Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το μεσημέρι, κάτι που έχει βελτιώσει την εικόνα και της ελληνικής αγοράς. O FTSE 100 στο Λονδίνο που το πρωί «πάλευε» να κρατήσει τις 7.000 μονάδες πλέον διαπραγματεύεται πάνω από τις 7.050 μονάδες, ενώ ο DAX που αρχικά κατέγραψε απώλειες άνω του 1,50%, πλέον υποχωρεί 0,6% επανακτώντας τις 12.000 μονάδες.
Σ'' ότι αφορά το Χ.Α. στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έφτασε έως το χαμηλό των 767,17 μονάδες με απώλειες περί το 1,68%, όμως πλέον υπάρχει προσπάθεια να βγουν άμυνες και αναχώματα, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 778 μονάδες με απώλειες 0,22%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ, κινούμενο σε ικανοποιητικό – για Μεγάλη Εβδομάδα – επίπεδο, αν συνυπολογιστούν τα τρέχοντα δεδομένα και τα στάνταρ τζίρων της αγοράς.
Στο χώρο του FTSE 25 πλέον η εικόνα έχει βελτιωθεί, καθώς έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος παρέχοντας στήριξη μετοχές όπως Eurobank (+3,26%), Coca Cola HBC, Εθνική, Τιτάν, Motor Oil, Μυτιληναίος, Folli Follie, Jumbo, Grivalia Properties και Aegean Airlines.
Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 2% εξακολουθούν να δέχονται τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα παραμένει λίαν αρνητική, καθώς μόνο ο J&P Άβαξ αντιδρά ανοδικά,
μετά το ξεπούλημα -10,45% της Πέμπτης, καθώς η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση χθες αναφορικά με τα δημοσιεύματα για εμπλοκή στη Σαουδική Αραβία.
Απώλειες άνω του 5% σημειώνει η MIG, άνω του 4% χάνουν οι Υγεία και Intralot, ενώ άνω του 3% υποχωρούν οι Cenergy Holdings και Νηρέας.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην ευρύτερη αγορά, καθώς πλέον 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 86 που υποχωρούν.
Θυμίζουμε ότι το μήνα Μάρτιο το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 6,6% γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο (-2,73%) από την αρχή της χρονιάς, ενώ 14,12% έχασε ο τραπεζικός δείκτης το μήνα που έφυγε.