Δορυφορικός αέρας στα πανιά της Airbus

Δορυφορικός αέρας στα πανιά της Airbus

Χθες μιλήσαμε για την επένδυση 1,35 δισ. ευρώ του γαλλικού κράτους, μέσω της οποίας έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του ανταγωνιστή της Starlink στην Ευρώπη, τη Eutelsat. 

Η Γαλλία θεωρεί την Eutelsat ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια της ΕΕ για δορυφορική κυριαρχία, όμως υπάρχουν και άλλοι παίκτες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

Η Ευρώπη έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία και την κατασκευή δορυφόρων, κάτι που την έχει καταστήσει σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά. 

Η Airbus και μια σύμπραξη μεταξύ της Thales και της ιταλικής Leonardo είναι στην ουσία οι δύο κύριοι κατασκευαστές προηγμένων δορυφόρων υψηλής τροχιάς. 

Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τεράστια συμπίεση περιθωρίων λόγω των φθηνότερων δορυφόρων Starlink του Musk σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. 

Ως εκ τούτου, η Airbus, η Thales και η Leonardo δήλωσαν ότι συζητούν σχέδια με την κωδική ονομασία Project Bromo για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης, προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τον όγκο.

Οι συνομιλίες είναι μη δεσμευτικές και φυσικά δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία τους, δεδομένου ότι προηγούμενες προσπάθειες για τη συνένωση κατασκευαστών δορυφόρων ματαιώθηκαν εξαιτίας των ανησυχιών των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού.

Αυτή τη φορά όμως οι τρεις εταιρείες φαίνεται να έχουν έναν άσσο στο μανίκι τους και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για την Ευρώπη όσον αφορά τους τομείς Άμυνας και Αεροδιαστημικής. 

Ακόμα και η προσέλευση του Μακρόν στο Λε Μπουρζέ λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν μια συμβολική κίνηση που υποδήλωνε τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της Ευρώπης. 

Φέτος όμως η Airbus υπέγραψε συμφωνία με τον Οργανισμό για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό, OCCAR, για τη σταθεροποίηση της παραγωγής έως το 2029. 

Η πτήση του Γάλλο Προέδρου στο Λε Μπουρζέ με το συγκεκριμένο αεροσκάφος λοιπόν ήταν ένας υψηλός συμβολισμός ότι μετά από χρόνια διαμαχών για το κόστος, το Α400Μ θα επανακτήσει τις προοπτικές του.

Βλέπετε, τα προηγούμενα χρόνια το μέλλον του ευρωπαϊκού πολεμικού αεροσκάφους απειλήθηκε σοβαρά, καθώς ορισμένα από τα ευρωπαϊκά έθνη-χορηγούς του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, επιβράδυναν τον ρυθμό των παραδόσεων ή μείωσαν τις παραγγελίες τους. Οι εξαγωγές ήταν επίσης κατώτερες των προσδοκιών. 

Η Airbus δεν είναι απλά μια εταιρεία επιβατικής αεροπλοΐας

Το έχουμε ξαναπεί, όταν ακούμε Airbus μπορεί οι περισσότεροι να φέρνουμε στο μυαλό μας τα επιβατικά αεροπλάνα, όμως η εταιρεία είναι πολλά περισσότερα, καθώς δεν σχεδιάζει και κατασκευάζει μόνο εμπορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και στρατιωτικά, καθώς και οχήματα, drones και δορυφόρους.

Το τμήμα άμυνας και διαστήματος της Airbus παρέχει στις κυβερνήσεις στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών μεταφοράς, δεξαμενόπλοιων και μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα αεροσκάφη μάχης αιωρούμενου ρόλου Eurofighter Typhoon, τα αεροσκάφη A400M, C295 και CN235, το A330 Multi-Role Tanker Transport μαζί με ισχυρά, αξιόπιστα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS). (σ.σ:Το Εurodrone είναι το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο σύστημα αεροσκαφών (RPAS) εγγενώς σχεδιασμένο για ασφαλή και αξιόπιστη πτήση, δίνοντας στην Ευρώπη τη δική της κυρίαρχη ικανότητα σε αυτόν τον τομέα. Με απόδοση ωφέλιμου φορτίου/αντοχής ανώτερη από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό RPAS που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά, το Eurodrone προσφέρει πραγματική ευελιξία πολλαπλών αποστολών).

