Δέκα και μία μεγάλες εγγραφές σε χρηματιστήρια
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Δέκα και μία μεγάλες εγγραφές σε χρηματιστήρια

Είναι γεγονός πως το 2022 δεν ήταν καθόλου καλό για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια. Για να είμαστε πιο σωστοί, θα πρέπει να επισημάνουμε πως αυτό ισχύει κυρίως για τα χρηματιστήρια των δυτικών χωρών, γιατί στην Ασία η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα.

Λίγο πριν το ξεκίνημα του 2023 θα προσπαθήσουμε να δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς οικονομικού Τύπου, ετοιμάζονται για την είσοδό τους σε κάποιο από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Λογικά, εφόσον οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές το επιτρέψουν, στο τέλος του 2023 οι περισσότερες από αυτές θα διαπραγματεύονται σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο.

Για λόγους ευκολίας και μόνο, θα ξεκινήσουμε από την Ασία, θα συνεχίσουμε στις ΗΠΑ, ύστερα θα πάμε στην Ευρώπη και θα τελειώσουμε με μία εταιρεία που έχει έδρα στην Ευρώπη, ανήκει σε ασιατικό όμιλο αλλά μπορεί τελικά να εισαχθεί σε αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Η Ant Financial είναι η γνωστή θυγατρική της κινεζικής Alibaba (9988 Hong Kong, BABA NYSE), η οποία το φθινόπωρο του 2020 ήταν έτοιμη να μπει στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης έχοντας συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον από Κινέζους και διεθνείς επενδυτές. Όλα αυτά πριν η κινεζική κυβέρνηση σταματήσει απότομα την διαδικασία, εγκαινιάζοντας την εκστρατεία της εναντίον των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων της χώρας και των πάμπλουτων ιδρυτών τους.

Καθώς οι επιχειρηματίες της χώρας, με πρώτον και καλύτερο τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba, φαίνεται πως έχουν πάρει το μήνυμα, ο διεθνής Τύπος εκτιμά πως πλησιάζει η ώρα για την επανάληψη της προσπάθειας της Ant Financial να μπει στο χρηματιστήριο.

Πολλοί δημοσιογράφοι εκτιμούν πως το μεγάλο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία από τις κινεζικές αρχές πριν έναν μήνα αποτελεί το τέλος της διαδικασίας «τιμωρίας και συμμόρφωσης» της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και θεωρείται από τις πιο αξιόλογες fintech εταιρείες παγκοσμίως. Στην περίπτωση που έχουν δίκιο, η ετεροχρονισμένη είσοδος της Ant θα είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματιστηριακά γεγονότα του 2023. 

Η Syngenta είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της αγροτεχνολογίας. Είναι πολύ δραστήρια στην παραγωγή σπόρων, ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και συναγωνίζεται την Bayer (BAYN XETRA), την Corteva (CTVA NYSE) και τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Παρά το γεγονός πως η έδρα της είναι στην Ελβετία και ιδρύθηκε από την ένωση των αγροτεχνολογικών δραστηριοτήτων της Novartis και της Zeneca το 2000, η εταιρεία δεν θεωρείται πλέον ευρωπαϊκή, αφού το 2017 εξαγοράστηκε από την κινεζική, υπό κρατικό έλεγχο, ChemChina και αποσύρθηκε από το ελβετικό χρηματιστήριο.

Η μητρική της εταιρεία είχε σκοπό να εισαγάγει τις μετοχές της Syngenta στο χρηματιστήριο της Σανγκάης μέσα στο 2022 αλλά οι κακές συνθήκες στις αγορές την έκαναν να αλλάξει γνώμη. Αν τα πράγματα βελτιωθούν μέσα στο 2023, η εισαγωγή της Syngenta θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, καθώς τα έσοδα από αυτήν εκτιμάται πως θα πλησιάζουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Πολύ πιθανή θεωρείται και η εισαγωγή των μετοχών της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Adnoc (Abu Dhabi National Oil Company) Gas. Το Bloomberg ανέφερε σε ρεπορτάζ του πριν δύο εβδομάδες πως η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει τις τράπεζες με τις οποίες θα συνεργαστεί για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Abu Dhabi, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες για τα προσδοκώμενα έσοδα και την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία της Adnoc Gas.

Γνωρίζοντας όμως πως οι επενδύσεις που θα γίνουν από την εταιρεία τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι της τάξης των πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι λογικό να υποθέσουμε πως η είσοδος των μετοχών της στο χρηματιστήριο θα συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Vinfast είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία από το Βιετνάμ, μέλος του ευρύτερου ομίλου Vingroup. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις εταιρείες, η εταιρεία είναι ζημιογόνος, καθώς βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Ξεκίνησε να κατασκευάζει αυτοκίνητα το 2017 και αρκετά από τα μοντέλα της, όλα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην χώρα τους.

Η εταιρεία μόλις ξεκίνησε την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πιστεύει πως θα γοητεύσει τους διεθνείς επενδυτές με τις προοπτικές της. Έτσι, ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες την διαδικασία εισαγωγής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq.

Πριν δύο χρόνια θα λέγαμε πως οι επενδυτές θα έσπευδαν να αγοράσουν τις μετοχές της, τώρα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο εύκολο θα είναι να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Αν όμως η εισαγωγή προχωρήσει είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει αρκετούς επενδυτές παρά τον αυξημένο κίνδυνο. 

