«Είναι μια πολύ ισχυρή συμφωνία, είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις συμφωνίες». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυριακή το βράδυ.
Οι ΗΠΑ παρά τα «τρία ή τέσσερα σημεία τριβής» που ανέφερε ο Ντόναλτ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, εν τέλει κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση , μετά από την κρίσιμη συζήτηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες μόλις ημέρες πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για τους δασμούς.
Σύμφωνα με το deal, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των φαρμάκων.
Σε αυτό το σημείο η στήλη θα βάλει δύο μεγάλους αστερίσκους.
Παρά το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προλόγισε δασμό 15% «all inclusive» ο Τραμπ ανέφερε ότι οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνο παραμένουν ως έχουν.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι η απόφαση για τους ημιαγωγούς και για τα φάρμακα τα οποία υπόκεινται σε έρευνα που ανοίγει την πόρτα σε ξεχωριστούς δασμούς, θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το ύψος του δασμού σε κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά.
Παρά τους δύο αυτούς αστερίσκους, σε γενικές γραμμές η ΕΕ πέτυχε ένα αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από τους δασμούς της τάξης του 30% που είχε απειλήσει σε επιστολή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο των « αμοιβαίων δασμών» ο Αμερικανός Πρόεδρος, και από δασμούς της τάξης του 50% που είχε απειλήσει τον Μάιο.
Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία η επιτυχία ήταν μεγάλη, καθώς το πρότερο ποσοστό ήταν στο 25%, ενώ συμφωνήθηκε μηδενικός δασμός -zero-for-zero -για ορισμένα προϊόντα στρατηγικής σημασίας, όπως τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, συγκεκριμένες χημικές ουσίες και ορισμένα γενόσημα φάρμακα.
Μεγάλη όμως ήταν η επιτυχία και για τις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών συμφώνησε να αγοράσει ενέργεια και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 750 δισ. και να υλοποιήσει επενδύσεις αξίας 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Γιατί είναι μια κομβική στιγμή
Η ανακοίνωση της Κυριακής σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους μαύρους κύκνους των αγορών.
Βέβαια η λογική και οι αγορές υποδείκνυαν ότι ήταν θέμα χρόνου οι δύο οικονομίες να τα βρουν- σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ-δεδομένου ότι πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, με το συνολικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να ανέρχεται στα 1,68 τρισ. ευρώ το 2024.
Όμως τόσο οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου την προηγούμενη εβδομάδα περί «δύσκολης ημερομηνίας την 1η Αυγούστου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ», όσο και οι δηλώσεις του Τραμπ λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντησή του στη Σκωτία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - είχε δηλώσει ότι οι πιθανότητες να καταλήξουν σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την ΕΕ είναι 50-50 –είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στις κοινότητες των αναλυτών και των επιχειρήσεων. (σ.σ: Όχι όμως στην κοινότητα των επενδυτών).
Η συμφωνία της Κυριακής όμως υπό την επιφύλαξη των αστερίσκων που θέσαμε στην αρχή, στην ουσία σηκώνει από το τραπέζι έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους του 2025, εκείνον της αβεβαιότητας των εμπορικών δασμών.
Πλέον γνωρίζουμε το γενικό πλαίσιο του εμπορικού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, οι οποίες απέφυγαν τα χειρότερα, μεταξύ των οποίων ήταν και τα πιθανά αντίμετρα του μπλοκ κατά των ΗΠΑ που περιλάμβαναν δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 21 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και αξίας 72 δισ. ευρώ σε δεύτερη φάση.
Σε ποιους κλάδους επιστρέφουν τα χαμόγελα
-Αυτοκινητοβιομηχανία
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους από τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών, ειδικά από τη στιγμή που η κρίση στο εμπόριο με τις ΗΠΑ έγινε την περίοδο που ο κλάδος βίωνε τον σκληρό ανταγωνισμό από τις κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων και τα εμπόδια στον δρόμο προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% σε οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό στις αρχές Απριλίου, ανεβάζοντας τη συνολική χρέωση στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ στο 27,5%.
Επιπλέον, η Ουάσινγκτον πρόσφατα είχε απειλήσει να αυξήσει τον φόρο στο 30% από τον επόμενο μήνα.
Επομένως ένας δασμός της τάξης του 15% είναι μια καλή εξέλιξη για τον κλάδο, ο οποίος ήδη είχε δει τα κόστη του να εκτοξεύονται.
Η γερμανική Volkswagen την Παρασκευή δήλωσε ότι οι αυξημένοι δασμοί στις ΗΠΑ πρόσθεσαν κόστος 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση στα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου και τη μείωση των προβλέψεων της για το σύνολο του έτους.
Αλλά και η Stellantis στα προκαταρκτικά στοιχεία πριν από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, ανακοίνωσε ότι αναμένει συνολική ζημία 2,3 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο υπέστη αρχική ζημιά 300 εκατομμυρίων ευρώ λόγω των καθαρών δασμών που επιβλήθηκαν.
