Νέο Renault Arkana: Το κομψό και υβριδικό SUV που τολμά!

Νέο Renault Arkana: Το κομψό και υβριδικό SUV που τολμά!

Το Renault Arkana δεν είναι απλώς ένα νέο μοντέλο για τη μεγάλη γαλλική εταιρία. Είναι ένα διαφορετικό SUV, με premium χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα, με το οποίο η Renault ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον δρόμο και στους άλλους “mainstream” κατασκευαστές. Το ολοκαίνουριο Renault Arkana έρχεται να προσφέρει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό στιλ, πρακτικότητας, άνεσης και προηγμένης υβριδικής τεχνολογίας η οποία αποτελεί διαβατήριο για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Renault πρωτοτυπεί παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Βλέπετε, η γαλλική εταιρία έχει πολλές φορές στο παρελθόν ανοίξει το δρόμο για νέους τύπους και κατηγορίες αυτοκινήτων – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως τα ενός όγκου πολυμορφικά της μοντέλα, αρχικά το πρωτοποριακό Espace και στη συνέχεια το Scenic, αλλά και το Twingo. Ενώ γυρνώντας ακόμα πιο πίσω μπορεί κανείς να δει την κίνηση στους εμπρός τροχούς να συναντά τα πεντάθυρα αμαξώματα (Renault 6) κλπ. Σήμερα έχουμε μπροστά μας – τηρουμένων των αναλογιών – μια επίσης ιδιαίτερη επιλογή, την παρουσίαση του σπορ-κουπέ SUV Renault Arkana, ενός μοντέλου που έρχεται να τοποθετηθεί στην κατηγορία των C-SUV, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στις λεγόμενες premium προτάσεις, οι οποίες όμως είναι κατά πολύ ακριβότερες.

Το νέο Renault Arkana έρχεται να προσφέρει όμως όχι μόνον εμφάνιση, αλλά και άνεση, η οποία μάλιστα έχει διττό χαρακτήρα, καθώς προκύπτει αφενός από το ευρύχωρο εσωτερικό και αφετέρου από την διαφορετικών τύπων υβριδική τεχνολογία που αξιοποιεί το νέο μοντέλο, καθώς επίσης και από τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, τα οποία επίσης προάγουν την ασφάλεια.

Το design της πρακτικότητας

Κοιτώντας το νέο Renault Arkana δεν αργείς να ανακαλύψεις τη σχεδιαστική του συγγένεια με το υπάρχον Captur – κατά κύριο λόγο στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου – και αυτό είναι σε ένα βαθμό λογικό αφού το νέο μοντέλο είναι χτισμένο πάνω σε μια παραλλαγή της πλατφόρμας CMF-B της γαλλικής εταιρίας. Και είναι αυτή η πλατφόρμα που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε το Arkana για να αποσπάσει τα 5 αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας του EuroNCAP.

Από την άλλη, όμως, με το μήκος του να φτάνει τα 4.568 mm, το ύψος τα 1.571 mm και το μεταξόνιο τα 2.720 mm δεν αργείς να ανακαλύψεις ότι έχεις να κάνεις με ένα εντελώς διαφορετικού προφίλ αυτοκίνητο που συνδυάζει το στιλ με την πρακτικότητα. Βλέπετε, το Renault Arkana προσφέρει όχι μόνο σαφώς μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες (με τη διαφορά να είναι ιδιαιτέρως αισθητή στο πίσω κάθισμα) αλλά και ένα σημαντικά αυξημένο σε όγκο χώρο αποσκευών (480 έως 513 λίτρων, ανάλογα με την έκδοση) με τη μεγάλη πέμπτη πόρτα να είναι τελικώς αυτή που προσδίδει και τον κουπέ-σπορ χαρακτήρα στο νέο μοντέλο.

Όλα αυτά συνδυάζονται με την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής που απολαμβάνουν οδηγός και επιβάτες. Μια ποιότητα που «ενισχύεται» από το ψηφιακό ταμπλό που περιλαμβάνει πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη 4,2’’, 7,0’’ ή 10,2’’ (ανάλογα την έκδοση), αλλά και την κεντρική – τύπου τάμπλετ - οθόνη 7,0 ή 9,3 ιντσών, η οποία προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες επιφάνειες θέασης στην κατηγορία.

Υβριδική τεχνολογία: οικονομία, οικολογία και άνεση

Το Arkana είναι το πρώτο μοντέλο της Renault που απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής προσφέρεται σε αποκλειστικά υβριδικές εκδόσεις: την πλήρως υβριδική E-TECH Hybrid 145 και την Micro-hybrid 1.3 TCe 140 που όπως αντιλαμβάνεστε διαθέτουν ισχύ 145 και 140
ίππων αντίστοιχα. Κοινά χαρακτηριστικά τους ο περιορισμός της κατανάλωσης και των ρύπων – με την E-TECH να κρατά τα πρωτεία στον τομέα αυτό – αλλά και η άνεση, καθώς είναι και τα δύο αυτόματα, διευκολύνοντας απίστευτα την καθημερινότητα του οδηγού.

