To Βατερλό των ξένων σορτάκηδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

To Βατερλό των ξένων σορτάκηδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Όταν τον Μάρτιο του 2017 έκαναν την εμφάνιση τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα hedge funds Lansdowne και Oceanwood, λαμβάνοντας θέσεις short απέναντι στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, καθώς και λίγο αργότερα στη μετοχή της ΔΕΗ, είχε υπάρξει ανησυχία στην αγορά. Και αυτό διότι, οι συγκεκριμένοι εξειδικευμένοι παίκτες, ποντάροντας στην κατάρρευση των τραπεζών και της ΔΕΗ, στοιχημάτιζαν ουσιαστικά πάνω στην κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας. Και χθες, μετά από σχεδόν πέντε έτη, στη λίστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τους short sellers, φιγουράρει πλέον μόνο η Lansdowne Partners με εξασθενημένες σε σημαντικό βαθμό short θέσεις, που τις συνοδεύουν αρνητικές υπεραξίες.

Το περίεργο είναι ότι αυτές οι short θέσεις είχαν παραμείνει ανοικτές ακόμα και την περίοδο, που οι τιμές των συγκεκριμένων μετοχών είχαν «λιώσει», όπως λέμε στη χρηματιστηριακή αργκό.

Για παράδειγμα, οι short θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, είχαν ανοιχτεί το Νοέμβριο του 2017 στα επίπεδα των 2 ευρώ και δεν είχαν κλείσει ακόμα και όταν στις αρχές του 2019, το σενάριο της πτώχευσης της ΔΕΗ είχε οδηγήσει τη μετοχή κάτω από το 1,3 ευρώ. Έτσι αντί η Lansdowne να κλείσει τις θέσεις της με σημαντικά κέρδη της τάξεως 35%, διατήρησε αυτές τις θέσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, στα επίπεδα ανάμεσα στα 8 και 9 ευρώ. Έτσι όχι μόνο εξανεμίστηκαν τα «λογιστικά κέρδη», αλλά καταγράφηκαν ζημιές πολλαπλάσιες των αρχικών τοποθετήσεων.

Σαν ένα άλλο παράδειγμα θα αναφέρουμε, ότι τον Μάρτιο του 2017 οι short θέσεις, είχαν ανοιχθεί στις μετοχές της Eurobank, με την τιμή της μετοχής να κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,52 και στα 0,57 ευρώ. Οι θέσεις δεν έκλεισαν ούτε κάτω από το 0,3 ευρώ, κατά τη διάρκεια του κραχ λόγω της πανδημίας. Άρχισαν να κλείνουν στα επίπεδα πάνω από το 1 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εδώ ζημίες κοντά στο 100%.

Δεν ήταν όμως μόνο οι short θέσεις που προκαλούσαν κατά καιρούς ανησυχίες και φόβο στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Φυσικά και δεν έχουμε ξεχάσει την έκθεση της Lansdowne Partners του Οκτωβρίου του 2018 σε έναν κλειστό κύκλο επενδυτών, στην οποία είχε αναφέρει ότι η χρεοκοπία της ΔΕΗ, θα οδηγούσε τις συστημικές τράπεζες σε επιπλέον ζημίες ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως από αυτό, που θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει σαν μια «χρηματοοικονομική εκτίμηση», η Lansdowne είχε «παρερμηνεύσει» μια δικαστική απόφαση που αφορούσε τις σχέσεις των τραπεζών και εγγυητών των δανείων. Σύμφωνα με την «παρερμηνεία», που είχε προκαλέσει την οργή των Διοικήσεων των τραπεζών, οι τράπεζες θα εμφάνιζαν επιπλέον ζημίες ύψους 6 δισ. ευρώ.

Οι δήθεν κρυφές ζημίες, που είχε ανακαλύψει η Lansdowne, είχαν οδηγήσει τότε τις τραπεζικές μετοχές μέσα στο Οκτώβριο του 2018, στα τάρταρα. Η μετοχή της Eurobank είχε υποχωρήσει κατά 27%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά 15%, η μετοχή της Alpha Bank κατά 14%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε ακολουθήσει μια ελεύθερη πτώση της τάξεως του 50%.

Τον Ιούλιο του 2020 τo πρακτορείο Reuters, καθώς και χρηματοοικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, είχαν παρουσιάσει την είδηση ότι η Lansdowne Partners έβαζαν λουκέτο στο βασικό της Hedge Fund, “Lansdowne Developed Markets Fund” που επένδυε και σε long και σε short θέσεις, με ενεργητικό ύψους $2,8 δισ., μετά από μία τριετία αποτυχημένης διαχείρισης. Μέσα στα έτη 2018, 2019 και 2020, κατά τη διάρκεια των οποίων η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έζησε στιγμές πρωτοφανούς κερδοφορίας το συγκεκριμένο fund της Lansdowne, παρουσιάσει αποδόσεις της τάξης του -7%, +1,3% και -23%.

Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα του Institutional Investor του Ιουνίου του 2020, δεύτερο μεγαλύτερο fund της Lansdowne, το «Developed Markets Long Only Fund» που επένδυε μόνο σε long θέσεις είχε αποδώσει κατά -26,5% μέσα στο 2020, κατά +18,6% στο 2019 και κατά -11,8% στο 2018, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού πάρτι όλων των εποχών.

Δεν γνωρίζουμε τι μέρος των συνολικών ζημιών του fund, αποτελούν οι απώλειες που υπέστη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι αφ’ ενός η επιμονή στην εκτίμηση ότι η Ελληνική Οικονομία θα καταστραφεί και αφ’ ετέρου η διατήρηση short θέσεων σήμερα, βλάπτει σοβαρά την «επενδυτική υγεία».

Διαβάστε Περισσότερα