Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο ίδιο έργο θεατές είναι – για πολλοστή συνεδρίαση – οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά με συνεδριάσεις… καρμπόν, πανομοιότυπες, με μικρές διακυμάνσεις και πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, βολοδέρνει πέριξ των 835 μονάδων.
Η αγορά αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε momentum παραμένοντας εγκλωβισμένη στη μίζερη εγχώρια πολιτικοοικονομική πραγματικότητα, η οποία αφήνει βαριά σκιά πάνω απ'' όλη την επενδυτική κοινότητα.
Η όψιμη πολιτική - κυβερνητική κρίση, η εγχώρια σκανδαλολογία που μεταγγίζει αρνητισμό και εσωστρέφεια, αλλά και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που παραμένουν θολά, είναι οι λόγοι που το Χ.Α. δεν μπορεί να βρει κανένα momentum εσχάτως.
Μοιραία ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει για αρκετές ημέρες πέριξ των 830 – 845 μονάδων χωρίς δυνάμεις για κάτι καλύτερο, ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση της αξίας συναλλαγών που έχει κατέλθει σε επίπεδα που είχε τον περασμένο (απαξιωτικό) Οκτώβριο.
Σήμερα ολοκληρώνεται και ο Φεβρουάριος, που ήταν μήνας διόρθωσης, περιορισμού των συναλλαγών και απότομου «ψαλιδίσματος» του ενθουσιασμού που είχε καλλιεργηθεί μετά από το δίμηνο ράλι Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Ειδικά ο πρώτος μήνας του 2018 ήταν εξαιρετικός, καθώς έδωσε άνοδο 9,56% στο Γενικό Δείκτη ενώ κορυφαία blue chips όπως η ΔΕΗ είχαν ράλι 63%!
Ο Φεβρουάριος, «χτυπήθηκε» εξ αρχής από το σκάσιμο του σκανδάλου Novartis, που μετάγγισε τοξικότητα, εσωστρέφεια και αρνητική φημολογία σ' όλη την αγορά, κάτι που ασφαλώς κάθε άλλο παρά ευνοεί την αύξηση ρίσκου, είτε στα assets μιας χώρας, όπως τα ομόλογα, είτε στις μετοχές.
Μοιραία, ο Φεβρουάριος ήταν ένας μήνας πτώσης, με κυριότερη «ζημιά» ασφαλώς όχι την ελεγχόμενη έτσι κι αλλιώς πτώση των μετοχών, αλλά την κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών και την επιστροφή στην εσωστρέφεια. Πάντως, το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι η αγορά έδειξε ότι δε θέλει να πέσει κάτω από το όριο των 810- 800 μονάδων, καθώς έφυγε από το χαμηλό μήνα και τις 811,54 μονάδες στις οποίες κατήλθε ενδοσυνεδριακά στις 13 Φεβρουαρίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 834 μονάδες με πτώση 0,44%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 αρχικά ήταν εντελώς αρνητική, όμως σταδιακά αρκετά χαρτιά έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος.
Πρόκειται – ξανά – για ρηχή συνεδρίαση με πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια της ημέρας. Ανοδικά κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development, ενώ αρνητικά κινούνται οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (και οι τρεις χθες στήριξαν την αγορά με άνοδο άνω του 1%), καθώς επίσης οι Coca Cola HBC, Εθνική, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Jumbo, Viohalco και Πειραιώς.
Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap που χθες πιέστηκε σημαντικά, υπάρχει κάποια τάση αντίδρασης. Ξεχωρίζει η άνοδος της Attica Bank +14,48% μετά την αναβάθμιση από τη Moody's (μαζί με τις άλλες τράπεζες), η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ενισχύεται άνω του 2%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Cenergy Holdings, MLS, Υγεία, Ελλάκτωρ, Ικτίνος, ΚΛΜ και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που σημειώνουν απώλειες.