Η εταιρεία έχει επίσης εμπειρία πάνω από 40 έτη στην παροχή και τη συντήρηση υπηρεσιών επικοινωνίας για στρατιωτική και αμυντική χρήση. Για την ακρίβεια η Αirbus είναι ο ηγέτης στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών.

Ως διαστημική εταιρεία πλήρους εξυπηρέτησης, η Airbus μπορεί να σχεδιάζει, να ενσωματώνει, να εκτοξεύει και να λειτουργεί δορυφόρους επικοινωνιών, καθώς και να παρέχει σταθερούς και κινητούς επίγειους σταθμούς. Με αυτές τις δυνατότητες, χρησιμεύει ως προμηθευτής επικοινωνιών μεγάλων αποστάσεων με σταθερά, αναπτυσσόμενα και κινητά εξαρτήματα.

Η τεχνογνωσία της Airbus υπογραμμίζεται από τον πρωταρχικό της ρόλο ως αναδόχου για το Future Combat Air System -FCAS- της Ευρώπης, ένα δίκτυο επανδρωμένων και μη επανδρωμένων πλατφορμών από μαχητικά και drones έως δορυφόρους.

Η εταιρεία έχει επίσης στη φαρέτρα της μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των

-Multi-Domain Combat Cloud -MDCC - ένα αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στον κυβερνοχώρο, συνεργατικό δίκτυο πληροφοριών που χρησιμοποιεί τεχνολογίες που βασίζονται στο Cloud και

-την υλοποίηση του Network for the Sky –NFTS -μια ανθεκτική λύση στρατιωτικών επικοινωνιών με παγκόσμιο πλέγμα που επιτρέπει στα αεροσκάφη να είναι μέρος ενός «συνδεδεμένου» χώρου μάχης υψηλής ταχύτητας.

Η εταιρεία κατασκεύασε με επιτυχία τον τελευταίο γεωστατικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο EUTELSAT 36D ο οποίος απεστάλη από την Τουλούζη της Γαλλίας στο Σάνφορντ της Φλόριντα των ΗΠΑ με ένα Airbus BelugaST (A300-600ST) και από εκεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου εκτοξεύτηκε με επιτυχία σε τροχιά με ένα SpaceX Falcon 9, προκειμένου να αντικαταστήσει και να βελτιώσει τις υπηρεσίες του δορυφόρου EUTELSAT 36B.

Το EUTELSAT 36D βασίζεται στους τελευταίας γενιάς γεωστατικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Eurostar Neo και παρέχει τηλεοπτικές εκπομπές -DTH- και κυβερνητικές υπηρεσίες στην Αφρική, την Ευρώπη και τις ανατολικές χώρες με προγραμματισμένη διάρκεια ζωής άνω των 15 ετών.

Στην ουσία ο EUTELSAT 36D είναι το τελευταίο ορόσημο της μακροχρόνιας συνεργασίας της Airbus με την Eutelsat και αποτελεί τον 22ο γεωδορυφόρο που κατασκεύασε η Αirbus και θα παρέχει εκτεταμένη χωρητικότητα σε Αφρική και Ευρασία.

Με 70 φυσικούς αναμεταδότες Ku-band, ο πλήρως ηλεκτρικός EUTELSAT 36D θα διασφαλίσει όλες τις κύριες αποστολές του EUTELSAT 36B, με βελτιώσεις στην κάλυψη και την απόδοση και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Eutelsat, διατηρώντας τη θέση της σε μια βασική τροχιακή θέση - στην τροχιακή θέση 36° ανατολικά- και υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες μετάδοσης στις στοχευμένες περιοχές.

 


[email protected]

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.