Micro-hybrid 1.3 TCe 140

Μετά, λοιπόν, τα Clio, Captur και Mégane, η Renault τοποθετεί στο νέο Arkana την πρωτοποριακή υβριδική τεχνολογία E-TECH, που ενσωματώνει πάνω από 150 πατέντες, αξιοποιώντας όλη την τεχνογνωσία της Renault από τους αγώνες της F1, ειδικότερα στον τομέα της ανάκτησης ενεργείας. Πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα και παράλληλης και σειριακής λειτουργίας που περιλαμβάνει έναν 4-κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων νέας γενιάς 69 kW (91 hp), ο οποίος συνεργάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν «βασικό» 36 kW και έναν μικρότερο 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator) που λειτουργεί επίσης ως μίζα και γεννήτρια, αλλά και μπαταρία ιόντων λιθίου 1,2 kWh (230V) τοποθετημένη στο πορτμπαγκάζ. 

E-TECH Hybrid 145

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κίνηση αποκλειστικά ηλεκτρική για έως και το 80% του χρόνου οδήγησης στην πόλη, κάτι που συνεπάγεται έως και 40% μείωση της κατανάλωσης! Γεγονός που επιτρέπει στο νέο Renaulta Arkana E-TECH Hybrid να επιτυγχάνει κατανάλωση 4,9 lit./100 km και να κατεβάζει τις εκπομπές CO 2 στα 112-117 g/km (τιμές WLTP). Σημειώστε ότι σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης το νέο Arkana E-TECH Hybrid μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες έως και 75 km/h. 

Δείτε εδώ ένα test drive του Renault Arkana:

Στην έκδοση micro-hybrid, το Arkana διαθέτει έναν 4κύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα αμέσου ψεκασμού 1.3 TCe, σύστημα μίζας/εναλλάκτη και μπαταρία ιόντων λιθίου 12V, τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, αλλά και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων. Η τεχνολογία micro-hybrid προσφέρει +10 ίππους και +20Nm ροπής σε σύγκριση με τον παλιό κινητήρα 1.3 TCe 130, ενώ μειώνει έως και κατά 8% την κατανάλωση και έως και κατά 8,5% τις εκπομπές CO 2 , εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ομαλότερη επανεκκίνηση και μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση. Η κατανάλωση συνδυασμένου κύκλου περιορίζεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο στα 5,8 lit./100 km και οι εκπομπές CO 2 στα 132-138 g/km (WLTP). 

Δείτε εδώ τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του Renault Arkana

Πολύπλευρη ασφάλεια - υψηλή τεχνολογία

Με την πλατφόρμα CMF-B να αποτελεί μια πολύ καλή βάση για το «χτίστιμο» δυναμικών χαρακτηριστικών υψηλού επιπέδου είναι φανερό ότι το Renault Arkana μπορεί να ανταποκριθεί στις σπορ προσδοκίες του οδηγού του. Όμως οι Γάλλοι δεν περιορίστηκαν εκεί, αλλά φρόντισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ενεργητική ασφάλεια του νέου μοντέλου με μια σειρά από σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, για
ασφαλέστερη – και χωρίς άγχος - οδήγηση. Μεταξύ αυτών και το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα. Αυτά τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης, χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες – Οδήγηση, Στάθμευση και Ασφάλεια – και όλα μαζί εντάσσονται στην παλέτα συστημάτων Renault EASY DRIVE. 

Έτσι, το “Highway & Traffic Jam Companion” φέρνει το Renault Arkana στα όρια της αυτόνομης οδήγησης, συνδυάζοντας τη λειτουργία του ενεργού cruise control (με Stop & Go) με την υποβοήθηση διατήρησης της πορείας του αυτοκινήτου στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου (από στάση έως τα 160 km/h) και διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα οχήματα. Αποδεικνύεται δε ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, σταματώντας και ξεκινώντας αυτόματα το αυτοκίνητο μετά από 3 δευτερόλεπτα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση του οδηγού.

Ο κατάλογος των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης με τα οποία εφοδιάζεται το νέο κουπέ SUV της Renault είναι βέβαια μεγάλος καθώς περιλαμβάνει επίσης την αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας των φώτων, το ενεργό φρενάρισμα εκτάκτου ανάγκης που λειτουργεί και τη νύχτα, το ραντάρ που ειδοποιεί για κάθετα κινούμενα οχήματα στο πίσω μέρος κατά την κίνηση με όπισθεν κλπ.

Και επειδή ζούμε στην εποχή της συνδεσιμότητας, το νέο Arkana είναι απόλυτα δικτυωμένο xάρη στο οικοσύστημα Renault EASY CONNECT, μέσω της εφαρμογής MY Renault και του νέου συστήματος πολυμέσων Renault EASY LINK. Το σύστημα παρέχει μόνιμη δικτύωση 4G και πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται από συνεργάτες όπως η Google (εύρεση διευθύνσεων) και η TomTom (πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και περιοχές κινδύνου). Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης και χειρισμού του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως (πχ. τον τηλεχειρισμό των θυρών). 

Δείτε εδώ τον αναλυτικό εξοπλισμό των εκδόσεων του νέου Renault Arkana

Τιμές

  • 1.3 TCe 140hp EXPRESSION EDC Hybrid MHEV € 25.290
  • 1.3 TCe 140hp EXPRESSION PLUS EDC Hybrid MHEV € 25.590
  • 1.3 TCe 140hp DYNAMIC EDC Hybrid MHEV € 27.790
  • HYBRID E-TECH 145hp EXPRESSION € 29.390
  • HYBRID E-TECH 145hp DYNAMIC € 31.890


Διαβάστε εδώ περισσότερα για το νέο Renault Arkana