Bitcoin: Ο… βασιλιάς ζει με κέρδη 40% φέτος
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Bitcoin: Ο… βασιλιάς ζει με κέρδη 40% φέτος

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, η τιμή του bitcoin έφτασε στα 23.312 δολάρια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις 19 Αυγούστου 2022. Το υψηλό πέντε μηνών έχει προκαλέσει τον σχετικό ενθουσιασμό στο οικοσύστημα των crypto και κυρίως στους φανατικούς του bitcoin που για μία ακόμη φορά ονειρεύονται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η τιμή του θα εκτιναχθεί στα 100.000 δολάρια. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα…

Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων σημειώνει άνοδο 40% μέσα στο 2023, μετά από πτώση άνω του 60% το 2022. Συνεχίζει, δηλαδή, να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων που σημείωσε τον Νοέμβριο του 2021 ή χρειάζεται άνοδο της τάξης του 200% για να γράψει νέο ιστορικό υψηλό. Η τιμή του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος ξεκίνησε το 2022 στα 46.200 δολάρια για να υποχωρήσει στα τέλη του έτους στα 16.500 δολάρια και πλέον έχει καταφέρει να ενισχυθεί πάνω από τα 22.000 δολάρια. 

Για όσους βιάζονται να αγοράσουν ή να προεξοφλήσουν ένα νέο bull run, η εμπειρία του 2022 έρχεται ως εφιάλτης να υπενθυμίσει στους αιθεροβάμονες των αγορών ότι τα crypto σήμερα συγκαταλέγονται στα assets υψηλού ρίσκου και υπερβολικής μεταβλητότητας.

Που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα και πολύ βίαια, η αγορά μπορεί και πάλι να γυρίσει προς τα κάτω, προκαλώντας μεγάλες επενδυτικές απώλειες. Την ίδια ώρα, αναλυτές προειδοποιούν ότι όσο οι κεντρικές τράπεζες θα αυξάνουν τα επιτόκια, τόσο θα λείπει από το σύστημα η απαιτούμενη περίσσεια ρευστότητας που συνήθως τροφοδοτεί τα μεγάλα ράλι των κρυπτονομισμάτων. 

Σημαντικά κέρδη άνω του 36% καταγράφει μέσα στο 2023 και το Ethereum, ενώ το XRP ενισχύεται κατά 18%, το Dogecoin κατά 22% και το Cardano, το οποίο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα πέρσι, κατά 52%. Ανάλογες επιδόσεις σημειώνουν και τα υπόλοιπα δημοφιλή crypto, με το Shiba Inu στο +49%, το Solana στο +149% και το Polkadot στο +45%.

Πόσο θα κρατήσει η ανάκαμψη; Η επενδυτική κοινότητα είναι μοιρασμένη. Όσοι βλέπουν με επιφύλαξη την αγορά των crypto στέκονται την υπερβολική μεταβλητότητα της αγοράς και συστήνουν μεγάλη προσοχή, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την κατάρρευση της αγοράς πέρυσι και τα μεγάλα σκάνδαλα που την συγκλόνισαν. Μέσα σε δώδεκα μήνες χάθηκαν πάνω από 2 τρισ. δολάρια από την αγορά, ενώ σε μερικά δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που απαιτούν χιλιάδες επενδυτές που εμπιστεύτηκαν εταιρείες ότι η FTX. 

Ειδικότερα για τα meme coins, όπως το Dogecoin και το Shiba Inu που έγιναν γνωστά αρχικά από τις αναρτήσεις του Ίλον Μασκ και άλλων δισεκατομμυριούχων στο twitter και εν συνεχεία από τις διάφορες ομάδες στο reddit, συνήθως κινούνται ανοδικά όταν αυξάνεται η ρευστότητα στο σύστημα. Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τραβούν ρευστότητα, η άνοδος των meme coins δεν θεωρείται διατηρήσιμη. 

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι πιστοί οπαδοί των crypto, οι οποίοι προσπαθούν σε κάθε ανοδική κίνηση να ανασύρουν από το παρελθόν μία ανάλογη πορεία που κατέληξε σε μεγάλο ράλι. Κάποιοι, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι παρόμοια των συνθηκών που επικράτησαν μετά την bear market του 2018 και θέλουν να πιστεύουν ότι έρχεται ένα νέο μεγάλο ράλι.

Η ανοδική αντίδραση του bitcoin και του ethereum οδήγησαν τη συνολική αξία της αγοράς πάνω από το επίπεδο των 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Μέσα στον Ιανουάριο, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 250 δισ. δολάρια, μία εξέλιξη που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. 

Στο μεταξύ, μία νέα πτώχευση εταιρείας crypto πλήττει την αγορά, με την Genesis, η οποία χορηγεί δάνεια σε crypto, να καταθέτει την περασμένη Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αίτηση υπαγωγής στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα.

Η Genesis έχει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε υποχρεώσεις. Αφού ξέσπασε το σκάνδαλο της FTX, οι πελάτες της Genesis απαίτησαν την αποπληρωμή δανείων ύψους 827 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να παγώσει τις αναλήψεις από τις μονάδες χορηγήσεων. Σε μεγάλο βαθμό, η κρίση ρευστότητας ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε το crypto hedge fund Three Arrows Capital και η Genesis έχασε 2,1 δισ. δολάρια.