Περνώντας στις ΗΠΑ, η σημαντικότερη ίσως από τις εταιρείες που περιμένουμε να δοκιμάσουν μέσα στο 2023 την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο είναι η Stripe, μία από τις πλέον γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες από το 2021 αλλά προτίμησε να μην προχωρήσει λόγω του αρνητικού κλίματος στις αγορές.

Στο τέλος του 2021 παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Stripe θα μπορούσε να πλησιάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς οι τωρινές εκτιμήσεις είναι αρκετά πιο συντηρητικές, και μία αποτίμηση της τάξης των 70 δισεκατομμυρίων θα θεωρηθεί λογικά ως σημαντική επιτυχία. 

Την διαδικασία εισαγωγής σε χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει και η Reddit, η εταιρεία που διαχειρίζεται το γνωστό κοινωνικό δίκτυο που λειτουργεί κυρίως με την μορφή του forum και μας είχε απασχολήσει στις αρχές του 2021 όταν η ομάδα Wall Street Bets είχε οργανώσει μεγάλα χρηματιστηριακά παιχνίδια μέσα από το δίκτυο της Reddit. Οι πληροφορίες λένε πως η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της και θα προσπαθήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2023 να πραγματοποιήσει την είσοδό της. Εικάζεται ότι η εισαγωγή της θα γίνει κάποια στιγμή προς τα μέσα του νέου χρόνου και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 10 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Μία εταιρεία που ακόμα δεν έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο αλλά αρκετοί επενδυτές θα ήθελαν να την δουν να το κάνει είναι η Epic Games, η οποία παράγει βιντεοπαιχνίδια, με το πάρα πολύ επιτυχημένο Fortnite να είναι το πιο γνωστό της παιχνίδι. Στην περίπτωση που το αποφασίσει θα μπορούσε να πετύχει μία αποτίμηση της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για τις γενικότερες προοπτικές της αγοράς ηλεκτρονικών  παιχνιδιών. 

Μία ακόμα εταιρεία που η αγορά θα ήθελε να την δει να εισέρχεται στο χρηματιστήριο είναι η Fanatics. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η εταιρεία θα μπει στο χρηματιστήριο, το Bloomberg την αναφέρει ως μία από τις εταιρείες που η αγορά παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον. Η Fanatics ασχολείται κυρίως με το ηλεκτρονικό εμπόριο αθλητικών ειδών και η αξία της εκτιμάται πως έχει ανεβεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των συνεργασιών  που έχει ξεκινήσει με τις εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και με αυτές των e-sports. Με βάση την πιο πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία από επενδυτές, η αξία της εκτιμάται πως ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που θα δούμε είναι εντελώς διαφορετική από τις αμερικανικές που μόλις είδαμε. Πρόκειται για τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni (ENI MILAN), ο οποίος ονομάζεται Plenitude. Η Ιταλική εταιρεία είχε προγραμματίσει την εισαγωγή της Plenitude για το 2022, ελπίζοντας πως η θυγατρική της θα πετύχαινε χρηματιστηριακή αποτίμηση κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Η καλοκαιρινή προσπάθειά της να το πετύχει δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές θεώρησαν την αποτίμηση αρκετά απαιτητική. Το Bloomberg ανέφερε τον Οκτώβριο πως η Eni είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει προσωρινά το εγχείρημα και να επανέλθει κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Αν οι χρηματιστηριακές συνθήκες βελτιωθούν, η εισαγωγή της Plentitude σίγουρα θα απασχολήσει σοβαρά τους ευρωπαίους επενδυτές. 

Η Nucera είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου αφού παράγει μεγάλο μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού. Ανήκει κατά 66% στην γερμανική Thyssen Krupp (TKA XETRA) και κατά 34% στην ιταλική De Nora (DNR MILAN). Το αρχικό σχέδιο εισαγωγής της στο χρηματιστήριο προέβλεπε πως αυτό θα γινόταν στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τελικά τα σχέδια άλλαξαν και τώρα κοιτάζουμε πλέον το 2023, χωρίς να υπάρχει πιο συγκεκριμένη ενημέρωση από την πλευρά της Thyssen Krupp. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι δεδομένο αλλά αν δεν  βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα, καθώς η γερμανική εταιρεία δεν φαίνεται να βιάζεται πάρα πολύ. 

Θα τελειώσουμε με την Arm Holdings, την πολύ γνωστή βρετανική εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών. Η εισαγωγή της σε κάποιο χρηματιστήριο θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιο το αν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ή σε κάποιο από τα αμερικανικά, καθώς φαίνεται πως η ιδιοκτήτριά της, η ιαπωνική Softbank (9984 TOKYO) προσπαθεί να δει που θα πετύχει την καλύτερη αποτίμηση για την θυγατρική της.

Η Softbank (9984 TOKYO) είχε αγοράσει την Arm πριν μερικά χρόνια αλλά αποφάσισε πως τώρα πρέπει να την πουλήσει για να μειώσει τα δανειακά της βάρη. Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της Softbank Masayoshi Son θα ήθελε να δει την Arm να εισάγεται στο χρηματιστήριο με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 60 δισ. δολ.

Είτε το καταφέρει είτε όχι, η εισαγωγή της Arm θα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023 για τα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένης της σημασίας του κλάδου των μικροεπεξεργαστών για την παγκόσμια οικονομία. 

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα καταφέρουν να εισαχθούν όλες οι εταιρείες που είδαμε σήμερα, αυτό θα εξαρτηθεί από την γενικότερη πορεία των αγορών. Αν η νέα χρηματιστηριακή χρονιά εξελιχθεί θετικά, είναι βέβαιο πως κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού και ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος.