Η Ευρώπη αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά το επίπεδο των δασμών εγκαίρως, ήτοι πριν την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου.
Η ΕΕ ελπίζει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή. Για την ακρίβεια το μπλοκ ελπίζει ότι θα μπορούσε να συνάψει παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν η πρώτη χώρα που σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει βασικό δασμό 10% με ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αεροδιαστημικής .
Ωστόσο, οικονομολόγοι και αναλυτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα των Βρυξελλών να συμφωνήσουν σε ένα παρόμοιο πλαίσιο.
Βλέπετε, η ΕΕ έχει μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο . Ο Τραμπ έχει συχνά καταγγείλει την εμπορική σχέση με την ΕΕ ως «μη ισορροπημένη» κατηγορώντας την για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κάτι που η ΕΕ αρνείται.
Μετά δε τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές έχουν δίκιο.
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, έδωσε το δικό του στίγμα την Κυριακή στο CBS News όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία για τους δασμούς της ΕΕ, δηλώνοντας ότι είναι «δύσκολη η προθεσμία της 1ης Αυγούστου». Συμπλήρωσε βέβαια ότι αν και είναι βέβαιος ότι δεν είναι απίθανη μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις η προθεσμία για έναν βασικό δασμό 30% είναι καθορισμένη.
«Αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία, οπότε την 1η Αυγούστου θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί» ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του. Τουτέστιν, είναι πολύ πιθανόν από 1η Αυγούστου η ΕΕ να αναγκαστεί για ένα διάστημα να αντιμετωπίσει δασμούς εως και 30%.
Λέμε για ένα διάστημα, καθώς ο Λάτνικ άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά από αυτήν την ημερομηνία, σημειώνοντας: «Αυτοί είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι…Τίποτα δεν τους εμποδίζει να μιλήσουν μετά την 1η Αυγούστου, αλλά η ΕΕ θα αρχίσει να πληρώνει τους δασμούς την 1η Αυγούστου».
Εν ολίγοις, αν σε 10 ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι συζητήσεις θα συνεχίσουν, αλλά οι δασμοί θα είναι πλέον εν ισχύ.
Ποιοι δασμοί όμως;
Την περασμένη Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ πιέζει για έναν ελάχιστο δασμό 15% έως 20% στις εισαγωγές της ΕΕ σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος φέρεται επίσης να είναι πρόθυμος να διατηρήσει τους δασμούς στον αυτοκινητοβιομηχανικό τομέα στο 25%, μια κίνηση που θα έβλαπτε ιδιαίτερα σοβαρά τους εξαγωγείς αυτοκινήτων στη Γερμανία .
Μιλώντας στην εκπομπή « Europe Early Edition » του CNBC τη Δευτέρα, ο Arnaud Girod, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Kepler Cheuvreux, δήλωσε ότι ένα ποσοστό 15% έως 20% «θα αποτελούσε ένα ολοκληρωτικό δυστύχημα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές».
Αν προσθέσουμε στο κάδρο και το ισχυρό ευρώ, οι προοπτικές γίνονται ακόμα χειρότερες.
Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να ανταπαντήσει άμεσα
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση που επιβληθούν από την 1η Αυγούστου τιμωρητικοί δασμοί, προετοιμάζει αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
Η φαινομενικά πιο σκληρή στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στις Βρυξέλλες έχει ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν εδώ και ημέρες πώς θα αντιδράσουν σε έναν δασμό 30%, ο οποίος θα ήταν μια απότομη αύξηση από τον τρέχοντα δασμό 10% που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC υπάρχει σαφής μετατόπιση της διάθεσης σχετικά με την πιθανή αντίδραση του μπλοκ μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από την Ουγγαρία, της οποίας ο ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, είναι σύμμαχος του Τραμπ.
Τα πιθανά αντίμετρα του μπλοκ κατά των ΗΠΑ περιλαμβάνουν δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 21 δισ. ευρώ, οι οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή έως τις 6 Αυγούστου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προετοιμάσει έναν δεύτερο γύρο πιθανών δασμών που στοχεύουν σε εμπόριο αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αφορούν εισαγωγές από ρούχα έως γεωργικά προϊόντα και από τρόφιμα έως ποτά.
Πολλοί πολιτικοί χαιρετίζουν την κίνηση γύρω από την δασμολογική πολιτική στην ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ «επιτέλους» επιδεικνύει τους δικούς του στόχους και ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη στο τέλος της ημέρας μιας συμφωνίας.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, ο Λάτνικ, εμφανίστηκε μάλλον άνετος απέναντι σε αυτά τα σενάρια, απορρίπτοντας την πιθανότητα η ΕΕ να στοχεύσει προϊόντα ειδικά όπως τα αεροπλάνα της Boeing και το μπέρμπον του Κεντάκι. «Απλώς δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό» ήταν η αφοπλιστική του δήλωση.
Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;
Όχι, ξέρει αυτό που ξέρουμε όλοι. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, με το συνολικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να ανέρχεται στα 1,68 τρισ. ευρώ το 2024. Η λογική λοιπόν προτάσσει ότι είναι θέμα χρόνου να τα βρουν.
Για μια σημαντική μερίδα αναλυτών, όλα αυτά αποτελούν μέρος της στρατηγικής Τραμπ «κλιμάκωση με σκοπό την αποκλιμάκωση». Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποκομίσει περισσότερες παραχωρήσεις.
Άλλωστε ο Τραμπ έχει απειλήσει και παλιότερα την ΕΕ με δασμούς έως και 50%.
Αν όμως η ΕΕ βιαστεί να ανακοινώσει αμέσως μετά την 1η Αυγούστου αντίποινα, μπορεί η κατάσταση να κλιμακωθεί επικίνδυνα και οι εμπορικές συνομιλίες από ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα των ΗΠΑ να καταλήξουν στον λογαριασμό των υψηλών δασμών που ανακοινώθηκαν την Ημέρα της Απελευθέρωσης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για τις δύο οικονομίες, αλλά για όλους. Η ΕΕ, ο Καναδάς και πολλές άλλες κυβερνήσεις γνωρίζουν κατά βάθος ότι μια κλιμάκωση θα οδηγούσε σε ένα σημαντικό πλήγμα στις παγκόσμιες συνδέσεις εφοδιασμού και στον πληθωρισμό. Ο Τραμπ ενδιαφέρεται λιγότερο για αυτό, οπότε σαφώς και το εκμεταλλεύεται.
Όμως οι εφοδιαστικές αλυσίδες των ΗΠΑ δεν εξαιρούνται από αυτό το πλήγμα.
Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1930, οι βιομηχανίες που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα –και στις ΗΠΑ έχουμε αρκετές εκπροσώπους – στηρίζονται σε περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, που περιλαμβάνουν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο προμηθευτών σε όλον τον κόσμο.
Τα δασμολογικά τείχη λοιπόν προκαλούν ευρύτερες ζημιές πολύ πέραν των χαρτιών στα τελωνεία. Ζημιές που διαπερνούν όλη την οικονομική δραστηριότητα, από τις μεγάλες βιομηχανίες έως τον τελευταίο καταναλωτή.
Ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία είναι αυτό που αποκαλούμε «καθρέφτης της παγκοσμιοποίησης». Βλέπετε, ένα όχημα μπορεί να έχει κινητήρα από τη Γερμανία, ηλεκτρονικά από την Ιαπωνία, μπαταρία από την Κίνα ή τις ΗΠΑ και σχεδίαση από την Ιταλία.
Ένα μεσαίο αυτοκίνητο αποτελείται από περίπου 30.000 εξαρτήματα που διασχίζουν πολλά σύνορα κατά τη διαδρομή τους προς τη γραμμή συναρμολόγησης.
Αυτές οι σύνθετες και διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι στην ουσία ο κύριος λόγος που καθιστά τα δασμολογικά αντίποινα λιγότερο επιθυμητά για την Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες, ακόμη και όταν αυτά είναι πολιτικά ικανοποιητικά. Ένας φαύλος κύκλος δασμολογικών ανταπαντήσεων θα κλείσει τα εμπορικά σύνορα στην ουσία και ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος για όλους.
Σύμφωνα με την μοντελοποίηση από την Capital Economics, ένας εμπορικός πόλεμος υψηλής κλιμάκωσης, όπου ο μέσος αμοιβαίος δασμολογικός συντελεστής θα έφτανε το 24%, θα προκαλούσε πλήγμα 1,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε διάστημα δύο ετών, σε σύγκριση με 0,3% σε ένα βασικό σενάριο, το οποίο παρέμεινε στο 10%.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.