Το αμαρτωλό τρίγωνο των traders
Shutterstock
Shutterstock
ΜΑΣΚ – TWITTER – TESLA

Το αμαρτωλό τρίγωνο των traders

Η έντονη ταλαιπωρία της μετοχής της Tesla οδηγεί τον Έλον Μασκ στην έξοδό του από τη διοίκηση της Twitter, κατόπιν του σχετικού «δημοψηφίσματος». Αρκεί αυτό για να ανακάμψει η Tesla;

Όσο και να προσπαθεί κανείς να το αποφύγει, είναι αδύνατον να μην παρακολουθήσει τις διάφορες περιπέτειες του Έλον Μασκ και των εταιρειών που ελέγχει και διευθύνει. Με την Tesla (TSLA NASDAQ) να διατηρεί ακόμα την δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την οποία εδώ που τα λέμε δημιούργησε σχεδόν μόνη της, και να αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις και τα κέρδη της, η προσοχή του κοινού είχε στραφεί για πολλούς μήνες στην νέα αγάπη του Μασκ, την Twitter.

Από τις αρχές του Απριλίου, όταν μάθαμε για πρώτη φορά πως ο επιτυχημένος και πολύ πλούσιος επιχειρηματίας άρχισε να αγοράζει μετοχές της ιδιοκτήτριας του εξαιρετικά δημοφιλούς και σημαντικού κοινωνικού δικτύου, η κοινή γνώμη και ο κόσμος του χρηματιστηρίου ασχολήθηκαν για μεγάλο διάστημα με τις συνεχείς εξελίξεις του σίριαλ της εξαγοράς του και άφησαν στην άκρη την μετοχή της Tesla.

Όλα αυτά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν οι προκαταρκτικές εργασίες του δικαστηρίου της πολιτείας του Ντελαγουέρ ενόψει της έναρξης της δίκης από το αποτέλεσμα της οποίας θα κρινόταν η τύχη της Twitter. Κοιτάζοντας το διάγραμμα της τιμής της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας που συν-ίδρυσε ο Μασκ, είναι φανερό πως από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μετά η Tesla βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

Εκείνες τις μέρες βρισκόταν λίγο κάτω ή λίγο πάνω από τα 300 δολάρια και τώρα έχει πέσει κάτω από τα 150. Πτώση μεγαλύτερη από 50% δηλαδή. Όσο άσχημα και να πηγαίνουν οι χρηματιστηριακές αγορές φέτος, είναι ξεκάθαρο πως η Tesla έχει πάει πολύ χειρότερα.

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αρνητική αφού οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μία αξιόλογη άνοδο από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι πριν μερικές μέρες, πράγμα που δείχνει πως η πτώση της Tesla δεν οφείλεται στο κακό κλίμα αλλά σε δικά της προβλήματα. 

Μία πολύ εύκολη εξήγηση, η οποία είναι και αρκετά λογική, είναι αυτή που αποδίδει την πολύ κακή πορεία της μετοχής της Tesla στην ανησυχία και τον εκνευρισμό που προκαλεί σε πολλούς μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας η ενασχόληση του Μασκ με την Twitter.

Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η εξαγορά της είναι φανερό πως ο Μασκ αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο στην διοίκηση της Twitter, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν μετοχές της Tesla και στους αναλυτές της Wall Street που καλύπτουν με εκθέσεις τους την μετοχή της. Σχεδόν κάθε φορά (και οι φορές είναι πάρα πολλές) που γίνεται γνωστή μία ακόμα δυσνόητη κίνηση του Μασκ που σχετίζεται με την Twitter, η μετοχή της Tesla υποχωρεί ανεξάρτητα από το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πλέον πως μεγάλοι βραχυπρόθεσμοι «παίκτες» της Wall Street έχουν αναπτύξει αυτόματα συστήματα συναλλαγών τα οποία δίνουν εντολή για πώληση μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά από κάθε ανάρτηση του Μασκ που έχει σχέση με την Twitter. Προφανώς μπορεί να υπερβάλλουμε λίγο αλλά η ουσία είναι η εξής: κάθε μέρα που περνά με τον Έλον Μασκ να δείχνει πως αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του περισσότερο στο Twitter και την καθημερινή του λειτουργία και λιγότερο στην βασική του επιχείρηση όλο και περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την Tesla σαν μία παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία και όχι σαν μία επιχείρηση μυθικού χαρακτήρα.

