Τέσσερα εταιρικά SOS για τις διεθνείς μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Τέσσερα εταιρικά SOS για τις διεθνείς μετοχές

Αν και τα στοιχεία του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη και για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ μονοπώλησαν τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της αγοράς, μιας και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιτοκιακή πολιτική, εντούτοις τέσσερις ειδήσεις που πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν. 

1.Ο μεγαλύτερος αντιμονοπωλιακός κίνδυνος για την Apple εδώ και χρόνια

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Παρασκευή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμάζει αγωγή κατά της Apple όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Apple Watch λειτουργεί αποκλειστικά με το iPhone, καθώς και την υπηρεσία iMessage της εταιρείας, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη αποκλειστικά σε συσκευές Apple, αποκλείοντας τους άλλους κατασκευαστές. 

Τα «σκάγια» δεν αποκλείεται να ακουμπήσουν και την εφαρμογή Apple Pay, ήτοι το σύστημα πληρωμών της εταιρείας μέσω κινητού τηλεφώνου της Apple, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμποδίζει άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες να ανταγωνίζονται την Apple σε αυτόν τον τομέα

Μεγάλο σημείο διαμαρτυρίας είναι και ο εικονικός βοηθός Siri, ο οποίος δεν στέλνει τον καταναλωτή σε υπηρεσίες τρίτων, αναγκάζοντάς τον να κάνει χρήση μόνο των υπηρεσιών της Apple, κάτι που σύμφωνα με τον ανταγωνισμό, παραβιάζει τις μονοπωλιακές πρακτικές.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η μήνυση, τότε η Apple θα βρεθεί μπροστά στον μεγαλύτερο αντιμονοπωλιακό κίνδυνο εδώ και χρόνια, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί πως η Apple χρησιμοποιεί ένα ασφυκτικό σύστημα που δυσκολεύει τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές της εταιρίας και να πάνε σε εναλλακτικές. Αυτό δυσκολεύει τους ανταγωνιστές, επιτρέποντας στην Apple να κρατήσει την κυρίαρχη θέση της στη αγορά των ΗΠΑ. 

Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν το iMessage και το Apple Watch είναι βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα iPhone από τα τηλέφωνα Android. 

Παρά ταύτα, απ’ότι φαίνεται η εταιρεία δεν αποκλείεται να βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με διάφορους ρυθμιστικούς κινδύνους. 

Στους κινδύνους αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι κανονισμοί στην Ευρώπη σχετικά με τον έλεγχο του App Store της εταιρείας στη διανομή λογισμικού iPhone, καθώς και μια πρόσφατη δίκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που στοχεύει τις συμφωνίες αναζήτησης της Google, συμπεριλαμβανομένης της προσοδοφόρας συμφωνίας με την Apple.

Σημειωτέον ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, θα συναντηθεί με την κορυφαία αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, την ερχόμενη Πέμπτη.

2.Η νέα ένταση Κίνας-ΗΠΑ με αντίχτυπο σε 5 εταιρείες

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος πέντε αμερικανικών εταιρειών, τις BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat και Data Link Solutions, σε αντίποινα για την πιο πρόσφατη πώληση εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, αξίας 300 εκατομυρίων δολαρίων, με σκοπό να τη βοηθήσουν να συντηρήσει τα συστήματα πληροφορικής των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κίνας, οι αρχές στο Πεκίνο θα παγώσουν τυχόν πόρους των εταιρειών αυτών στη δικαιοδοσία τους και θα απαγορεύσουν σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Κίνα κάθε δοσοληψία μαζί τους.

Για την Κίνα, η πρόσφατη πώληση εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας που πιστεύει ότι έχει το Πεκίνο στο στενό της Ταϊβάν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβαν αποτελούν αιτία σοβαρής έντασης με το Πεκίνο.

Όμως κύρωση στην κύρωση, πλέον ο λογαριασμός είναι υπολογίσιμος, ενώ την ίδια στιγμή εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς σε μερικές ημέρες θα διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν.(13 Ιανουαρίου). 

Η περίοδος αυτή λοιπόν θέλει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εξελίξεις και τις εντάσεις στην Νότια Σινική θάλασσα.

3.Άλλη μια τραπεζική χρεοκoπία στην Κίνα

Ο κολοσσός της κινεζικής σκιώδους τραπεζικής, η Zhongzhi Enterprise Group, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Μπορεί η είδηση να πέρασε στα «ψιλά γράμματα», όμως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην Κίνα, καθώς η Zhongzhi Enterprise Group είχε φτάσει να διαχειρίζεται περισσότερα από 140 δις δολάρια, πριν η κρίση του κλάδου των ακινήτων στην Κίνα φέρει ισχυρές αναταράξεις στον κλάδο.

Η κατάθεση της αίτησης πτώχευσης ήρθε μόλις λίγους μήνες αφότου μια από τις θυγατρικές της εταιρείες απέτυχε να αποπληρώσει τους πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο. 

Ο λόγος που η αγορά είναι σχετικά ψύχραιμη με αυτή την είδηση είναι το γεγονός ότι οι πιστωτές της εν λόγω τράπεζας είναι ως επί το πλείστον εύρωστοι πολίτες και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάτι που περιορίζει τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Όμως δεν παύει η κατάρρευση αυτή να αποτελεί άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι των σοβαρών προβλημάτων στον κλάδο, εν μέσω όχι μόνο μιας επιδεινούμενης πτώσης των ακινήτων, αλλά και αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. 

Δεν αποκλείεται λοιπόν, σύντομα να ακούσουμε παρεμφερείς ειδήσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, οι οποίες πιθανότατα να μη στερούνται των φόβων για ένα domino effect.

4.Δεύτερη ευμεγέθη ανάκληση από την Tesla

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάκληση στις ΗΠΑ, η Tesla προχώρησε στην ανάκληση περισσότερων από 1,6 εκατ. αυτοκινήτων στην Κίνα, προκειμένου να επιδιορθώσει προβλήματα που σχετίζονται με τις λειτουργίες και τις κλειδαριές του Autopilot. 

Επιπλέον, περισσότερα από 7.500 αυτοκίνητα Model S και Model X ανακλήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, η πλαϊνή πόρτα που δεν συγκρούεται θα ξεκλειδώσει.

Η Κρατική Διοίκηση Ρύθμισης της Αγοράς της Κίνας δήλωσε ότι η ανάκληση επηρεάζει τα οχήματα Model S, Model X, Model 3 και Model Y της Tesla, ενώ το «καλό» της υπόθεσης είναι ότι τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν μέσω μιας δωρεάν ενημέρωσης λογισμικού over-the-air.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο οι ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ ανακάλεσαν περίπου 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Tesla αφού διαπίστωσαν ότι ορισμένες από τις λειτουργίες Autopilot της εταιρείας προκαλούσαν σύγχυση και ήταν πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, «αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης του οχήματος και δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια».

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.