Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιτοκιακή πολιτική
AP Photo
AP Photo
Fed

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιτοκιακή πολιτική

Χθες ήταν η πολυαναμενόμενη ημέρα ανακοίνωσης των πρακτικών από τη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς από τις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, τα οποία και σαφώς δεν «άρεσαν» στη Wall, με τη μητέρα των αγορών να οδηγείται σε απώλειες έως και 0,56% αμέσως μετά την ανακοίνωση τους.

Βέβαια η αγορά των ομολόγων με την επίμονη «βόλτα» της αμερικανικής δεκαετίας πέριξ του 4,4% και της διετίας πέριξ του 4,8% και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, Waller, Bostic, Mester είχαν λίγο πολύ προετοιμάσει την επενδυτική κοινότητα για το περιεχόμενο των πρακτικών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αξιωματούχοι της Fed σταθερά όλες τις προηγούμενες ημέρες ενδυνάμωσαν με τις δηλώσεις τους την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια και ότι για φέτος δεν θα πρέπει να περιμένουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων περισσότερες από δύο μειώσεις.

Ο Waller μάλιστα προειδοποίησε ότι η FOMC θα χρειαστεί να δει «αρκετούς μήνες» καλά στοιχεία, προτού ψηφίσει για τη μείωση.

Πράγματι, η δημοσίευση των πρακτικών ανέδειξε:

  • την ανησυχία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και την προσφυγή των καταναλωτών σε επικίνδυνα μέσα χρηματοδότησης,
  • τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων και
  • τον προβληματισμό τους για το πότε θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη μείωση επιτοκίων.

Η περίληψη των πρακτικών είναι ενδεικτική: «Oι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε τον περασμένο χρόνο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής... Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό των τιμών, τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών».

Στα πρακτικά αναφέρεται επίσης ότι «υπήρξαν αξιωματούχοι που ανέφεραν τη βούληση για περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής σε περίπτωση που οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό πραγματοποιηθούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη».

Αν κατανοήσαμε κάτι από τα πρακτικά της Fed, είναι ότι οι αξιωματούχοι αισθάνονται μάλλον σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ περισσότερο «πεισματάρης» από ό,τι περίμεναν στις αρχές του 2024.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι από ποτέ, με ουκ ολίγα μέλη να δηλώνουν ότι δεν έχουν την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η FOMC ψήφισε ομόφωνα στη συνεδρίαση να διατηρήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος 5,25%-5,5%, ήτοι στο υψηλό των τελευταίων 23 ετών.

Όπως σημειώνεται στα πρακτικά, η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από «αλληλεπιδραστικά στοιχεία που υποδηλώνουν συνεχή σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

Για να δούμε ποιες θα είναι οι συνισταμένες δυνάμεις που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις και την ρητορική των αξιωματούχων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 12 Ιουνίου, είναι χρήσιμο να δούμε τι συνέβη μετά την τελευταία συνεδρίαση.

Καταρχάς, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις προόδου στο επίπεδο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο έδειξε ότι ο πληθωρισμός κινείται με ετήσιο ρυθμό 3,4%, ελαφρώς χαμηλότερο από το επίπεδο του Μαρτίου. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ έφτασε στο 3,6%, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021.

Την ίδια στιγμή όμως υπήρξαν και έρευνες για το συναίσθημα των καταναλωτών, οι οποίες κατέδειξαν αυξανόμενες ανησυχίες.

Για παράδειγμα, η έρευνα για το καταναλωτικό συναίσθημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε τις προοπτικές έτους για τον πληθωρισμό στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ η συνολική αισιοδοξία υποχώρησε.

Μια άλλη έρευνα, εκείνη της Fed της Νέας Υόρκης, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

Το πρόβλημα όμως από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερο σήμερα.

Βάση αυτής της οπτικής γωνίας, πιστεύουμε ότι τα επόμενα πρακτικά της Fed θα χαρακτηρίζονται από ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς και ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για τις φετινές περικοπές.

Yπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2024, οι αγορές τιμολόγησαν πιθανές περικοπές τουλάχιστον έξι τετάρτων της εκατοστιαίας μονάδας. Αυτή τη στιγμή τιμολογούν μόλις τα δύο τέταρτα και... βλέπουμε.

Ανοδικοί οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό αλλά και την επικίνδυνη χρηματοδότηση

Αρκετά στελέχη της Fed στην τελευταία της συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για:

  • τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα από γεωπολιτικά γεγονότα, και
  • την πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας.

Επίσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρατήρηση αρκετών μελών της Επιτροπής ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες μορφές χρηματοδότησης για να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

Επισήμαναν την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υπηρεσίες buy-now-pay-later, καθώς και αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας για ορισμένα είδη καταναλωτικών δανείων.

Για να κλείσουμε με μια πιο ευχάριστη νότα, οι αξιωματούχοι σύμφωνα με τα πρακτικά ήταν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης, αν και περίμενουν κάποια συγκράτηση φέτος. Δήλωσαν επίσης ότι αν και αβέβαιοι για το πότε, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τελικά στον στόχο του 2%.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.