Αυτό βέβαια δεν οφείλεται αποκλειστικά στην νέα ασχολία του Έλον Μασκ, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι. Όμως, η συμπεριφορά του μέχρι πρότινος αγαπημένου των αγορών δίνει την αφορμή σε πολλούς να κοιτάξουν την πρωτοπόρα αυτοκινητοβιομηχανία και να θυμηθούν το παραμύθι του Άντερσεν με τον βασιλιά και τα ρούχα του (προφανώς και εδώ υπερβάλλουμε λίγο).

Η κατάσταση χειροτέρεψε τις τελευταίες εβδομάδες όταν αποκαλύφθηκε πως ο Μασκ πούλησε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών Tesla και εισέπραξε ένα ποσό πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι βέβαιο πως αυτό απογοήτευσε, ίσως και εξόργισε, πολλούς επενδυτές οι οποίοι είχαν ακούσει τον Μασκ να τους διαβεβαιώνει την άνοιξη πως όσες πωλήσεις έπρεπε να γίνουν για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα για την εξαγορά της Twitter χρήματα είχαν ολοκληρωθεί.

Εξ όσων γνωρίζουμε, ο Μασκ δεν αιτιολόγησε αυτές τις πωλήσεις, δεν είχε υποχρέωση άλλωστε να το κάνει. Διαβάζοντας όμως ένα άρθρο του Bloomberg είδαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία. Σύμφωνα με αυτήν, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσει ο Μασκ κάποια από τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες που χρηματοδότησαν την εξαγορά της Twitter.

Υπενθυμίζουμε πως οι τράπεζες διέθεσαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση της εξαγοράς, δανείζοντας στην ουσία την ίδια την Twitter, η οποία τους χρωστά αυτό το πολύ μεγάλο ποσό για το οποίο είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο πολύ μεγάλα ποσά σε τόκους και χρεωλύσια, αφού το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό. Τα συγκεκριμένα ομόλογα που αναφέρονται στο άρθρο του διεθνούς πρακτορείου είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν σταθερό ετήσιο επιτόκιο ύψους 11,75%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Μασκ θα αγόραζε από τις τράπεζες τα ομόλογα σε έκπτωση σε σχέση με την τιμή έκδοσής τους. Οι τράπεζες θα κατέγραφαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αλλά θα ελάφρωναν τους ισολογισμούς τους και θα ελευθέρωναν μεγάλα χρηματικά ποσά. Το πρόβλημα των τραπεζών είναι πως είχαν σκοπό να μεταπουλήσουν αυτά τα ομόλογα αλλά η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της εξαγοράς τους στέρησε αυτή την δυνατότητα.

Αν ο Μασκ αγοράσει αυτά τα ομόλογα και ίσως πείσει και κάποιους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του θα μπορούσε να ελαφρύνει στην συνέχεια την ίδια την Twitter, προσφέροντάς της την δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της με καλύτερους όρους, μειώνοντας το συνολικό του ύψος και το πολύ υψηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του που αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Συνεχίζοντας μόνοι μας αυτές τις σκέψεις πιθανολογούμε πως μία κίνηση που θα ελαφρύνει το κόστος εξυπηρέτησης της εταιρείας, σε συνδυασμό με την τεράστια περικοπή εξόδων που έχει γίνει από την στιγμή που ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο και την διοίκηση της Twitter θα δώσει την ευκαιρία στην επιχείρηση να μπει σε έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας που δεν θα απαιτεί πλέον την καθημερινή παρουσία του Μασκ στο τιμόνι της Twitter.

