«Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και αυτό ήταν αρκετό να δώσει το έναυσμα αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές, που έσπευσαν να πάρουν πίσω, μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών, κίνηση την οποία ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η ψυχολογία των αγοραστών ενισχύθηκε μετά τη συνάντηση Πούτιν-Σολτς και σε αυτό το κλίμα ο ΓΔ έκλεισε στις 961,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.
Της ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκε, όπως αναμενόταν, ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,95% του ΔΤΡ, ενώ βοήθειες για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, έδωσαν και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lansdowne Partners LLP μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην Eurobank από 0,56%, σε 0,48% και στην Alpha Bank από 0,69%, σε 0,58%.
«Η χθεσινή ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις πυροδότησε πωλήσεις στα χρηματιστήρια, οι οποίες ωστόσο εξαντλήθηκαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Στον ΓΔΧΑ δεν είχαμε παραβιάσεις των εκτιμώμενων ορίων, αλλά η αυξημένη μεταβλητότητα μάλλον θα παραμείνει, γεγονός που απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά και επαρκή ρευστότητα. Παράλληλα, συνεχίζεται το ράλι των ομολογιακών αποδόσεων με την ελληνική 10ετια να διαμορφώνεται στο 2,7%», τονίζει η Leon Depolas Sec.
Εν τω μεταξύ, στο 6,2% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022, έναντι του Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για τον υψηλότερο καταγεγραμμένο πληθωρισμό σε ετήσια βάση από την είσοδο της Ελλάδας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, αν δεν επιδεινωθεί σημαντικότατα το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Από την άλλη και αν συνυπολογιστούν τα κέρδη των βασικών δεικτών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μάλλον επιφυλακτική παρέμεινε η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Motor Oil (-0,14%), ΕΥΔΑΠ (-1,19%) και TITC (-0,14%), ενώ τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη κατέγραψαν οι Εθνική (+3,28%), Αεροπορία Αιγαίου (+2,13%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,27%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τις μετοχές που έκλεισαν με θετική μεταβολή, κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι Εβροφάρμα (+9,30%), Βιοκαρπέτ (+8,18%), Κορδέλλου (+8,10%), ΑΝΕΚ (+8,09%), Realcons (+5,77%), Ευρωσύμβουλοι (+5,31%), Frigoglass (+4,76%), Centric (+4,56%), Πετρόπουλος (+4,62%) και ΣΙΔΜΑ (+4,93%).
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 965,55 μονάδες (+1,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 961,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.
Ο τζίρος πλησίασε στα 97 εκατ.ευρώ.
Σαφώς καλύτερη της χθεσινής, η σημερινή τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.