Η σουηδική Volvo Cars ανέφερε επίσης σημαντική πτώση στα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Traton μείωσε επίσης την Παρασκευή τις προβλέψεις της, επικαλούμενη το καθεστώς δασμών του Τραμπ ως βασικό παράγοντα επιβράδυνσης των πωλήσεων.
Η Traton δήλωσε ότι αναμένει πλέον μείωση των πωλήσεων έως και 10% στο τρέχον οικονομικό έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για πτώση έως και 5%. Οι προοπτικές εσόδων μειώθηκαν επίσης σε ένα εύρος μεταξύ πτώσης 10% και σταθερής ανάπτυξης, από την προηγούμενη πρόβλεψη για μείωση 5% έως αύξηση 5% για ολόκληρο το έτος.
Η εταιρεία σημείωσε ότι οι οδηγίες της βασίστηκαν στην «τελωνειακή κατάσταση που ίσχυε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους».
«Επομένως, η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις πιθανών πρόσθετων δασμών, όπως δασμοί 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία και 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία, για να ολοκλήρωσει με το ότι «υπάρχει συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ».
Από χθες το βράδυ όμως τόσο για την Traton όσο και για το σύνολο του κλάδου, η αβεβαιότητα των δασμών έχει φύγει πλέον από τον ορίζοντα.
-Ένδυση, τεχνολογία, ποτά(;)
Ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών Puma ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή που μας πέρασε και πριν την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ, ότι αναμένει να ανακοινώσει λειτουργικές ζημίες για το οικονομικό έτος που διανύουμε, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ μειώνουν τις πωλήσεις.
Πριν λάβει πλήρως υπόψη τον αντίκτυπο των δασμών και προσαρμόσει τις προοπτικές της, η Puma είχε προβλέψει κέρδη για ολόκληρο το έτος της τάξης των 445 και 525 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ πιθανότατα να επανεφέρει τις προβλέψεις στα πέριξ.
Ο Γάλλος κατασκευαστής ποτών Remy Cointreau δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι
Αναμένει μεγαλύτερο πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς, με συνολική καθαρή επίδραση γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλέψει προηγουμένως. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τι θα ισχύσει για τα ποτά, πιθανότατα τα τελικά νούμερα να είναι ηπιότερα.
Την προηγούμενη Τρίτη, η Nokia είχε μειώσει επίσης το εύρος των συγκρίσιμων προβλέψεων για τα λειτουργικά κέρδη της, σε 1,6 δισ. ευρώ έως 2,1 δισ. ευρώ. Προηγουμένως, ανέμενε ότι το ποσό θα μειωνόταν στο εύρος των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως 2,4 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία:«Από τη στιγμή που η Nokia παρείχε προβλέψεις τον Ιανουάριο για ολόκληρο το έτος 2025, αντιμετωπίζει δύο μεγάλες αντιξοότητες. Η πρώτη είναι το πλήγμα από τους δασμούς ύψους περίπου 94 εκατομμυρίων δολαρίων και η δεύτερη οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, με αρνητικό αντίκτυπο περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ».
Όλες οι παραπάνω εταιρείες, αλλά και πολλές άλλες από τους κλάδους των κατασκευαστών αεροσκαφών και σχετικών εξαρτημάτων, χημικών κλάδων και γενόσημων φαρμάκων θα επανεκτιμήσουν σύντομα τις προβλέψεις τους, από τη στιγμή που έχουμε μια σχετική άρση της αβεβαιότητας στο εμπορικό περιβάλλον- «σχετική» λόγω των αστερίσκων που θέσαμε στην αρχή- χάρη στην εμπορική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Κυριακή.
Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια κερδοφορίας θα πάψουν να πλήττονται, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής πολλοί Ευρωπαίοι εξαγωγείς είχαν επωμιστεί το κόστος των υψηλότερων δασμών προκειμένου να διατηρήσουν τον κύκλο εργασιών τους.
Επανεκτιμήσεις θα έχουμε και στο επίπεδο της μακροοικονομίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες και με άλλες σημαντικές εμπορικές εταίρους, όπως η Ιαπωνία ή η Κίνα.
Για παράδειγμα, πρόσφατα οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Citigroup είχαν δηλώσει ότι αναμένουν ο βασικός πληθωρισμός αγαθών στην Ευρωζώνη να διαμορφωθεί στο 0% το 2026 «ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων των δασμών που είναι κυρίως αποπληθωριστικές».
Οι αναλυτές της City είχαν αναφέρει την ένταση της εισαγόμενης αποπληθωριστικής δραστηριότητας από την Κίνα αλλά και τις επιπτώσεις της σημαντικής και ταχείας ανατίμησης του ευρώ. Μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ πολύ πιθανόν οι εκτιμήσεις αυτές να αλλάξουν.
Βέβαια, όσον αφορά το ισχυρό ευρώ και το αδύναμο δολάριο, να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη συνθήκη χαίρει της άκρας υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές μελλοντικές κόντρες σε νομισματικό πεδίο πλέον...
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.