Αδυναμία επανάκτησης των 600 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Αδυναμία επανάκτησης των 600 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Με τη Wall Street χθες να καταγράφει σημαντικότατες απώλειες και τον Dow Jones να χάνει 650 μονάδες (-2,29%), οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα κινούνται εκ νέου πτωτικά παρά το χθεσινό «ξεφόρτωμα», κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο που χωρίς εγγενείς δυνάμεις και χωρίς καταλύτες, αδυνατεί να βγάλει αντίδραση έστω και τεχνικής φύσης, παρά το χθεσινό -2,67% και τα νέα χαμηλά 5μήνου.

Η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ μετά και τα νέα χαμηλά κοντά πεντέμισι μηνών που κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης αλλά κυρίως, μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο – ναυαρχίδα της αγοράς, που είναι οι τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης κινείται για 9η συνεδρίαση πτωτικά στις δώδεκα τελευταίες επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία των επενδυτών, τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και για την εξάπλωση της πανδημίας που συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρων κλάδων και δεκάδων επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε πως χθες η αλυσίδα καταστημάτων Βενέτη ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε από τα 110 συνολικά καταστημάτων που διαθέτει στη χώρα μας, ενώ – αν δεν αλλάξουν τα πράγματα τους επόμενους μήνες – θα υπάρξει και περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου. Ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τους επαγγελματίες να ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, ώστε να αποφευχθούν τα νέα λουκέτα.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με το ενδεχόμενο νέων κατά τόπους lockdown να ελλοχεύει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη αγορά, την κατανάλωση και την ψυχολογία, ο κλάδος που αντανακλά πιο άμεσα κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο οικονομικό status quo είναι ο τραπεζικός.

Το γεγονός ότι ο κλάδος αδυνατεί να βγάλει σοβαρή αντίδραση παρά τα ιστορικά χαμηλά και το -8,12% που έχασε χθες, παρά το -17% του Οκτωβρίου και παρά το -71,56% του 10μήνου του 2020, μαρτυρά πολλά. Ο φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι κυρίαρχος, ενώ το ενδεχόμενο επιχειρηματικών «κανονιών», τρομάζει περαιτέρω τους ιθύνοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Έτσι, η πρόταση των τριών εκ των βασικών ιδιωτών μετόχων της Πειραιώς για αύξηση κεφαλαίου (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Bienville) άνοιξε εκ νέου τον Ασκό του Αιόλου για διεργασίες στον κλάδο. Και παρ’ ότι χθες το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η Πειραιώς με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε πως δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου στο προσεχές διάστημα, εντούτοις η μετοχή σήμερα αδυνατεί να βγάλει αντίδραση ανάλογη της χθεσινής ζημιάς.

Χθες ο τίτλος υποχώρησε κατά 24,26%, ενώ σήμερα έφτασε αρχικά έως το +7,80%, ενώ πλέον ενισχύεται κατά 2,45% στα 0,7356 ευρώ. Ο τραπεζικός διαπραγματεύεται στις 253 μονάδες με άνοδο 0,77%, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία αντίδρασης. Εντός αυτών των συνθηκών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μολονότι προσπάθησε για την επανάκτηση των 600 μονάδων έχοντας υψηλό στις 599,16 μονάδες (+0,54%), εντούτοις έχει γυρίσει σε πτώση και στις 583 μονάδες με απώλειες 0,38%.

Ο τζίρος σε πολύ ήπιο τέμπο σήμερα διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ χθες θυμίζουμε εκτοξεύτηκε στα 69,1 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί 25,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 που πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 39% σε επίπεδο 10μήνου, έχει κατέλθει στις 1.398 μονάδες με νέα πτώση 0,32%.

Στο χώρο του Large Cap, πλην της Πειραιώς θετικά κινούνται οι Σαράντης, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Eurobank και Τιτάνας, ενώ πιέσεις δέχονται οι Motor Oil, Fourlis, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines κ.α.

Στον Mid Cap κέρδη σημειώνουν οι Intrakat, Attica Bank, Ευρωπαϊκή Πίστη, Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Quest Συμμετοχών, AVAX και Profile, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος, ΕΥΑΘ, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Έλτον, MIG και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.