Αδύναμη και χωρίς momentum η αντίδραση στο Χ.Α.

Αδύναμη και χωρίς momentum η αντίδραση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αδύναμη, χωρίς momentum και σαφώς κατώτερη του αναμενόμενου ήταν η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς σε μια ημέρα γενικευμένης αντίδρασης, το Χ.Α. έδειξε ξανά τις γνωστές αρρυθμίες, την έλλειψη βάθους αλλά και την απουσία καλής ψυχολογίας. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας...

Σε μια ημέρα που σύσσωμες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να επανέρχεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων και τον DAX στη Φρανκφούρτη να πλησιάζει εκ νέου τις 12.000 μονάδες, το Χ.Α. κινήθηκε απολύτως διστακτικά.

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που δε λείπουν οι καλές ειδήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, αλλά και η έγκριση από το ESM της εκταμίευσης της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, η οποία θα δοθεί αύριο. Και βεβαίως, σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, το... ξεμπλοκάρισμα μιας δόσης, ακόμη και μικρότερου βεληνεκούς, έφτανε για να ωθήσει σε άνοδο το Χ.Α.

Βεβαίως, ποτέ οι εποχές δεν είναι ίδιες, η τωρινή συγκυρία είναι διαφορετική, πολλά από τα... θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί, όμως η αγορά συνεχίζει να εστιάζει μακροπρόθεσμα, κοιτάζοντας σε ορίζοντα οκτώ ή δέκα μηνών μπροστά. Ο προβληματισμός για τις τράπεζες παραμένει, όπως και το αν θα χρειαστούν και πότε νέα κεφάλαια και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η αγορά αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε συμπαγές και ανθεκτικό momentum.

Παράλληλα, η αγορά, κοιτάζοντας μπροστά διακρίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος το καλοκαίρι, οικονομία, τράπεζες και κυβέρνηση θα βρεθούν... μετέωρες σε μια νέα πραγματικότητα.

Ασχέτως με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότερο η ευρύτερη χρηματοπιστωτική κοινότητα – σε Ελλάδα και Ευρώπη – διαβλέπει... γύμνια από πλευράς εγγυήσεων για το πως μπορεί να πορευτεί η χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.

Όλα αυτά ασφαλώς προβληματίζουν την επενδυτική κοινότητα που δύσκολα αναλαμβάνει νέα σημαντικά ρίσκα στην ελληνική αγορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου που άλλαξε το σκηνικό και το προφίλ κινδύνου στην ελληνική αγορά, μειώθηκε κατακόρυφα ο ημερήσιος τζίρος.

Άρα, αυτό που κυρίως λαμβάνει χώρα είναι κινήσεις βραχυχρόνιων «παικτών» και traders, οι οποίοι βεβαίως δίνουν έναν παλμό και δεν αποκλείεται στις επόμενες συνεδριάσεις να ωθήσουν το Γενικός Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Σήμερα, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 794,56 μονάδες με άνοδο 0,57% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 794,30 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 800,84 μονάδες (+1,37%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,91 εκατ. ευρώ, όμως υπήρξαν και 14 εκατ. πακέτα, ήτοι το 24,40% του συνολικού τζίρου.

Όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε πρωτίστως στον Large Cap αλλά και σε κάποια περιφερειακά χαρτιά, ενώ αντιθέτως υστέρησε ο μεσαίος χώρος, με τον Mid Cap να κλείνει μόλις στο +0,01%. Στον Large Cap ξεχώρισε ο τίτλος της ΕΧΑΕ +3,23% μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι υπάρχει «γύρισμα» έναντι του 2016, ενώ κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι ΟΠΑΠ, Aegean Airlines (αύριο ανακοινώνει ποιος από τις Airbus και Boeing θα υλοποιήσει το τεράστιο επενδυτικό έργο των δεκάδων αεροσκαφών έως το 2025), Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Κέρδη άνω του 1% είχαν τίτλοι όπως Εθνική, Jumbo, Πειραιώς και ΟΛΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισα μόνο οι MIG, Υγεία, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Πλαίσιο και Attica Bank, ενώ υποχώρησαν οι J&P Άβαξ, Fourlis, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom, Intralot και ΟΛΘ.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Σωλ. Τζιρακιάν, Μπουτάρης, Yalco, CPI, Μαθιός, Εβροφάρμα, Λεβεντέρης, Κλωσ. Ναυπάκτου, Φιερατέξ, Γ.Ε. Δημητρίου, Space Hellas, Σφακιανάκης, ΑΕΓΕΚ, Μινέρβα και Πλαστικά Κρήτης. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.