Άλλο ένα τεστ με την πραγματικότητα
Wall Street

Άλλο ένα τεστ με την πραγματικότητα

Σε 15 ημέρες από σήμερα ξεκινάει η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο κομβικές περιόδους ανακοίνωσης μεγεθών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν για το δεύτερο τρίμηνο του 2025 ετήσιο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας του S&P 500 5% και αύξηση εσόδων 4%. Αν τελικώς η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί θα είναι ο μικρότερος ρυθμός αύξησης των κερδών από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (4%). Ο λόγος για τον οποίο αυτή η δημοσίευση θεωρείται κομβική έχει να κάνει με την ένταση των αναθεωρήσεων στην κερδοφορία μετά την ανακοίνωση των αυξημένων δασμών στις αρχές Απριλίου. Από 10,5% στις αρχές Μαρτίου ο εκτιμώμενος ρυθμός έχει χάσει παραπάνω από την μισή ανοδική δυναμική του.

Παρόλα αυτά υπάρχει μια σχετική ισορροπία: Για το 2ο τρίμηνο του 2025, 59 εταιρείες του S&P 500 έχουν εκδώσει αρνητικές προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή ενώ στον αντίποδα 51 εταιρείες έχουν αναθεωρήσει θετικά τις προβλέψεις τους για τη φετινή κερδοφορία. Συνολικά, υπάρχουν 12.319 αξιολογήσεις για τις μετοχές του S&P 500. Από αυτές τις αξιολογήσεις, το 56,4% είναι αξιολογήσεις «αγοράς», το 38,7% είναι αξιολογήσεις «διακράτησης» και το 4,9% είναι αξιολογήσεις πώλησης». Το ποσοστό των συστάσεων «αγοράς» είναι πάνω από το μέσο όρο 5ετίας (στο τέλος του μήνα) που είναι 55,1%. Το ποσοστό των αξιολογήσεων «διακράτησης» είναι κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας (στο τέλος του μήνα) του 39,0%. Το ποσοστό των αξιολογήσεων «Πώλησης» είναι επίσης κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας (τέλος μήνα) του 5,9%. Επομένως, παρά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων κερδών υπάρχει αυξημένος βαθμός αισιοδοξίας ως προς το δυνητικό περιθώριο των εταιριών.

Σε επίπεδο κλάδων, οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για τους τομείς της Ενέργειας (68%), των Τηλεπικοινωνιών (64%) και της Τεχνολογίας (64%), καθώς αυτοί οι τρεις τομείς έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αξιολογήσεων «Αγοράς». Από την άλλη πλευρά τα τμήματα ανάλυσης είναι πιο απαισιόδοξα για τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών (40%), καθώς ο τομέας αυτός έχει το χαμηλότερο ποσοστό αξιολογήσεων με σύσταση «αγοράς». Ο τομέας Consumer Staples - Διαρκή Καταναλωτικά αγαθά (53%) έχει το υψηλότερο ποσοστό αξιολογήσεων «διακράτησης», ενώ οι τομείς Consumer Staples (7%) και η Κοινή Ωφέλεια (7%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αξιολογήσεων με σύσταση πώλησης.

Οι δέκα εταιρείες του S&P 500 με τα υψηλότερα ποσοστά αξιολογήσεων Buy και Sell

Ο δείκτης P/E των επόμενων 12 μηνών για τον S&P 500 είναι στο 21,9 και είναι πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας(19,9) και πάνω από τον μέσο όρο 10ετίας (18,4). Οποιαδήποτε αστοχία με αυτές τις αποτιμήσεις δεν θα έχει καλή υποδοχή από την Αγορά. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο ευχάριστη στα τελευταία 6 τρίμηνα και από ότι φαίνεται οι εταιρίες του βασικού δείκτης αναφοράς στη Wall Street βάζουν πλώρη για το 7ο συνεχόμενο.