει το προτιμήσεις των επενδυτών, μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που χαρακτηρίζονται σαν “value stocks”, με τα γνωστά αμυντικά χαρακτηριστικά τους και των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που χαρακτηρίζονται σαν “growth stocks”, λόγω των αναγκών τους για ανάπτυξη. Η ανάπτυξη απαιτεί κεφάλαια, τα οποία αυτήν την περίοδο συνοδεύονται από υψηλό κόστος. Και το υψηλό κόστος δυσχεραίνει την ανάπτυξη. Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα, ο δείκτης κινείται ανοδικά. Δηλαδή οι επενδυτές προτιμούν τις «μετοχές αξίας» του iShares Russell 1000 Value ETF (IWD), παρά τις «μετοχές ανάπτυξης» του iShares Russell 1000 Growth ETF (IWF).

Επομένως, παρ’ όλο που το επενδυτικό είναι σχετικά πιο αισιόδοξο, από το αντίστοιχο προ μηνών, οι κινήσεις των κεφαλαίων και των τοποθετήσεων στις αγορές, δεν φανερώνουν με σιγουριά πως οι αγορές έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα.