Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κλιμακώνεται η παγκόσμια κρίση στα χρηματιστήρια, με το ντόμινο των ρευστοποιήσεων να έχει επεκταθεί – ξεκινώντας από τις ΗΠΑ – σε Ασία και Ευρώπη, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Με το Dow Jones να έχει ανοίξει την «ψαλίδα» στις 2.000 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, έχοντας πέσει στις 24.608 μονάδες και τα futures να δείχνουν ότι πάμε για νέα ισχυρή πτώση σήμερα, έχει «μεταγγιστεί» κρίση σε όλο το σύστημα.
Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί ωφέλιμων εμπορικών πολέμων, βγάζουν από τη… νιρβάνα και την όποια ισορροπία όλο το χρηματιστηριακό σύστημα, που πρωτύτερα είχε μάθει να κινείται σε γνωστές νόρμες και γνώριμες… πεπατημένες.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης γράφει νέες απώλειες σε ποσοστό 2,22% έχοντας χάσει τις 12.000 μονάδες και κατέλθει στη ζώνη των 11.900 μονάδων, ενώ ισχυρή είναι η πτώση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται εύλογα χαμηλότερα, συνεχίζοντας την έτσι κι αλλιώς πτωτικά απαξιωμένη πορεία του εσχάτως. Η αλλαγή σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του τζίρου, στοιχείο που δείχνει ότι αποχωρούν κεφάλαια από την αγορά.
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος έχει ήδη φτάσει στα 45 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη φυγή κεφαλαίων. Ο Γενικός Δείκτης παρ' ότι έκανε προσπάθεια να κρατήσει τη ζώνη των 820 μονάδων, εντούτοις η πίεση σε όλο τον FTSE 25 τον έχει οδηγήσει στις 814 μονάδες με πτώση περί του 2%!
Καθολική πτώση λαμβάνει χώρα στον Large Cap όπου οι ΔΕΗ και Σαράντης σημειώνουν απώλειες άνω του 5%, άνω του 3% υποχωρούν οι Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Lamda Development, ενώ από 2-3% χάνουν οι Πειραιώς, Eurobank, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines και Folli Follie. Η εικόνα είναι εξαιρετικά αρνητική σε όλο τον FTSE 25.
Παρόμοια εικόνα πλέον επικρατεί και στο χώρο του Mid Cap όπου η Attica Bank υποχωρεί άνω του 6%, άνω του 4% πιέζονται οι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ, ενώ σημαντικές πιέσεις από 2% έως 3,80% δέχονται τίτλοι όπως MIG, Intracom, Νηρέας, ΕΥΑΘ, Intralot κ.α.
Κάκιστη η εικόνα και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι μόλις 20 μετοχές διατηρούν στο σύνολο της αγοράς θετικό πρόσημο, έναντι 96 που υποχωρούν.
Μένει να δούμε αν το Χ.Α. θα κάνει προσπάθεια προς το φινάλε ώστε να περιφρουρήσει τη ζώνη των 820 μονάδων, ή αν θα «κρεμάσει» ακόμη χαμηλότερα, δεδομένου ότι το κλίμα είναι πλήρως διαταραγμένο…