Γνωρίζοντας πως ο Μασκ μπορεί να είναι αρκετά παράξενος αλλά συνήθως ξέρει τι κάνει, δεν θα νοιώθαμε έκπληξη αν κάποιος μας έλεγε πως το «δημοψήφισμα» που «προκήρυξε» ο Μασκ σχετικά με το αν θα πρέπει να παραμείνει στην διοίκηση της Twitter ήταν απλά ένας τρόπος για να κάνει την προαποφασισμένη αποχώρησή του πιο εντυπωσιακή.

Κάτι τέτοιο ίσως σκέφθηκαν όσοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές της Tesla με το ξεκίνημα της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, οδηγώντας αρχικά την μετοχή σε αξιόλογη άνοδο της τάξης του 3,4%. Εφόσον η μεγάλη πτώση του τελευταίου τριμήνου έχει συνδυαστεί με την καθημερινή ενασχόληση του Μασκ με την Twitter, είναι αρκετά λογικό να περιμένει κανείς πως η αποχώρησή του από την διοίκηση του κοινωνικού δικτύου θα σημάνει αμέσως καλύτερες μέρες για την αυτοκινητοβιομηχανία και την μετοχή της.

Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική, καθώς τα κέρδη εξανεμίστηκαν και έδωσαν την θέση τους σε έντονες διακυμάνσεις, με την μετοχή να σημειώνει για άλλη μία φορά τις τελευταίες μέρες νέα χαμηλότερη τιμή για τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Τελικά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίασης την βρήκε στα 149,87 δολάρια, 0,24% κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Δεν είναι εύκολο να πούμε αν η αδυναμία της μετοχής να εκμεταλλευτεί τα νέα για την πιθανή αποχώρηση του Μασκ από την διοίκηση του Twitter έχει σχέση με το αρνητικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά ή με το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο Μασκ όντως θα αποχωρήσει από την Twitter.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας και το εξής: πέρα από τις αυτόματες πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι traders της Wall Street όσο το «αμαρτωλό τρίγωνο Tesla – Μασκ – Twitter» εξακολουθεί να είναι ενεργό, η ζημιά που έχει γίνει στην μετοχή της Tesla το τελευταίο τρίμηνο είναι αρκετά σοβαρή για να ξεχαστεί αμέσως μόλις ο Μασκ επιστρέψει στην θέση που τον θέλουν όλοι οι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και οι πελάτες της.

Σε χθεσινό άρθρο του Barron’s αναλυτές της Wall Street ανέφεραν πως η υπόθεση Twitter έχει προκαλέσει ζημιά στην μετοχή της Tesla για τρεις λόγους. Γιατί ο Μασκ δεν ασχολείται όσο πρέπει με την εταιρεία, γιατί υπάρχει φόβος πως θα πουλήσει και άλλες μετοχές και γιατί οι συνεχείς αναρτήσεις του στο Twitter κάνουν ζημιά στην φήμη της επιχείρησης, στο brand name όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για να σπάσει λοιπόν το «αμαρτωλό τρίγωνο» θα πρέπει να σταματήσουν και οι συνεχείς αναρτήσεις κάθε είδους που ο Μασκ κάνει πλέον σχεδόν αυτόματα, δεν αρκεί η αποχώρησή του από την διοίκηση του κοινωνικού δικτύου. 

Πέρα από αυτά όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι αγορές είναι πιο αυστηρές και η Tesla δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση που είχε πριν μερικούς μήνες ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί, καθώς – πολύ απλά – ήταν εξαιρετικά υψηλή και προεξοφλούσε μία ιδανική εξέλιξη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εταιρεία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η απουσία του Μασκ – πραγματική ή κατά την φαντασία των επενδυτών – από την διοίκηση της Tesla κάνει τους επενδυτές πολύ πιο δύσπιστους και αυξάνει τις πιθανότητες να ερμηνεύουν την κατάσταση με πολύ πιο αρνητικό τρόπο απ’ ότι θα έκαναν παρόντος του Μασκ.

Όπως και να το κάνουμε, ο Έλον Μασκ είναι ένα είδος ημίθεου για την Wall Street. Αν θέλει να κρατήσει ζωντανή αυτή την εικόνα θα πρέπει να φορέσει και πάλι την στολή του υπερήρωα και να σταματήσει να υπονομεύει τον εαυτό του.