Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατέληξαν τελικά σε μια συμφωνία-πλαίσιο, την παραμονή της τελευταίας γύρου των συνομιλιών για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση Τραμπ το γιορτάζει ως μεγάλη νίκη και από πολλές απόψεις είναι. Αλλά δεν είναι και πλήρης ήττα για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι λόγοι που έχει η ΕΕ να είναι ευχαριστημένη
Η παρηγοριά για την ΕΕ είναι ότι τώρα αντιμετωπίζει δασμό 15% από τις ΗΠΑ, αντί για το 30%, όμως εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική υποχώρηση, καθώς ο υντελεστής είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πριν από την αποκαλούμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ τον Απρίλιο και όχι τόσο καλός όσο ο συντελεστής 10% του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Βρυξέλλες μπορούν να σταθούν στο γεγονός ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ισχύει για πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Σημαίνει επίσης ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν φόρο εισαγωγών 15% από τις ΗΠΑ, αντί για τον παγκόσμιο δασμό 25% που εισήχθη τον Απρίλιο.
Όμως, σε αντάλλαγμα, η ΕΕ «ανοίγει τις χώρες της με μηδενικό δασμό» στις αμερικανικές εξαγωγές, δήλωσε ο Τραμπ.
Ο χάλυβας και το αλουμίνιο της ΕΕ θα συνεχίσουν επίσης να αντιμετωπίζουν δασμό 50% όταν πωλούνται στις ΗΠΑ.
Γιατί χαίρεται ο Τραμπ
Για τον Τραμπ, ο οποίος ακόμα πανηγυρίζει για τη συμφωνία για τους δασμούς της περασμένης εβδομάδας με την Ιαπωνία, η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια ακόμη σημαντική νίκη.
Η συμφωνία με την ΕΕ φέρνει μαζί της την προσδοκία ότι τα αμερικανικά κυβερνητικά ταμεία θα εισρεύσουν σε έσοδα από δασμούς περίπου 90 δισ. δολαρίων – με βάση τα στοιχεία για το εμπόριο του περασμένου έτους.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ θα αγοράσει επίσης αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα και όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 600 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, και θα δαπανήσει 750 δισ. δολάρια για ενέργεια.
«Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα»
Η Ευρώπη εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της. Στο πίσω μέρος του μυαλού της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών θα υπήρχαν ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από την περιοχή ή ακόμα και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
«Η ΕΕ βρισκόταν σε αδύναμη θέση, φοβάμαι. Δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Τραμπ δεν επρόκειτο να υποχωρήσει και συμφώνησε με το 15%, οπότε είναι μια κακή μέρα για το διεθνές εμπόριο, ειλικρινά. «Αλλά θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα», δήλωσε στο BBC ο πρώην διαπραγματευτής εμπορίου της ΕΕ, Τζον Κλαρκ.
Αυτή η συμφωνία δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει ο Πρόεδρος Τραμπ την επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνεργάζονται με όλους τους άλλους.
Δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 πολύ διαφορετικές χώρες, φάνηκε να είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπορικές συμφωνίες.